Duur en data
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
Een drankenpauze is voorzien
Drankpauze

Wegwijs in kaas: waarom zou je deze opleiding volgen?

Deze crash-course die de essentie van de kaasmeesteropleiding bevat, bestaat uit 7 lessen. De lessen worden doorspekt met anekdotes en er wordt ook ruimschoots tijd vrijgemaakt om te proeven. Van elke les wordt er (aan het einde) een PDF ter beschikking gesteld met de schermpresentaties. Afzonderlijk krijgen de cursisten van elke besproken (AOP-)kaas een detailfiche, modellen voor het opstellen van een proefverslag en normeringscriteria om objectief kaas te proeven. HACCP en hygiëne, samen met het commerciële aspect (uitbating) komt in deze lessenreeks niet aan bod.

 

 

Programma

Les 1 - Het kaasproductieproces

De verschillende stappen van de kaasproductie worden gedetailleerd besproken. Welke processen vinden daar plaats? Proeven: wrongel, verse en gerijpte kazen, ...

Les 2 - De kaasfamilies: Roodbacterie (en kaas in cijfers)

Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.

Les 3 - De kaasfamilies: Witschimmelkazen en verse kazen

Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.

Les 4 - De kaasfamilies: Blauwschimmel en andere zuivel

In deze les nemen we de blauwschimmelkaas, de verse kaas, boter, yoghurt en smeltkaas onder de loupe.

Les 5 - De kaasfamilies: harde en halfharde kazen

Harde en halfharde kazen krijgen in deze les speciale aandacht.

Les 6 - Geiten- en schapenkaas

De laatste grote groep kazen komt in les 6 aan bod: kazen van geit en schaap

Les 7 - Versnijden en presentatie: samenstellen van kaasschotel en pairing

Kaas los verkopen is één ding. Maar hoe versnijd je zonder verlies? En zorg je dat elkeen dezelfde smaakervaring heeft. Hoe stel je een kaasschotel samen? Met of zonder garnituur? We toetsen aan de praktijk.

Voor wie?

Doelgroep

  • Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
  • Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.
  • Iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken

Extra info

De kazen, die worden geproefd, zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
ma 07/08/202309:00 - 12:00
ma 21/08/202309:00 - 12:00
ma 28/08/202309:00 - 12:00
ma 04/09/202309:00 - 12:00
ma 11/09/202309:00 - 12:00
ma 18/09/202309:00 - 12:00
ma 25/09/202309:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 653.40
  • 7 sessies (totaal 21u)
  • Drankpauze

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
ma 06/11/202309:00 - 12:00
ma 13/11/202309:00 - 12:00
ma 20/11/202309:00 - 12:00
ma 27/11/202309:00 - 12:00
ma 04/12/202309:00 - 12:00
ma 11/12/202309:00 - 12:00
ma 18/12/202309:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 526.35
  • 7 sessies (totaal 21u)

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
ma 04/03/202409:00 - 12:00
ma 11/03/202409:00 - 12:00
ma 18/03/202409:00 - 12:00
ma 25/03/202409:00 - 12:00
ma 15/04/202409:00 - 12:00
ma 22/04/202409:00 - 12:00
ma 29/04/202409:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 526.35
  • 7 sessies (totaal 21u)

Docenten

Hans Van Grinderbeek
Hans Van Grinderbeek

Geboren in de witloofstreek, opgegroeid tussen boomgaard en moestuin, dat moét wel zijn stempel drukken. Hoewel ... De karweitjes die hiermee gepaard gingen omarmde hij pas op volwassen leeftijd met de nodige passie. Als “foodie” pur sang, geboren verhalenverteller en met het fornuis als uitlaatklep zou het slechts een kwestie van tijd zijn dat dit ook professioneel een invulling kreeg. Aangesloten bij de wijnmakersgilde van Kortenberg zette Hans zijn eerste stappen in de wereld van fermentatie: een eigen appelcider, zelf bier brouwen, groenten fermenteren en vooral ... kaasmaken. Dat laatste zou snel zijn grote passie blijken. En werd de basis voor “Milk & Magic”, een bedrijfje dat draait rond kaas. Niet allen organiseert hij workshops kaasmaken en teambuildings, Hans geeft ook lezingen en tastings, Daarnaast biedt hij consultancy en hulp aan kleine producenten bij het opstarten van hun eigen kaasproductie. En Hans is verantwoordelijk voor de opleiding van onze nieuwe lichting kaasmeesters. Eerst in Hasselt, sinds 2019 in Haasrode.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€540.00€653.40

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

Ook interessant voor jou

Bekijk alle opleidingen

Wegwijs in kaas

/7 sessies (totaal 21u)

Nieuw
  • Campus Leuven
€653.40€540.00

Barista - SCA training

/5 sessies (totaal 15u)

  • Cuperus Koffie (Antwerpen)
€659.50€545.04
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€360.58€298.00

Latte art

/1 sessie (totaal 3u)

  • Cuperus Koffie (Antwerpen)
€176.66€146.00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (totaal 15u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€423.50€350.00