Duur en data
- 7 sessies (totaal 21u)
- Eerstvolgende startdatum: 07/08/2023
- Meerdere lesdata beschikbaar
Locatie
- Campus Leuven
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding

Wegwijs in kaas: waarom zou je deze opleiding volgen?
Deze crash-course die de essentie van de kaasmeesteropleiding bevat, bestaat uit 7 lessen. De lessen worden doorspekt met anekdotes en er wordt ook ruimschoots tijd vrijgemaakt om te proeven. Van elke les wordt er (aan het einde) een PDF ter beschikking gesteld met de schermpresentaties. Afzonderlijk krijgen de cursisten van elke besproken (AOP-)kaas een detailfiche, modellen voor het opstellen van een proefverslag en normeringscriteria om objectief kaas te proeven. HACCP en hygiëne, samen met het commerciële aspect (uitbating) komt in deze lessenreeks niet aan bod.
Programma
Les 1 - Het kaasproductieproces
De verschillende stappen van de kaasproductie worden gedetailleerd besproken. Welke processen vinden daar plaats? Proeven: wrongel, verse en gerijpte kazen, ...
Les 2 - De kaasfamilies: Roodbacterie (en kaas in cijfers)
Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.
Les 3 - De kaasfamilies: Witschimmelkazen en verse kazen
Deze kaasfamilies wordt nader bekeken. We geven ook een overzicht van de bekendste AOP kazen die hiertoe behoren. En vertellen de verhalen die erbij horen. Uiteraard proeven we ook.
Les 4 - De kaasfamilies: Blauwschimmel en andere zuivel
In deze les nemen we de blauwschimmelkaas, de verse kaas, boter, yoghurt en smeltkaas onder de loupe.
Les 5 - De kaasfamilies: harde en halfharde kazen
Harde en halfharde kazen krijgen in deze les speciale aandacht.
Les 6 - Geiten- en schapenkaas
De laatste grote groep kazen komt in les 6 aan bod: kazen van geit en schaap
Les 7 - Versnijden en presentatie: samenstellen van kaasschotel en pairing
Kaas los verkopen is één ding. Maar hoe versnijd je zonder verlies? En zorg je dat elkeen dezelfde smaakervaring heeft. Hoe stel je een kaasschotel samen? Met of zonder garnituur? We toetsen aan de praktijk.
Voor wie?
Doelgroep
- Potentiële starters, uitbaters of medewerkers van voeding- en/of horecazaken (restaurant, traiteur, vers detailhandel en delicatessen, ...) die zich wil specialiseren in kaas.
- Potentiële starters als adviseur voor kaashandels.
- Iedereen die vakkennis over kaas wil verwerven en/of kennis wil verrijken
Extra info
De kazen, die worden geproefd, zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Locatie & lesdata
Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee
Datum | Uur | |
---|---|---|
ma 07/08/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 21/08/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 28/08/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 04/09/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 11/09/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 18/09/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 25/09/2023 | 09:00 - 12:00 |
Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.
- € 653.40
- 7 sessies (totaal 21u)
- Drankpauze
Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee
Datum | Uur | |
---|---|---|
ma 06/11/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 13/11/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 20/11/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 27/11/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 04/12/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 11/12/2023 | 09:00 - 12:00 | |
ma 18/12/2023 | 09:00 - 12:00 |
Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.
- € 526.35
- 7 sessies (totaal 21u)
Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee
Datum | Uur | |
---|---|---|
ma 04/03/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 11/03/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 18/03/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 25/03/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 15/04/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 22/04/2024 | 09:00 - 12:00 | |
ma 29/04/2024 | 09:00 - 12:00 |
Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.
- € 526.35
- 7 sessies (totaal 21u)
Docenten
Prijs
Excl | Incl | |
---|---|---|
Kostprijs voor deze opleiding | €540.00 | €653.40 |
Bespaar op je opleiding
- kmo-portefeuille
- opleidingscheques
We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.