Duur en data
Locatie
 • Campus Antwerpen
 • Campus Leuven
Bespaar op je opleiding

Vastgoedmakelaar - voltijdse dagopleiding : waarom zou je deze opleiding volgen?

De opleiding vastgoedmakelaar is de ideale keuze voor wie droomt van een carrière waar commercieel inzicht, klantencontact en afwisseling de kernwoorden zijn. Op twee jaar tijd stomen we jou klaar tot een topverkoper die de vastgoedmarkt van binnen en  buiten kent. Perfect voor wie recht van de schoolbanken komt en een praktijkgerichte opleiding wil die je perfect voorbereidt op de arbeidsmarkt.

Bij het kopen of verkopen van een huis of handelspand doen veel mensen beroep op de professionele hulp van een vastgoedmakelaar. Logisch want bij zo'n belangrijke aankoop willen mensen dat alles tot in de puntjes geregeld is. Dat wil zeggen dat de opleiding behoorlijk intensief zal zijn, aangezien je als vastgoedmakelaar van veel zaken op de hoogte moet zijn. In deze opleiding krijg je alle theoretische en praktische kennis te verwerken die je nodig hebt om te starten in een vastgoedkantoor of als zelfstandig makelaar, -bemiddelaar of syndicus.

Uitgebreide praktijk en theorie

Op het programma staan onder andere bouwkunde, boekhouden, recht, fiscale wetgeving, ruimtelijke ordening en waardebepaling. Een stevige brok theorie dus, waar je intensief mee bezig zal zijn. Naast de theorie is er uiteraard ook ruim aandacht voor de praktische kant van het vak. We maken van jou een topverkoper met een sterk commercieel inzicht en een neus voor goede deals. Daar leer je alles over in de modules commerciële vaardigheden en tijdens je stage op de werkvloer. Je sluit de opleiding af met de verdediging van een eindwerk. Daarna ben je klaar om deel te nemen aan de competentietesten van het B.I.V. en kan je meteen aan de slag in een makelaarskantoor. Als je ervan droomt om te starten als zelfstandige kan je ook meteen kiezen voor de verplichte B.I.V.-stage.

Na de opleiding

Nadat je de opleiding vastgoedmakelaar succesvol hebt afgerond, kan jij je inschrijven bij het Beroepsinstituut van de Vastgoedmakelaars (BIV). Op die manier kan je de erkenningsprocedure opstarten om als erkend vastgoedmakelaar te starten.

Het KB van 30 augustus 2013 bepaalt dat je een bachelor-, master- of SYNTRA vastgoedmakelaar-diploma nodig hebt om je in te schrijven op de lijst van stagiairs-vastgoedmakelaar bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Zo start je de procedure op tot erkenning als zelfstandig vastgoedmakelaar en kan je aan je stage beginnen. Indien je minstens over een bachelordiploma beschikt en je verder wil verdiepen in de vastgoedsector alvorens je in te schrijven op de lijst van stagiairs-vastgoedmakelaars bij het BIV is mogelijks ook onze opleiding stagiair-vastgoedmakelaar iets voor jou!

Wil je de opleiding liever volgen in avondonderwijs? Bekijk dan onze avondopleiding Vastgoedmakelaar.
Heb je interesse in de avondopleiding Administratief Vastgoedbediende? Klik dan hier. u
Is de avondopleiding Vastgoedontwikkelaar voor jou interessant? Ontdek het hier

Programma

Vastgoedmakelaar - 768u

 • Basisbeginselen voor de vastgoedmakelaar
 • Recht
 • Sociale wetgeving
 • Boekhoudkunde en financieel beleid
 • Bouwkunde en technologie
 • Kadaster en onroerende voorheffing
 • Fiscale wetgeving
 • Verzekeringen in de vastgoedsector
 • Contracten, opdrachten en mandaten
 • Kantoororganisatie en marketing
 • Vastgoedbeheer
 • Overdracht handelsfondsen
 • Ramingen en schattingen
 • Plaatsbeschrijvingen
 • Ruimtelijke ordening, stedenbouw en milieurecht
 • Speciale vastgoedtransacties
 • Hypotheekleningen en andere
 • Klassikale en individuele begeleiding eindwerk

Commercieel afgevaardigde - 265u

 • Verkooptechnieken
 • Persoonlijkheidsvorming en communicatieleer
 • Presentatietechnieken
 • Initiatie marketing
 • Commerciële communicatie
 • Marketing
 • Situationele verkoopondersteuning
 • Diverse activiteiten
 • Eindproef

Werkplekstage (72u + 160u)

Verdediging eindwerk vastgoedmakelaar

Voor wie?

