Duur en data
 • 1 jaar (totaal 393u)
 • Eerstvolgende startdatum: 23/09/2024
Locatie
 • Campus Antwerpen & online

In de opleiding administratief vastgoedbediende word je klaargestoomd tot administratieve duizendpoot en rechterhand van de vastgoedmakelaar. Een zeer praktijkgerichte doe-opleiding met observatiestage en 2 getuigschriften na een geslaagde eindproef.

Vastgoedbediende - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De vastgoedsector is een bruisende markt. Als je een carrière wil uitbouwen in de wereld van immobiliën heb je heel wat opties. Als je administratief sterk bent en je zoekt een gevarieerde job in de vastgoedsector dan is de opleiding administratief vastgoedbediende de beste keuze.

Naast het beheren van de administratie sta je als rechterhand van de vastgoedmakelaar in voor het onthaal van klanten, de briefwisseling met klanten, het opmaken van contracten, enz.

De opleiding is zeer praktijkgericht, maar je krijgt tegelijkertijd ook een juridische onderbouw mee.

Vastgoedbediende: de administratieve spil van het vastgoedkantoor

Elk bloeiend vastgoedkantoor heeft nood aan een administratief vastgoedbediende. In deze gevarieerde job sta je de vastgoedmakelaar op een professionele en efficiënte manier bij waar nodig en je beheert zelfstandig vastgoeddossiers. Je staat in voor het ondersteunend en dossiervoorbereidend werk en je bent vlot en punctueel in het verwerken van allerlei documenten (contracten, brieven, e-mails). Bovendien ben je het eerste aanspreekpunt van klanten. Je beantwoordt hun vragen en geeft advies in hun persoonlijk dossier.

De opleiding combineert twee trajecten. In het eerste semester leer je in het traject Office assistant de verschillende administratieve, communicatieve en organisatorische skills nodig om een secretariaat/onthaal van een KMO vlot te laten draaien. 
In het tweede semester 
krijg je specifieke kennis over de vastgoedsector en het gerechtelijk en burgerlijk recht i.v.m. de verkoop en de verhuur van immobiliën. Je ontdekt alles over de zakelijke administratie in het vastgoedkantoor en de praktijk van het vastgoedbeheer.

Deze opleiding geeft geen toegang tot het beroep van vastgoedmakelaar. Meer informatie hierover vind je bij het opleidingstraject tot vastgoedmakelaar.

Programma

Digital skills (Word, Powerpoint, Excel en Outlook) 

Zelfstandig werken met de meest courante Office softwarepakketten in een kantooromgeving en dit voor tekstverwerking, communicatie, presentaties en rekenbladen.

Mondelinge en schriftelijke zakelijke communicatie 

Op een zakelijke, klantgerichte, correcte en duidelijke manier communiceren op het niveau van een Office Assistant. Dit zowel extern als intern en mondeling als schriftelijk met behulp van actuele mediakanalen zoals die in een KMO of het bedrijfsleven gebruikt worden.

Basis zakelijk Frans 

Als eerste aanspreekpunt met correct taalgebruik een Franstalige klant/externe partner telefonisch of fysiek onthalen en doorverwijzen.
In correct Frans eenvoudige brieven en e-mails opstellen en beantwoorden.

Basis zakelijk Engels 

Als eerste aanspreekpunt met correct taalgebruik een Engelstalige klant/externe partner telefonisch of fysiek onthalen en doorverwijzen. 
In correct Engels eenvoudige brieven en e-mails opstellen en beantwoorden.

Doelgericht, efficiënt en flexibel werken als Office Assistant 

Je leert reflecteren over eigen sterktes en zwaktes en hoe de sterktes optimaal in te zetten in een hybride kantooromgeving. 
We geven een efficiënte en flexibele invulling aan het takenpakket van Office Assistant en maken gebruik van de meest courante communicatie platformen zoals Teams en Zoom.

Digitale trends en futureproof werken in de kantooromgeving 

Je herkent algemene nieuwe ontwikkelingen in digitalisering en automatisering en de mogelijke (toekomstige) impact op de eigen werkomgeving en het eigen takenpakket.
Je leert kennis van nieuwe ontwikkelingen binnen het eigen vakgebied up to date te houden met behulp van betrouwbare informatiebronnen.

