Duur en data
 • Nieuw aanbod beschikbaar vanaf 3 mei, de opleidingen starten in september. Klik op ‘Hou me op de hoogte’ en ontvang een mail van zodra je kan inschrijven.
Locatie
 • Nog niet beschikbaar

De avondopleiding Vastgoedmakelaar stoomt je in 3 jaar klaar voor een boeiende carrière als erkende vastgoedmakelaar. De opleiding onderscheidt zich van andere opleidingsinstellingen door een sterk praktijkgerichte aanpak. 

Vastgoedmakelaar: waarom zou je deze opleiding volgen?

Je droomt van een carrière als (zelfstandig) Vastgoedbemiddelaar en/of Syndicus, maar je hebt niet de juiste (voor)opleiding? In de avondopleiding Vastgoedmakelaar biedt Syntra AB gedurende 3 cursusjaar de professionele theoretische en praktische onderbouw aan die je nodig hebt voor deze boeiende en gevarieerde job. De opleiding onderscheidt zich van andere opleidingsinstellingen door een sterk praktijkgerichte aanpak. De docent vertrekt vanuit concrete scenario’s waarin je je theoretische kennis van vastgoed combineert met de nodige verkooptechnieken.

Na een gemeenschappelijk basistraject krijg je de afstudeerkeuze tussen Vastgoedbemiddelaar en Syndicus. Vastgoedbeheer en meer bepaald bediende syndicschap staat trouwens op de Knelpuntberoepenlijst 2023 van de VDAB. De opleiding wordt afgerond met de verdediging van een eindwerk, waarna je klaar bent om deel te nemen aan de competentietesten van het B.I.V. en je als zelfstandig vastgoedmakelaar je verplichte B.I.V. stage kan aanvatten. Op die manier kan je de erkenningsprocedure opstarten om als erkend vastgoedmakelaar te starten. Zie je het zelfstandig statuut niet direct zitten, dan kan je dankzij deze opleiding uiteraard als commercieel medewerker aan de slag in een makelaarskantoor. 

 • Wil je de opleiding liever op 2 jaar voltooien in dagonderwijs? Bekijk dan onze voltijdse dagopleiding Vastgoedmakelaar.
 • Heb je interesse in de dagopleiding Administratief Vastgoedbediende? Klik dan hier
 • Is de avondopleiding Vastgoedontwikkelaar voor jou interessant? Ontdek het hier.

Programma

Vastgoedconsulent

 1. Vastgoedfundamentals (32u)
  Vastgoeddossier (40u)
 2. Samenstellen vastgoeddossier
 3. Bouwkunde 1 (40u)
 4. Basis boekhouden voor vastgoed (36u)
 5. Vastgoedtransactie - Juridische context (19u)
 6. Vastgoedtransactie - Huur (20u)
 7. Vastgoedtransactie - Koop (28u)
 8. Vastgoedbeheer (24u)

Keuzetraject: Vastgoedmakelaar-bemiddelaar

 1. Vastgoedprospectie (32u)
 2. Vastgoedopdracht (32u)
 3. Vastgoedwaardering (32u)
 4. Bouwkunde 2
 5. Verhuurdossier (40u)
 6. Verkoopdossier (40u)
 7. Huurovereenkomst (32u)
 8. Verkoopovereenkomst (44u)
 9. Vastgoedfiscaliteit (36u)
 10. Vastgoedfinanciering (20u)
 11. Overnames (24u)
 12. Rentmeester (24u)
 13. Financieel plan (28u)
 14. Vastgoedcoaching (32u)
 15. Vastgoedmakelaar als ondernemer (36u) 
 16. Eindwerkbegeleiding Vastgoedmakelaar-bemiddelaar
 17. Verdediging eindwerk vastgoedmakelaar-bemiddelaar

  Keuzetraject: Vastgoedmakelaar-syndicus

  1. Administratief beheer (40u)
  2. Vastgoedmakelaar: Juridisch beheer en verzekeringen (64u)
  3. Bouwkundig en technisch beheer (60u)
  4. Conditiemeting en Life Cycle Cost van een gebouw (24u)
  5. Financieel beheer vastgoedmakelaar (28u)
  6. Financieel plan vastgoedmakelaar (28u)
  7. Professioneel handelen voor de syndicus (40u)
  8. Rentmeester (24u)
  9. Vastgoedmakelaar als ondernemer (32u)
  10. Eindwerkbegeleiding Vastgoedmakelaar-syndicus (12u)
  11. Verdediging eindproef vastgoedmakelaar – syndicus (1u)

  Voor wie?

