Duur en data
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding

Wegwijs in kaas: waarom zou je deze opleiding volgen?

Deze crash-course die de essentie van de kaasmeesteropleiding bevat, bestaat uit 7 lessen. De lessen worden doorspekt met anekdotes en er wordt ook ruimschoots tijd vrijgemaakt om te proeven. Van elke les wordt er (aan het einde) een PDF ter beschikking gesteld met de schermpresentaties. Afzonderlijk krijgen de cursisten van elke besproken (AOP-)kaas een detailfiche, modellen voor het opstellen van een proefverslag en normeringscriteria om objectief kaas te proeven. HACCP en hygiëne, samen met het commerciële aspect (uitbating) komt in deze lessenreeks niet aan bod.

 

 

Programma

Les 1 - Het kaasproductieproces

De verschillende stappen van de kaasproductie worden gedetailleerd besproken. Welke processen vinden daar plaats? Proeven: wrongel, verse en gerijpte kazen, ...

Les 2 - De kaasfamilies: Roodbacterie (en kaas in cijfers)

Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.

Les 3 - De kaasfamilies: Witschimmelkazen en verse kazen

Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.

Les 4 - De kaasfamilies: Blauwschimmel en andere zuivel

In deze les nemen we de blauwschimmelkaas, de verse kaas, boter, yoghurt en smeltkaas onder de loupe.

Les 5 - De kaasfamilies: harde en halfharde kazen

Harde en halfharde kazen krijgen in deze les speciale aandacht.

Les 6 - Geiten- en schapenkaas

De laatste grote groep kazen komt in les 6 aan bod: kazen van geit en schaap

Les 7 - Versnijden en presentatie: samenstellen van kaasschotel en pairing

Kaas los verkopen is één ding. Maar hoe versnijd je zonder verlies? En zorg je dat elkeen dezelfde smaakervaring heeft. Hoe stel je een kaasschotel samen? Met of zonder garnituur? We toetsen aan de praktijk.

Voor wie?

Doelgroep

  • Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
  • Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.
  • Iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken

Extra info

De kazen, die worden geproefd, zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
ma 07/11/202209:00 - 12:00
ma 14/11/202209:00 - 12:00
ma 21/11/202209:00 - 12:00
ma 28/11/202209:00 - 12:00
ma 05/12/202209:00 - 12:00
ma 12/12/202209:00 - 12:00
ma 19/12/202209:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 519.96
  • 7 sessies (21u)

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
di 28/02/202309:00 - 12:00
di 07/03/202309:00 - 12:00
di 14/03/202309:00 - 12:00
di 28/03/202309:00 - 12:00
di 18/04/202309:00 - 12:00
di 25/04/202309:00 - 12:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 495.52
  • 7 sessies (21u)

Docenten

Hans Van Grinderbeek
Hans Van Grinderbeek

Ervaren eigenaar met een bewezen geschiedenis (25+ jaar) in de grafische ontwerpindustrie. Sterke professional in bedrijfsontwikkeling, bekwaam in typografie, webdesign, pictogramontwerp en illustratie, art direction en pagina-indeling.
Hans ontwikkelde een parallelle professionele carrière in koken en catering, met erkenning als meesterkok en kaasmaker. Hij is ook een ervaren kaasmaker en een fervent fan van alle soorten fermentatie.

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€429.72€519.96

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€343.78€300.80

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

De frivole vegan keuken

/2 sessies (6u)

Nieuw
  • Campus Antwerpen
€175.35€144.92
  • Campus Antwerpen
€175.35€144.92

Vleesvervangers

/2 sessies (6u)

  • Campus Antwerpen
€175.35€144.92
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€372.68€308.00
  • Campus Antwerpen
€169.40€140.00