Efficiënt werken in het vastgoedkantoor

Werking van het vastgoedkantoor
Agendaplanning en timemanagement
Digitalisering in het vastgoedkantoor
Vastgoedmarketing
Basis boekhouden

Huurtransacties

Samenstellen van het verhuurdossier
De huurovereenkomst
Het verhuurproces

Kooptransacties

De verkoopopdracht vs mandaat
Samenstellen van het verkoopdossier
De verkoopovereenkomst
Het verkoopproces

Beheermandaten

Privaat beheer: Rentmeesterschap
Beheer in mede-eigendom: Syndicus

Eindwerkbegeleiding

Eindproef - verdediging eindwerk voor een jury 

Observatiestage (16u)

Voor wie?

Doelgroep

 • Deze opleiding is bestemd voor iedereen die in een administratieve functie aan de slag is op een vastgoedkantoor of de ambitie heeft om hierin aan de slag te gaan.
 • Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je dient te beschikken over een diploma van het hoger secundair onderwijs (diploma dat officieel overeenkomt met 6 jaar ASO, 6 jaar TSO, 6 jaar KSO en 7 jaar BSO).
 • Om je diploma door te sturen, klik hier.
 • Als je niet over een diploma HSO beschikt, moet je een gemotiveerd aanvraagdossier indienen waarin de je aantoont over relevante ervaring en kennis te beschikken. Via deze link vind je het aanvraagdossier. Eens je het ingevuld hebt, kan je het dossier hier indienen met vermelding van 'Aanvraagdossier' in het vak 'Jouw vraag'. 

Verder raden we het volgende aan:

 • een grondige kennis van de Nederlandse taal (niveau B1 van het Europees referentiekader);
 • een basiskennis Frans en Engels (niveau A1 van het Europees referentiekader);
 • goede dactylovaardigheden (gevraagd: 120/slagen per minuut bij aanvang van de stage);
 • een basiskennis en -vaardigheid ICT.

Extra info

 • Het succesvol afronden van de dagopleiding Administratief vastgoedbediende leidt tot een getuigschrift 'Office assistant' + getuigschrift 'Administratief vastgoedbediende'.
 • Eventuele handboeken zijn niet in de prijs inbegrepen.
 • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
 • Deze opleiding loopt mogelijks deels online. Indien de inhoud van de les zich ertoe leent en de kwaliteit gegarandeerd blijft, bestaat de kans dat enkele lessen online gegeven worden. De lessen die je dan van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Zorg dat je een computer met geluid, webcam en internetverbinding ter beschikking hebt. Liefst een desktop of laptop.
 • Deze opleiding wordt terugbetaald door het Sociaal Fonds 323 voor werknemers uit de vastgoedsector (PC323). Info op www.sf323.be

Wat na de opleiding Vastgoedbediende - voltijdse dagopleiding

Office assistant is een knelpuntberoep, er is een grote vraag naar op de arbeidsmarkt. Dit in combinatie met de modules vastgoed zetten jou op weg naar een succesvolle carrière in de vastgoedsector.

Wat houdt de job van Administratief vastgoedbediende in?

Een gevarieerde job met focus op vastgoedadministratie, relatie- en klantenbeheer. Je kan assisteren bij de aan- en verkoop, huur en verhuur van woningen en appartementen en werkt in functie van de zelfstandige vastgoedmakelaar.

Locatie & lesdata

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

Naast fysieke lessen op de campus, zijn er ook online lessen voorzien binnen de opleiding.

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag9:0016:301 jaar
dinsdag9:0016:301 jaar
woensdag9:0016:301 jaar
donderdag9:0016:301 jaar
vrijdag9:0016:301 jaar

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 1220.00 (1ste jaar)
 • 1 jaar (totaal 393u)

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€1008.26€1220.00

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille (thema: Bedrijfsstrategie)
 • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€806.61€705.78

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€453.75€375.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€296.45€245.00

Vastgoedbediende - voltijdse dagopleiding

/1 jaar (totaal 393u)

Knelpuntberoep
 • Campus Antwerpen & online
€1220.00€1008.26

Management assistant - voltijdse dagopleiding

/6 maanden (totaal 376u)

Knelpuntberoep
 • Campus Antwerpen & online
€860.00€710.74
 • Campus Antwerpen & online
€1350.00€1115.70