  Doelgroep

  De opleiding vastgoedmakelaar is bedoeld voor:

  • al wie werkt in de vastgoedsector (bv. rentmeester, syndicus,...);
  • voor wie in de branche wil starten en duidelijke professionele aspiraties heeft om zelfstandig vastgoedmakelaar te worden;
  • voor personen die een verantwoordelijke beleidsfunctie in de vastgoedsector (willen) uitvoeren.
  • Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

  Toelatingsvoorwaarden

  • Je dient te beschikken over een diploma van het hoger secundair onderwijs (diploma dat officieel overeenkomt met 6 jaar ASO, 6 jaar TSO, 6 jaar KSO en 7 jaar BSO).
  • OF je dient geslaagd te zijn in een EVC/EVK-procedure. Via deze procedure zal een centrale toelatingscommissie - op basis van het gestandaardiseerd aanvraagdossier - beslissen of de kandidaat-cursist over voldoende algemene competenties (informatie beoordelen en verwerken, schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, leervermogen, zelfontwikkeling, …) beschikt om de ondernemersopleiding tot vastgoedmakelaar aan te vatten. 
  • Dit EVC/EVK-dossier dient ten laatste op 31 augustus 2024 te worden ingeleverd.
  • Om je diploma of EVC/EVK-dossier door te sturen: klik hier.

  Extra info

  • Handboeken zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Dit zal tijdig gecommuniceerd worden (incl. de prijs en bestellingswijze).
  • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Deze opleiding wordt terugbetaald door het Sociaal Fonds 323 voor werknemers uit de vastgoedsector (PC323). Info op www.sf323.be
  • Indien de inhoud van les zich er toe leent en de kwaliteit blijft (minstens) gegarandeerd, bestaat de kans dat enkele lesmomenten online gegeven worden. De lessen die je dan van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Zorg dat je een computer met geluid, webcam en internetverbinding ter beschikking hebt. Liefst een desktop of laptop. Een tablet wordt afgeraden wegens de beperktere bandbreedte (snelheid) en het in de meeste gevallen ontbreken van een toetsenbord (nodig voor de chatfunctie).

  Wat na de opleiding Vastgoedmakelaar

  Stage B.I.V.

  Het KB van 30 augustus 2013 bepaalt dat je een bachelor-, master- of SYNTRA vastgoedmakelaar-diploma nodig hebt om je in te schrijven op de lijst van stagiairs-vastgoedmakelaar bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Zo start je de procedure op tot erkenning als zelfstandig vastgoedmakelaar en kan je aan je stage beginnen. Indien je over een diploma van hoger onderwijs met een minimum niveau van bachelor dat minstens overeenkomt met niveau 6 van het Europees Kwalificatiekader (Dit betekent dat professionele en academische bachelor-diploma's, uitgereikt door Vlaamse hogescholen en universiteiten, volstaan, en dat graduaatsdiploma's van het volwassenenonderwijs niet volstaan) beschikt en je verder wil verdiepen in de vastgoedsector alvorens je in te schrijven op de lijst van stagiairs-vastgoedmakelaars bij het BIV is mogelijks ook onze opleiding stagiair-vastgoedmakelaar iets voor jou!

  Hoe ziet de job van een vastgoedmakelaar eruit? 

  Of het nu gaat om huizen of appartementen verkopen of verhuren; als vastgoedmakelaar maakt jouw expertise het verschil voor je klanten. Een goed vastgoedmakelaar doet immers meer dan gewoon vastgoed verkopen. Deze gevarieerde opleiding is dan ook gebaseerd op thematische modules, die je vakoverschrijdende kennis aanreiken. Je krijgt een stevige mix van recht, bouwkunde, boekhouden, fiscale wetgeving, ruimtelijke ordening, digitale geletterdheid, waardebepaling en meer voor de kiezen. De studiedruk thuis mag je dan ook zeker niet onderschatten. 

  Michael Fardad
  Vastgoedmakelaar

  Cursist wordt docent met de opleiding vastgoedmakelaar bij Syntra AB

  Ook interessant voor jou

  Bekijk alle opleidingen

  Valkuilen in de Wet Breyne

  /1 sessie (totaal 3u)

  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
  €229.90€190.00
  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
  €181.50€150.00
  • Moerbeke-Waas (Meetjeshoeve)
  • Of op jouw locatie
  €1149.50€950.00
  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
  €937.75€775.00

  Vastgoedfinanciering

  /4 sessies (totaal 12u)

  • Campus Antwerpen
  • Of op jouw locatie
  €665.50€550.00