Duur en data
- Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
- Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
Bespaar op je opleiding
België is een echt bierland en er wordt dus heel wat gebrouwen, ook op kleinschalig niveau. Wil je alles weten over bier, wat je hiermee kan, hoe je het optimaal proeft en nog veel meer? Schrijf je dan in voor deze heel interessante opleiding Zytholoog (bierkenner).
Zytholoog (bierkenner): waarom zou je deze opleiding volgen?
Wil je de wereld van de bieren leren kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Je leert het allemaal in de tweejarige opleiding zytholoog (bierkenner).
De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.
Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om:
- in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren
- een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten
- professioneel bier te degusteren/proeven
- het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten
- de verschillende biertypes te onderscheiden
- het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden
- de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen
- de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren
- de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden
- een volledige "bierdienst" te vervullen.
Doorheen de opleiding zal er op regelmatige basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren degusteren en analyseren van bier.
Programma
1ste jaar Zytholoog (bierkenner)
Bier leren proeven
- Degustatietechieken
- Basissmaken bitter, zuur, zoet, zout/umami
- Examen
Bier en zijn grondstoffen
- Wat is bier?
- Bier en gezondheid
- Grondstoffen
- Brouwerijbezoek
- Examen
Brouwproces en gisting
- Maalmethodes
- Brouwproces
- Gisting
- Lagering en dryhopping
- Helderbierfiltratie
- Afvullen
- Trends
- Examen
Biersommeliertechnieken
- Schenktechnieken
- Taptechnieken
- Organisatie van een bierproeverij
- Communicatie over bier met verschillende types klanten
- Adviseren en verkopen van bier (on trade / off trade)
- Examen
2de jaar Zytholoog (bierkenner
Bierwetgeving en marketing
- Biermarkt en omgeving
- Etikettering
- Accijnswetgeving
- Marketing en commercieel beleid
- Examen
Bier en gastronomie
- Bier, kruiden en sauzen
- Bier en kaas
- Bier en vlees
- Bier, vis en zeevruchten
- Bier en dessert
- Bier en spicy food
- Bier en veggie
- Examen
Bierstijlen
- Pils bieren en lagers. Abdijbieren en trappisten
- Tarwebieren
- Farmehouse
- Porter en stout
- IPA
- Bieren van spontane en gemengde gisting
- Examen
Eindproef
Voor wie?
Doelgroep
- Deze opleiding richt zich tot cursisten uit de bestaande horeca en voedingsopleidingen zoals restauranthouders, chocolatiers, bakkers, ijsbereiders, kaasmeester en sommeliers.
- Ook professionelen uit de horeca- en voedingssector, veelal in een bedieningsfunctie, die werken in restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten kunnen hier zeker veel opsteken.
- Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.
Verder ...
- ben je minstens 18 jaar oud
- en heb je voldaan aan de leerplicht
Extra info
In deze opleiding zijn de degustatieglazen inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?
- De brouwerijbezoeken
Meer info over vrijstellingen? Klik dan op deze link.
Voor sommige vrijstellingen dien je te slagen voor een vrijstellingsproef. Deelname aan de vrijstellingsproef kost 35 euro.