Duur en data
  • Eerstvolgende startdatum: 22/08/2022
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding

Wegwijs in wijn proeven - Roséwijnen, schuimwijnen en biowijnen: waarom zou je deze opleiding volgen?

i.s.m.

België staat in de top tien van grootste wijnimporteurs ter wereld. Drink jij ook graag een glaasje wijn? Wist je dat echte wijnproevers vier van de vijf zintuigen gebruiken om wijn te evalueren en te beschrijven? Wil jij meer weten over de verschillende wijnsoortenwijndegustatie technieken en druivenrassen? Deze basis wijncursus leert je de beginselen van  de kunst van de wijnproeverij.

Wil je specifiek meer weten over rode en witte wijnen? Dan is er de opleiding "Wegwijs in wijnproeven - rode en witte wijnen".

Wijnproeven of wijn proeven?

Over smaak valt niet te twisten, gaat het gezegde. Als je al eens een wijnproeverij hebt meegemaakt, weet je dat de meningen over smaak verschillend zijn. Het is een kunst om de eigenschappen van wijn onder woorden te brengen. Smaak blijft immers een persoonlijke en subjectieve gewaarwording.

Bij het wijnproeven valt er heel wat te vertellen over de kleur, de geur (of de neus) en de smaak van de wijn.

Om ten volle van de aroma’s van de wijn te genieten, maak je een ronddraaiende beweging met je glas om de wijn te laten rondwalsen. Steek je neus diep in het glas en probeer de geur onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren van kruiden, bloemen, vruchten, enz.

Over de smaak van wijn valt er veel te zeggen. Is de wijn droog of zoet? Is het zoet en zuur in evenwicht? Is de tannine hard of zacht? Wijnproeven is veel meer dan gewoon wijn proeven.

Over de basisopleiding wijn leren proeven

In deze opleiding leer je in twee sessies de basistechnieken om wijn te degusteren en te proeven. Onze docent leert je hoe je jouw zintuigen bewuster inzet, zodat je wijn in al zijn facetten kunt leren proeven. Ook de verschillende druivenrassen uit allerlei wijnstreken, de invloed van bodemgronden en het vinificatieproces komen uiteraard aan bod.

Je leert de technieken en het vocabulaire waarmee je gericht degusteert en benoemt. Je leert werken met degustatiefiches en quoteringssystemen. Hoe schenk en bewaar je wijn, welke glazen gebruik je? Ook dat leer je in deze opleiding. Alles dus wat je nodig hebt om deze wijnen beter te kunnen en selecteren en appreciëren

Programma

i.s.m.

Volgende aspecten van wijn proeven komen aan bod:

  • De vijf zintuigen, beïnvloedingsfactoren en algemene degustatietechnieken;
  • Druivenrassen, productieproces en degustatiefiche;
  • Wereldinvloeden, temperaturen, wijntypes en de verschillende quoteringssystemen;
  • Wijn kopen, bewaren en schenken;
  • Glazen, flessen en kurken.

We kijken in deze cursus naar roséwijnen, schuimwijnen en biowijnen. Elke van de 2 sessie worden er wijnen gedegusteerd.

Voor wie?

i.s.m.

Doelgroep

  • medewerkers van restaurants, brasseries, tavernes die de basis van wijnkennis en wijnproeven willen leren
  • iedereen die rode en witte wijn beter willen leren appreciëren

Extra info

i.s.m.
  • Breng zelf 6 degustatieglazen mee (INAO-proefglazen).
  • De grondstoffen (wijnkosten) zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Locatie & lesdata

i.s.m.

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

DatumUur
ma 22/08/202213:00 - 17:00
di 23/08/202213:00 - 17:00

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 242.00

Incompany training op maat van je bedrijf?

We bezorgen je graag een offerteOfferte

Docenten

i.s.m.
Alain Van der Jeught
Alain Van der Jeught

Prijs

i.s.m.
ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding€200.00€242.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€160.00€140.00

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

Andere toppers

i.s.m.
Bekijk alle opleidingen
  • Campus Antwerpen
€169.40€140.00

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€399.30€330.00

Sommelier

/3 jaar (1ste jaar: 117u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€670.00€553.72

Bierbrouwer

/1 jaar (152u)

  • Campus Leuven
€1080.00€892.56

Wijnbouwer-wijnmaker

/3 jaar (1ste jaar: 128u)

  • Campus Leuven
€745.00€615.71