Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding

Heb je interesse in de wereld van de uitvaarten? Ben je niet bang voor het thema ‘sterven’?

Leer wat uitvaartbegeleiding kan inhouden, in al zijn facetten. Deze opleiding laat je proeven van de verschillende aspecten van afscheid bij overlijden en waar je als uitvaartbegeleider mee te maken kan krijgen.
Met het volgen van deze opleiding ben je beter voorbereid op hoe het er aan toegaat in de praktijk.

Uitvaartbegeleider - basisopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

i.s.m.

Heel wat elementen komen aan bod. We bekijken niet enkel de administratieve kant, maar evengoed hebben we het over de ‘soft skills’ die je als uitvaartbegeleider nodig hebt om het vertrouwen te verdienen van een familie. 
Kleine gebaren die niets kosten, maar zeker ook het informeren over alle mogelijkheden maakt dat je als een warme, meevoelende professional een wereld van verschil kan maken. 

Je bent als het ware een gids die opties aanreikt waar nabestaanden zelf niet aan denken. 

Een uitvaart is niet meer de klassieke kerkdienst die het vroeger was; we stellen nu heel andere eisen aan het afscheid van een geliefde overledene. De focus ligt intussen op een persoonlijk afscheid, op maat van de overledene zelf en van de mensen die achterblijven. 

Ook de job van begrafenisondernemer is in verandering. Bij een uitvaart heb je maar één kans om het goed te doen. Het is dus cruciaal dat een uitvaart goed en in alle sereniteit verloopt. Dit vraagt niet alleen kennis maar ook de juiste attitude. Een afscheidsviering is namelijk een wezenlijk onderdeel van het rouwproces, en als uitvaartbegeleider heb je hier een belangrijke rol in te spelen. 

Over de docent

Lea startte haar carrière in internationale communicatie functies. Vervolgens werkte ze enkele jaren bij de Lokale Politie Antwerpen als communicatie deskundige en als perswoordvoerder. 
De onderwijscontext trok en zij stapte over naar de Karel de Grote-hogeschool. Daar werkte zij gedurende 17 jaar in verschillende posities, gaande van docent en ombuds tot zorgcoach. 
Na een overlijden in haar familie maakte Lea bewust de switch naar de uitvaartwereld; zij startte als schrijver en spreker bij afscheidsdiensten. Van daaruit werd de stap voor de hand liggend om zich helemaal te gaan focussen op de uitvaartwereld. 
Bij Rustpunt Begrafenissen werd zij uitvaartbegeleider en leerde daar hoe je van A tot Z een uitvaart kan organiseren. Zij ervaart het nog steeds als een groot privilege om dit te kunnen doen

Programma

i.s.m.

Sessie 1: Leven met sterven; de dood vroeger en nu.
Sessie 2: Beheer & begrip van administratie bij overlijden.
Sessie 3: Afscheid bij de dood, variërend in vorm, traditie, cultuur en geloofsovertuiging.
Sessie 4: Een laatste rustplaats; keuzes en beperkingen (over cremeren, begraven, tewaterlating, uitstrooien, … wat kan en wat mag).
Sessie 5: In contact met nabestaande(n) en schrijven en spreken bij afscheid.
Sessie 6: Het belang van oude en nieuwe rituelen.
Sessie 7: Zelfzorg; empathie met grenzen.
Sessie 8: Ethische code, deontologie, dilemma’s.
Sessie 9: Beheer & begrip van administratie na de uitvaart; (aangifte nalatenschap, …).

Voor wie?

i.s.m.

Doelgroep

Deze opleiding is bestemd voor iedereen met interesse in en affiniteit met de uitvaartsector, zonder of met (weinig) ervaring in deze branche. 
Omdat je in contact komt met mensen op een intiem en kwetsbaar moment, is het belangrijk dat je beschikt over een zekere maturiteit en inlevingsvermogen.