Broodjeslunch en drankenpauze voorzien
Drankpauze en broodjeslunch

Risicomanagement en rendement zijn wellicht de twee belangrijke pijlers in de vastgoedsector. Een degelijke kennis van financieringsvraagstukken en rekenmethodieken stelt de vastgoedprofessional in staat om deze te beheersen en mislukte vastgoedinvesteringen tot een minimum te beperken.

Vastgoedinvestering -en financiering: praktijkopleiding: waarom zou je deze opleiding volgen?

i.s.m.

Risicomanagement en rendement zijn wellicht de twee belangrijke pijlers in de vastgoedsector. Een degelijke kennis van financieringsvraagstukken en rekenmethodieken stelt de vastgoedprofessional in staat om deze te beheersen en mislukte vastgoedinvesteringen tot een minimum te beperken.

Hoe beïnvloedt de tijdwaarde van geld de investeringsbeslissing en de financiering? Investeer je best privé of via een vennootschap ? Wat betekent zakelijke rechten als vruchtgebruik, opstal of erfpacht en zijn ze zinvol?

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding krijg je een duidelijk inzicht in : 

Welke actoren de weg van de vastgoedbelegger zal kruisen;
Wat de impact van exogene schokken op vastgoed kan hebben;  
Waarom investeren in vastgoed zo populair is;
Welke soorten vastgoedinvesteringen er zijn; 
Hoe je deze vastgoed investeringen kan structuren en welke fiscale impact dit heeft; 
Over welke tools je als investeerder kan beschikken om je vastgoedbeleggingen op een klassieke dan wel op een innovatieve manier kan financieringen. 

Deze opleiding werd herwerkt op basis van feedback van deelnemers, die een diepgaandere training wensten rond vastgoedfinanciering. Deze training wordt maar één keer per jaar georganiseerd en heeft extra praktijkcases.

Over de trainer

Shun heeft een Master in Real Estate Management behaald aan de Antwerp Management School en is een gedreven en leergierige professional die zijn ervaringen en kennis in zowel de financiële als vastgoedsector graag deelt. Hij is zijn carrière begonnen in de financiële wereld als consultant bij een BIG4-bedrijf, waarna hij als business controller bij een vastgoedinvesteerder/ontwikkelaar tewerk ging. Sinds juli 2022 werkt hij als business developer bij een gerenommeerde beursgenoteerde vastgoedspeler. Shun geeft sinds 2021 les bij Syntra en doet dit op een verfrissende, innoverende en interactieve manier. Hij zorgt ervoor dat iedereen de concentratie blijft vasthouden en geboeid de lessen verlaat.

Deze opleiding is erkend voor 3u permanente vorming door het BIV.

Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars

Programma

i.s.m.

In deze interactieve opleiding ligt de focus op vastgoedinvesteringen en hoe je zowel de verwerving als financiering hiervan kan optimaliseren en structureren.  

Sessie 1  : Introductie, kennismaking en relevante actoren in de sector
Deze sessie functioneert als inleiding tot de vastgoedwereld, waarbij er enerzijds tijd wordt genomen om kennis te maken met de groep en anderzijds gepeild wordt naar hun relatie tot de vastgoedwereld en hun verwachtingen. In deze sessie zal de curriculum eveneens overlopen worden en vastgoed als beleggingsproduct geïntroduceerd worden. Tot slot worden de meest relevante betrokken actoren en de impact van exogene schokken op vastgoed toegelicht.

Sessie 2  : Vastgoed als belegging
In deze sessie worden de verschillende vastgoedmarkten in kaart gebracht. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de gebruikersmarkt (ook wel space market genoemd) en de investeringsmarkt (ook wel asset market genoemd). Eens deze twee markten toegelicht zijn, wordt toegelicht hoe vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn en hoe vastgoedontwikkelaars hierop inspelen. Vervolgens wordt voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen direct en indirect vastgoed. Waar de meesten vastgoed linken met een baksteen, zullen we "papieren" vastgoed inleiden. 

Sessie 3  : Vastgoedrecht
De meest relevante zakelijke rechten (recht van opstal, erfpacht, vruchtgebruik en eigendom) en zakelijke zekerheidsrecht (hypotheek) worden toegelicht. Men gaat vervolgens een "koop" simuleren en de chronologische stappen van een koop juridisch overlopen. De sessie eindigt met een toelichting over de wilsgebreken (dwaling, bedrog, geweld en benadeling) die een eventuele koop/verkoop teniet kunnen doen. 

Sessie 4  : Vastgoedfiscaliteit
Hier worden asset en share deals met elkaar vergeleken, m.a.w. het aankopen van een baksteen of een aandeel. Hierna wordt de fiscale behandeling voor het verhuren van vastgoed besproken, zowel op het gebied van personen- als vennootschapsbelasting. 

Sessie 5  : Vastgoedrekenen
In deze sessie worden de rendementsberekening voor zowel een vastgoedontwikkeling -als investering toegelicht. De cursisten zullen samen met de docent een statische haalbaarheidsstudie leren opstellen en aanleren hoe de residuele grondwaarde eenvoudig berekend kan worden. 

Sessie 6 : Vastgoedfinanciering 
In deze laatste sessie zullen de verschillende financieringsmogelijkheden voorgesteld worden. Ook wordt er stilgestaan bij alternatieve manieren van vastgoedfinancieringen die steeds meer aan populariteit winnen.

Voor wie?

i.s.m.

Doelgroep

Deze opleiding is uitermate interessant voor eenieder die zijn kennis in vastgoed op een verfrissende manier wilt verdiepen. Vastgoedprofessionals, maar ook niet-professionele vastgoedinvesteerders zullen deze kortlopende opleiding weten te appreciëren.

Locatie & lesdata

i.s.m.

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

DatumUur
wo 17/04/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
wo 24/04/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
wo 08/05/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 907.50
 • 6 sessies (totaal 18u)
 • Drankpauze en broodjeslunch

Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

DatumUur
di 20/08/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00
di 27/08/202409:30 - 12:30 / 13:00 - 16:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

 • € 937.75
 • 6 sessies (totaal 18u)
 • Drankpauze en broodjeslunch

Incompany training op maat van je bedrijf?

We bezorgen je graag een offerteOfferte

Docenten

i.s.m.

Prijs

i.s.m.
ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€775.00€937.75

Bespaar op je opleiding

 • kmo-portefeuille (thema: Financiële geletterdheid)
 • Opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€620.00€542.50

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Ook interessant voor jou

i.s.m.
Bekijk alle opleidingen
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€181.50€150.00
 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€937.75€775.00
 • Moerbeke-Waas (Meetjeshoeve)
 • Of op jouw locatie
€1149.50€950.00

Vastgoedfinanciering

/4 sessies (totaal 12u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€665.50€550.00

Vastgoed in Spanje

/1 sessie (totaal 3u)

 • Campus Antwerpen
 • Of op jouw locatie
€229.90€190.00