Doelgroep

De opleiding vastgoedmakelaar is bedoeld voor:

 • al wie werkt in de vastgoedsector (bv. rentmeester, syndicus,...);
 • voor wie in de branche wil starten en duidelijke professionele aspiraties heeft om zelfstandig vastgoedmakelaar te worden;
 • voor personen die een verantwoordelijke beleidsfunctie in de vastgoedsector (willen) uitvoeren.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient te beschikken over een diploma van het hoger secundair onderwijs (diploma dat officieel overeenkomt met 6 jaar ASO, 6 jaar TSO, 6 jaar KSO en 7 jaar BSO).

OF je dient geslaagd te zijn in een EVC/EVK-procedure die door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming – Syntra Vlaanderen specifiek ontwikkeld voor de sector vastgoed van het Syntra-netwerk. Via deze procedure zal een centrale toelatingscommissie - op basis van het gestandaardiseerd aanvraagdossier - beslissen of de kandidaat-cursist over voldoende algemene competenties (informatie beoordelen en verwerken, schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, leervermogen, zelfontwikkeling, …) beschikt om de ondernemersopleiding tot vastgoedmakelaar, vastgoedpromotor of vastgoedexpert aan te vatten. 

Dit EVC/EVK-dossier dient ten laatste op 31 augustus 2022 te worden ingeleverd.


Om je diploma of EVC/EVK-dossier door te sturen: klik hier.

 

Extra info

 • De Vastgoedcodex 2022-2023 is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
 • Mogelijke extra handboeken zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Dit zal tijdig gecommuniceerd worden (incl. de prijs en bestellingswijze).
 • In onze opleidingen bieden we online cursusmateriaal aan. Dit is een bewuste ecologische keuze. Liever een uitgeprinte cursus? Je kan beroep doen op de printservice en thuisbezorging door partner Universitas. Deze service is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
 • De aangeduide inschrijvingsprijs is voor het 1ste jaar.

  Deze opleiding loopt deels online

  Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.

  De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Zorg dat je een computer met geluid, webcam en internetverbinding ter beschikking hebt. Liefst een desktop of laptop. Een tablet wordt afgeraden wegens de beperktere bandbreedte (snelheid) en het in de meeste gevallen ontbreken van een toetsenbord (nodig voor de chatfunctie).

   

  Wat na de opleiding Vastgoedmakelaar - voltijdse dagopleiding

  Hoe ziet de job van vastgoedmakelaar eruit?

  Of het nu gaat om huizen of appartementen verkopen of verhuren; als vastgoedmakelaar maakt jouw expertise het verschil voor je klanten. Een goed vastgoedmakelaar doet immers meer dan gewoon vastgoed verkopen. Deze gevarieerde opleiding is dan ook gebaseerd op thematische modules, die je vakoverschrijdende kennis aanreiken. Je krijgt een stevige mix van recht, bouwkunde, boekhouden, fiscale wetgeving, ruimtelijke ordening, digitale geletterdheid, waardebepaling en meer voor de kiezen. De studiedruk thuis mag je dan ook zeker niet onderschatten. 

