Duur en data
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Je leert het allemaal in de tweejarige opleiding zytholoog.

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om:

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren;
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten;
  • professioneel bier te degusteren/proeven;
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten;
  • de verschillende biertypes te onderscheiden;
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden;
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen;
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren;
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden;
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen.

Doorheen de opleiding zal er op regelmatige basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren degusteren en analyseren van bier.

Programma

1ste jaar Zytholoog

Module: Algemene bierkennis

  • Inleiding & kennismaking (1 sessie)
  • Bier leren proeven (3 sessies)
  • Bierstijlen en basis Bier & gastronomie (1 sessie)
  • Grondstoffen (5 sessies)
  • Fabricatie bier (6 sessies)
  • Botteling, etikettering, verpakking en nagisting (1 sessie)
  • Veroudering en bewaring van bier (1 sessie)
  • Examen algemene bierkennis (1 sessie)
  • Bierstijlen en basis Bier & gastronomie (5 sessies)
  • Examen basis Bier en gastronomie (1 sessie)
  • Brouwerijbezoek (2 sessies)

2de jaar Zytholoog

Module: Toegepaste bierkennis

  • Bier-sommeliertechnieken en verloop service (6 sessies)
  • Biergeschiedenis en biercultuur (2 sessies)
  • De biermarkt en zijn omgeving (2 sessies)
  • Bier en gezondheid (2 sessies)

Module: Bier en gastronomie (10 sessies)

Eindwerkbegeleiding (1 sessie)

Eindproef (1 sessie)

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot cursisten uit de bestaande horeca en voedingsopleidingen zoals restauranthouders, chocolatiers, bakkers, ijsbereiders, slagers en sommeliers.

Ook professionelen uit de horeca- en voedingssector, veelal in een bedieningsfunctie, die werken in restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten kunnen hier zeker veel opsteken.

Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden. Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, inclusief de degustatieglazen.

De brouwerijbezoeken dienen zelf nog bekostigd te worden.

Jan Paesen
Zytholoog

Oud-cursist bouwt digitaal bierplatform

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
€568.70 €470.00
  • JAVA Coffee
€387.20 €320.00
  • Campus Leuven
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€108.90 €90.00
  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
€284.96 €235.50
  • Campus Leuven
€217.80 €180.00