Duur en eerstvolgende startdatum
  • 4 sessies
  • 15/11/2018
Locatie
  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

  • Unizo korting

Over de cursus

België staat in de top tien van grootste wijnimporteurs ter wereld. Drink jij ook graag een glaasje wijn? Wist je dat echte wijnproevers vier van de vijf zintuigen gebruiken om wijn te evalueren en te beschrijven? Wil jij meer weten over de verschillende wijnsoorten, wijndegustatie technieken en druivenrassen? Dan is de cursus wijn leren proeven precies wat je zoekt. Deze basis wijncursus leert je alles over de kunst van de wijnproeverij.

Als je na deze cursus wijnproeven de smaak van wijn te pakken hebt, raden we je de beroepsopleiding sommelier-wijnhandelaar aan. Daarmee kan je van je passie voor wijn je beroep maken.

Wijnproeven of wijn proeven?

Over smaak valt niet te twisten, gaat het gezegde. Als je al eens een wijnproeverij hebt meegemaakt, weet je dat de meningen over smaak verschillend zijn. Het is een kunst om de eigenschappen van wijn onder woorden te brengen. Smaak blijft immers een persoonlijke en subjectieve gewaarwording.

Bij het wijnproeven valt er heel wat te vertellen over de kleur, de geur (of de neus) en de smaak van de wijn. Rode wijn is niet zo maar rood, net zoals witte wijn niet gewoon wit is. De kleur van rode wijn evolueert van purperpaars via robijnrood naar bruinrood. En ook de bleke, geelgroene kleur van witte wijn wordt voller naarmate de wijn ouder wordt.

Om ten volle van de aroma’s van de wijn te genieten, maak je een ronddraaiende beweging met je glas om de wijn te laten rondwalsen. Steek je neus diep in het glas en probeer de geur onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren van kruiden, bloemen, vruchten, enz.

Over de smaak van wijn valt er veel te zeggen. Is de wijn droog of zoet? Is het zoet en zuur in evenwicht? Is de tannine hard of zacht? Wijnproeven is veel meer dan gewoon wijn proeven.

Over de basisopleiding wijn leren proeven

In deze wegwijs leer je in vier sessies de technieken om wijn te degusteren en te proeven. Deze cursus bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. In het eerste onderdeel leert onze docent je hoe je jouw zintuigen bewuster inzet, zodat je wijn in al zijn facetten kunt leren proeven. Ook de verschillende druivenrassen uit allerlei wijnstreken, de invloed van bodemgronden en het vinificatieproces worden in detail gepresenteerd.

Het praktijkgedeelte focust op technieken en vocabulaire waarmee je gericht degusteert en benoemt. Je leert werken met degustatiefiches en quoteringssystemen. Ook het kopen, bewaren en schenken van wijn komt aan bod, aangevuld met informatie over glazen, flessen en kurken. Kortom: in vier sessies leren we je om beter wijn te proeven en te selecteren.

Programma

Volgende aspecten van wijn proeven komen uitgebreid aan bod:

  • De vijf zintuigen, beïnvloedingsfactoren en algemene degustatietechnieken;
  • Druivenrassen, productieproces en degustatiefiche;
  • Wereldinvloeden, temperaturen, wijntypes en de verschillende quoteringssystemen;
  • Wijn kopen, bewaren en schenken;
  • Glazen, flessen en kurken.

In de eerste les richten we ons op de witte wijnen. Tijdens de tweede les staan de rode wijnen centraal. De schuimwijnen komen in week drie aan bod. Afsluiten doen we met de combinatie wijn en gerecht. Tijdens elke les wordt er gericht gedegusteerd.

Voor wie?

Doelgroep

Deze cursus is uitermate interessant voor medewerkers uit de horeca die de technieken van het wijnproeven onder de knie willen krijgen.

Extra info

Je brengt zelf 6 degustatieglazen mee (INAO-proefglazen) vanaf de eerste les.

De grondstoffen (wijnkosten) zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Het handboek 'Wijnen, de basis' is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Locatie & startdata

Campus Leuven

15/11/2018

Inschrijven kan tot 08/11/2018

Datum Uur
do 15/11/2018 19:00 - 22:00
do 22/11/2018 19:00 - 22:00
do 29/11/2018 19:00 - 22:00
do 06/12/2018 19:00 - 22:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Campus Antwerpen

14/03/2019

Inschrijven kan tot 07/03/2019

Datum Uur
do 14/03/2019 19:00 - 22:00
do 21/03/2019 19:00 - 22:00
do 28/03/2019 19:00 - 22:00
do 04/04/2019 19:00 - 22:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Campus Leuven

02/05/2019

Inschrijven kan tot 25/04/2019

Datum Uur
do 02/05/2019 19:00 - 22:00
do 09/05/2019 19:00 - 22:00
do 16/05/2019 19:00 - 22:00
do 23/05/2019 19:00 - 22:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

Docenten

Alain Van der Jeught
Jan Keirsebelik

Prijs

Excl Incl
Inschrijvingsgeld voor deze opleiding €235.50 €284.96

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€164.85 €141.30

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Latte art

/1 sessie

  • Campus Leuven
€108.90 €90.00

Barista

/5 sessies

  • JAVA Coffee
€387.20 €320.00
  • Campus Leuven
€217.80 €180.00
  • Campus Leuven
€157.30 €130.00
  • Campus Antwerpen
€919.60 €760.00