  Michael Fardad
  Vastgoedmakelaar

  Cursist wordt docent met de opleiding vastgoedmakelaar bij Syntra AB

  Locatie & lesdata

  Adres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem

  Eerste jaarStartEindeDuur
  maandag9:0016:301 jaar
  dinsdag9:0016:301 jaar
  woensdag9:0016:301 jaar
  donderdag9:0016:301 jaar
  vrijdag9:0016:301 jaar

  Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1810.00
  • 2 jaar (1ste jaar: 720u)

  Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

  Eerste jaarStartEindeDuur
  maandag9:0016:301 jaar
  dinsdag9:0016:301 jaar
  woensdag9:0016:301 jaar
  donderdag9:0016:301 jaar
  vrijdag9:0016:301 jaar

  Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 1810.00
  • 2 jaar (1ste jaar: 720u)

  Docenten

  Ben Toremans

  Ben startte na zijn studies Communicatie en Marketing, zijn carrière als zelfstandig ondernemer. Bijna 14 jaar lang leidde hij een bedrijf in Marketing en communicatie & Audiovisuele Producties.
  Hierna werkte hij in een Mediabedrijf, voornamelijk in Sales en Productmanagement. Hij stond mee aan de wieg van de digitalisering van het medialandschap.
  Vervolgens bouwde hij een internationale carrière uit binnen de distributie van FMCG. Verantwoordelijk voor marketing in België en Luxemburg in retail-distributie.
  In 2014 ging Ben aan de slag voor een Internationale Zweedse Groep als HR & Business Consultant. Vandaag opereert hij opnieuw als zelfstandig ondernemer, actief binnen het domein van HR, Coaching, Talent & Leadership Development (trainingen & opleidingen) en als Executive Search (Headhunter). Verder doceert hij Marketing, Sales, HR & Business gerelateerde vakken.

  Stijn Van Der Meulen

  Stijn Van Der Meulen (°1983) is één van de bekendste netwerk experts van Vlaanderen. Hij helpt op authentieke manier mensen verbinden met elkaar. Stijn studeerde af als klinisch psycholoog en richtte in 2016 Netwerkers op. Netwerkers is de kleinste nationale netwerkorganisatie van Vlaanderen. Zijn levensmotto werd het motto van Netwerkers: gunnen & geven. Sinds juni organiseert Netwerkers maandelijks online avonden voor 100 deelnemers. Naast bezieler van Netwerkers en auteur van Het Networking Boek is hij ook docent netwerken en persoonlijkheidsvorming.
  Mensgerichte, recht door zee oprichter van Netwerkers.be, het no-nonsense netwerk van ondernemers die geloven in de kracht van gunnen & geven.

  Johan Kemps

  Johan Kemps studeerde Rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en de University of East Anglia in Norwich. Na zijn studies werkte hij enige tijd voor Fabrimetal (het huidige Agoria, waar hij sociaal overleg leerde kennen) en doceerde hij enkele jaren juridische materie. In 1996 richtte hij samen met Kristel Vanstraelen het kantoor op. Al snel koos hij voor juridische dienstverlening aan bedrijven met bijzondere aandacht voor vennootschappen en hun werking, (familiale) overdracht, enz. Sindsdien bleef het kantoor groeien. Vandaag is hij naast zijn werk voor de cliënten verantwoordelijk voor de dagelijkse algemene leiding, new business en het bepalen van de langetermijnstrategie voor het kantoor. Daarbij aansluitend staat hij in voor de kwaliteitszorg en klantenservice van het kantoor.
  Behalve advocaat en ondernemer is Johan ook een geëngageerd man die zich laat opmerken in het politieke en sociale leven. Niet enkel via bestuurs- en adviesfuncties, maar ook als bezieler van verschillende sociale projecten.

  Johan Geerts

  Johan Geerts is architect sinds 1988. Sinds 2017 geef Johan in tal van bouwkunde-gerelateerde (waaronder vastgoedmakelaar) opleidingen les bij Syntra. Kortom, de ideale vakexpert voor deze opleiding.

  Charlotte Pittoors
  Charlotte Pittoors
  Carl Boury
  Carl Boury

  Reeds meer dan 40 jaar staat de zaakvoerder Wilfried Dekrem, beëdigd landmeter-expert en erkend vastgoedmakelaar.

  Chris Van Gorp

  Hij is reeds jaren verzekeringsmakelaar bij Alianz

  Marc Hendrickx

  Marc Hendrickx behaalde in 1993 het diploma van licentiaat in de rechten aan de KU Leuven en is sindsdien onafgebroken advocaat aan de Balie van Mechelen (Antwerpen).

