Duur en data
  • Inschrijven kan vanaf mei, we starten in september. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Bespaar op je opleiding

Zytholoog (bierkenner): waarom zou je deze opleiding volgen?

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Je leert het allemaal in de tweejarige opleiding zytholoog.

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om:

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren;
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten;
  • professioneel bier te degusteren/proeven;
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten;
  • de verschillende biertypes te onderscheiden;
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden;
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen;
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren;
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden;
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen.

Doorheen de opleiding zal er op regelmatige basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren degusteren en analyseren van bier.

Programma

1ste jaar Zytholoog - Bierkenner

Bier leren proeven

  • Degustatietechieken
  • Basissmaken bitter, zuur, zoet, zout/umami
  • Examen

Bier en zijn grondstoffen

  • Wat is bier?
  • Bier en gezondheid
  • Grondstoffen
  • Brouwerijbezoek
  • Examen

Brouwproces en gisting

  • Maalmethodes
  • Brouwproces
  • Gisting
  • Lagering en dryhopping
  • Helderbierfiltratie
  • Afvullen
  • Trends
  • Examen

Biersommeliertechnieken

  • Schenktechnieken
  • Taptechnieken
  • Organisatie van een bierproeverij
  • Communicatie over bier met verschillende types klanten
  • Adviseren en verkopen van bier (on trade / off trade)
  • Examen

2de jaar Zytholoog

Bierwetgeving en marketing

  • Biermarkt en omgeving
  • Etikettering
  • Accijnswetgeving
  • Marketing en commercieel beleid
  • Examen

Bier en gastronomie

  • Bier, kruiden en sauzen
  • Bier en kaas
  • Bier en vlees
  • Bier, vis en zeevruchten
  • Bier en dessert
  • Bier en spicy food
  • Bier en veggie
  • Examen

Bierstijlen

  • Pils bieren en lagers. Abdijbieren en trappisten
  • Tarwebieren
  • Farmehouse
  • Porter en stout
  • IPA
  • Bieren van spontane en gemengde gisting
  • Examen

Eindproef

Voor wie?

Doelgroep

  • Deze opleiding richt zich tot cursisten uit de bestaande horeca en voedingsopleidingen zoals restauranthouders, chocolatiers, bakkers, ijsbereiders, kaasmeester en sommeliers.
  • Ook professionelen uit de horeca- en voedingssector, veelal in een bedieningsfunctie, die werken in restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten kunnen hier zeker veel opsteken.
  • Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

Daarnaast...

  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

 

Extra info

In deze opleiding zijn de licentie E-materiaal alsook de grondstoffen en de degustatieglazen inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • De brouwerijbezoeken

Voor volgende modules kan je vrijstelling bekomen:

  • bier en zijn grondstoffen
  • brouwproces en gisting

Je dient te slagen voor een vrijstellingproef. Meer info kan je bekomen op onze campus in Leuven.

Deelname aan de vrijstellingsproef kost 30 euro.

Jan Paesen
Zytholoog

Oud-cursist bouwt digitaal bierplatform

  • Campus Antwerpen
€169.40€140.00