Duur en data
  • 3 jaar
  • Eerstvolgende startdatum: 07/10/2019
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Wijnbouwer-wijnmaker: waarom zou je deze opleiding volgen?

In Vlaanderen wordt steeds meer en betere wijn gemaakt. Deze opleiding richt zich tot bestaande en toekomstige wijnbouwers. Als wijnbouwer sta je in voor de aanleg, de teelt en het beheer van de wijngaard. Daarna verwerk je de oogst door middel van persing, gisting en botteling tot een kwalitatief eindproduct: wijn.

Zelf wijn maken en optimaliseren

Je leert in deze opleiding van A tot Z zelf wijn te maken of te optimaliseren. Je leert met andere woorden alles over het hele proces van wijnbouwen / wijn maken: van het starten met een wijnstok op een perceel grond tot het beheren van een (uitverkochte) wijnstock in eigen wijnbedrijf.

Na deze opleiding kan je aan de slag als zelfstandige professionele wijnbouwer in hoofd– of bijberoep, als professioneel medewerker op een landgoed waar aan wijnbouw wordt gedaan of als nevenactiviteit bij een fruitteeltbedrijf i.k.v. diversificatie of reconversie. 

 

Programma

Vernieuwd programma vanaf september 2019!

1ste jaar medewerker wijnbouw

Technisch wijn leren proeven (6 sessies)

  • Degustatietechnieken
  • De druif als basis
  • Vinificatietechnieken en fouten bij witte wijnen, rode wijnen en schuimwijnen
  • Combinatie wijn en gerecht
  • Examen

Wijngaardwerk deel 1 (12 sessies)

  • Systematiek van de druif en eindwerkbegeleiding
  • Morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Keuze van het vegetatief materiaal en basisbescherming van de wijnstok
  • Voorbereiding van de grond en keuze van het geleidingssysteem
  • Onderhoud van de grond en intelligente bemesting
  • Ampelografie en klassieke variëteiten
  • Opkweken en stekken van druivenplanten
  • Examen

Vinificatie: basis (9 sessies)

  • Chemische en fysische parameters van de materie
  • Primaire materie in de wijnchemie
  • Belangrijke begrippen in de wijnchemie
  • Transformatie van de primaire elementen
  • Gemeenschappelijke handelingen bij diverse vinificatie
  • Maken van eigen wijn op basis van druivensap
  • Examen

Wijngaardpraktijk (9 sessies)

  • Morfologie en ontwikkeling van de druivelaar
  • Aanleg van een wijngaard
  • Loofwandbeheer
  • Snoei
  • ziekten en plagen
  • Beursbezoek

Duurzaam beleid en oenotoerisme (10 sessies)

  • Integrated pest management van een wijngaard
  • Wijngaardbezoek
  • Mogelijkheden en opportuniteiten van oenotoerisme
  • Organisatie van degustaties en rondleidingen
  • Planning en eventmanagement
  • Examen 

2e jaar wijnbouwer-wijnmaker

Vinificatie: gevorderd (11 sessies)

  • Herhaling basis vinificatie
  • Diepgang in de wijnchemie
  • Sulfiet en keuze van gist, oenologische additieven, enz.
  • Vinificatie van witte wijnen en mousserende wijnen
  • Vinificatie van rosé en rode wijnen
  • Bottelen van wijn
  • Praktijk vinificatieschema’s rosé wijnen en mousserende wijnen
  • Praktijk vinificatieschema’s witte wijnen en rode wijnen
  • Persen en maken van een eigen wijn
  • Examen

Toegepaste praktijk (7 sessies)

  • Onderhoud van de grond
  • Intelligente bemesting
  • Wintersnoei
  • Beursbezoek
  • Gisting- en wijnfouten

Wijngaardwerk deel 2 (10 sessies)

  • Onderhoud van de grond en intelligente bemesting en eindwerkbegeleiding
  • Bescherming van de wijnstok
  • Ampelografie en klassieke variëteiten
  • Snoei en onderhoud wijngaard
  • Oogst
  • Examen

Fytolicentie P2 (16 sessies)

  • Wetgeving GBM en strategieën en technieken voor IPM
  • Gewasbeschermingsmiddelen en toepassing
  • Risico’s van gewasbeschermingsmiddelen
  • Toegepaste fytosanitaire bestrijding
  • Examen

3de jaar wijnbouwer-wijnmaker

Uitbaten van een wijngaard (10 sessies)

  • Kostenstructuur van de wijngaard
  • Infrastructuur van het wijnbouwbedrijf
  • Wetgeving in de wijnbouw
  • Sectorspecifiek commercieel beleid en marketing 

Eindproef  

Voor wie?

Doelgroep

  • Deze opleiding richt zich tot gemotiveerde personen die overwegen om professioneel wijn te gaan maken.
  • Ook bestaande professionele wijnbouwers-wijnmakers zijn welkom om hun kennis te verbreden en/of te verrijken.

Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden. Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra info

Grondstoffen voor 'Technisch wijn leren proeven' en de degustatieglazen zijn in het inschrijvingsgeld inbegrepen, het handboek dient apart aangekocht te worden.

Opmerking: de praktijklessen gaan doorgaans door op zaterdagen. De data worden je meegedeeld gedurende het jaar.

Grapes To Bottle - Wijnbouwer Raf Van Den Broeck

Locatie & lesdata

Eerste jaar Start Einde Duur
maandag 18:45 22:15 1 jaar
zaterdag 8:30 12:00 12 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 655.00
  • 3 jaar

Prijs

Excl Incl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar) €541.32 €655.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO* KO**
€378.92 €324.79

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
  • Of op jouw locatie
€641.30 €530.00
  • Campus Antwerpen
€592.90 €490.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€314.60 €260.00

Mixology

/5 sessies

Nieuw
  • Campus Antwerpen
€544.50 €450.00
  • Campus Leuven
€490.00 €404.96