  Kris Willocx

  Advocaat Kris Willocx is afgestudeerd als master in de Handelswetenschappen. Na deze studies startte hij zijn bachelor rechtenopleiding in Leuven en behaalde hij het masterdiploma Economisch recht.
  Op de verschillende werk- en studielocaties kwam hij in contact met een verscheidenheid aan talen en cultuur zodat hij een goede beheersing heeft van het Frans, het Engels en het Duits, naast een basiskennis van het Italiaans.
  ‘Levenslang leren’ is niet enkel zijn leidmotief, maar hij wou telkenmale ook praktijkervaring opdoen. Getuige hiervan zijn de talrijke jobs en stages die hij deed in diverse sectoren o.a. bij AstraZeneca, Servisair, SaraLee/Douwe Egberts, Nokia, Unilever, Axa/Winterthur, BNP Paribas Fortis en Aviapartner.
  De juridische dienstverlening van advocaat Kris WILLOCX focust zich om al deze redenen dan ook hoofdzakelijk op het insolventierecht, het contractenrecht en het handels-en economisch recht. Daarnaast heeft hij eveneens interesse voor het bouw- en het eigendomsrecht. Zijn netwerk omvat eveneens externe medewerkers, waardoor u ook verder kan worden geholpen in andere disciplines.

  Robert Van Steenwinkel
  Robert Van Steenwinkel
  Peter Maginelle

  Peter Maginelle is al 25 jaar zaakvoerder van zijn eigen accountantskantoor. Bovendien is hij ook belastingconsulent én heeft hij al meer dan 20 jaar ervaring met lesgeven bij Syntra. Kortom, de ideale man voor deze opleiding!

  Christophe Baekeland

  Christophe is een ondernemer voor ondernemers die zich vastbijt in de meest complexe dossiers. Zijn ondernemende achtergrond, oog voor detail en constructieve ingesteldheid leiden ertoe dat hij steeds streeft naar een efficiënte, haalbare en pragmatische oplossing.
  hij is een wetenschappelijk onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Brussel waar hij een proefschrift voorbereidt over het bestuur in de federale overheidsbedrijven. Daarnaast publiceert hij op regelmatige basis in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften, is een veelgevraagd spreker op colloquia en verbonden als gastprofessor aan enkele buitenlandse universiteiten.

  Michael Fardad
  Michael Fardad
  Hugo Claes

  Ervaren vastgoedbeheer met een bewezen geschiedenis van werken in de professionele trainings- en coachingbranche. Sterk opgeleide professional die bekwaam is in onderhandelen, fusies en overnames, vastgoedontwikkeling, investeringen en contractonderhandelingen. Ervaren vastgoedbeheer met een bewezen geschiedenis van werken in de professionele trainings- en coachingbranche. Sterk opgeleide professional die bekwaam is in onderhandelen, fusies en overnames, vastgoedontwikkeling, investeringen en contractonderhandelingen.

  Werner De Boeck

  Hij is lesgever in Levensverzekeringen met een beleggingscomponent, Levensverzekeringen zonder een beleggingscomponent, Verzekeringen niet-leven. Verzekeringsmakelaar. En manager bij AXA

  Prijs

  ExclIncl
  Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€1495.87€1810.00

  Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

  kmo-portefeuille

  Erkend dienstverlener
  MO*KO**
  €1196.70€1047.11

  * Middelgrote onderneming

  ** Kleine onderneming

  Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  Ook Interessant voor jou

  Bekijk alle opleidingen
  • Meetjeshoeve
  • Of op jouw locatie
  €998.25€825.00

  Renovatiecoördinator

  /2 jaar (1ste jaar: 125u)

  • Campus Mechelen
  €975.00€805.79

  Vastgoedmakelaar

  /3 jaar (1ste jaar: 253u)

  Nieuw
  • Campus Antwerpen
  • Campus Mechelen
  • Campus Leuven
  €875.00€723.14

  Vastgoedontwikkelaar

  /2 jaar (1ste jaar: 192u)

  • Campus Antwerpen
  €720.00€595.04

  Vastgoedbediende

  /1 jaar (177u)

  • Campus Mechelen
  €620.00€512.39