Partners
Vele van deze projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van onder andere
Ontdek onze projecten en zie hoe Syntra AB met diverse Vlaamse en zelfs Europese partners samenwerkt om onze opleidingen zo kwalitatief en actueel mogelijk te kunnen aanbieden en zo onze missie waar te maken.
Vele van deze projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van onder andere
We werken rond verschillende thema ’s zoals techniek en innovatie, digitalisering, duurzaamheid, ondernemerschap en levenslang leren met oog voor inclusie en duurzaamheid.
Ontdek hier onze projecten en zie hoe Syntra AB met diverse Vlaamse en zelfs Europese partners samenwerkt om onze opleidingen zo kwalitatief en actueel mogelijk te kunnen aanbieden en zo onze missie waar te maken.
Opstartdatum: 12/2024
De huidige Syntra-AB-Campus te Mechelen (Oude Baan 2) zal gefaseerd van 2024 tot 2027 volledig vervangen worden door een innovatieve nieuwbouw.
EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en FIO (Fonds voor Innoveren en Ondernemen) steunen Syntra AB in het verwezenlijken van hun gloednieuwe Innovatieve Campus op de site in Mechelen (Oude Baan 2). Dit project past binnen de Vlaamse Beleidsdoelstelling “Slim Vlaanderen” en de strategische doelstelling “ontwikkelen van vaardigheden voor slimme specialisatie, industriële transitie en ondernemerschap”.
Syntra AB VZW wil als toonaangevende opleidingsorganisatie op haar site in Mechelen een State-of-the-art campus bouwen, met als doel en ambitie de toekomstgerichte, technische en innovatieve opleidingen te kunnen blijven aanbieden aan denkenden doeners, ondernemers, zelfstandigen en KMO-medewerkers.
Uitgerekend in de Campus van de Toekomst in Mechelen zet Syntra AB in op het ontwikkelen van vaardigheden voor technische specialisatie, industriële transitie en ondernemerschap. Met de Campus van de Toekomst en haar state-of-the-art klaslokalen en ateliers kunnen ze flexibel en efficiënt de juiste opleidingen die Vlaanderen nodig heeft aanbieden.
Hiermee stellen ze het LevensLang Leren in deze regio nog veiliger voor de toekomst.
Mede dankzij het financiële hefboomeffect van EFRO en FIO kan Syntra AB dit gedroomde project realiseren. Officieel wordt in december 2024 gefaseerd gestart met de bouwwerkzaamheden en zou het project tegen het cursusjaar 27-28 gefinaliseerd moeten zijn.
Gloednieuwe en polyvalente praktijklokalen en ateliers, gecombineerd met moderne klaslokalen, zullen de ondernemers van de toekomst nog beter voorbereiden op hun belangrijke taak.
Met steun van
Met de opleiding voor de transitie naar meer duurzaamheid en een koolstofarme economie zorgt Syntra Bizz er mee voor dat er voldoende handen worden klaargestoomd om op korte termijn de noodzakelijke energietransitie te helpen slagen. Syntra Bizz was één van de zes actoren die de gunning kreeg binnen de VLAIO call 2023-14.
Januari 2024 - 31 december 2025
Aanpakken energie-uitdagingen
Het opleidingstraject duurzame energietransitie en transformatie ontwikkeld door Syntra Bizz / Syntra AB en Alex Polfliet met de gewaardeerde ondersteuning van VLAIO.
Opleidingstraject
Dit traject bestaat uit drie modules die samen of apart gevolgd kunnen worden.
De opleiding biedt een combinatie van theorie en praktijk, met case studies, bedrijfsbezoek en interactieve sessies die ervoor zorgen dat je de opgedane kennis direct kunt toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Onze topdocenten zijn ervaren professionals uit de industrie die diepgaande inzichten delen en je begeleiden op je leerweg.
Cursisten die deze topopleidingen volgen zullen in staat zijn om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor duurzame energiebronnen, energie-efficiëntie en groene technologie. Ze kunnen hun expertise inzetten om bedrijfsprocessen te optimaliseren, kosten te verlagen en groene initiatieven te bevorderen.
Deze opleiding is gericht op zowel grote als kleine bedrijven en overheidsinstanties.
Nood aan gekwalificeerd personeel
Bedrijven in Vlaanderen hebben behoefte aan gekwalificeerd personeel met expertise in duurzame energietransitie. Ze zijn op zoek naar professionals die kunnen helpen bij het implementeren van groene initiatieven en het behalen van milieudoelstellingen. Deelnemers aan deze opleiding kunnen de nodige expertise vergaren om vervolgens een duurzame energietransitie te faciliteren binnen hun organisatie.
Beleidsadviseur
De overheid speelt een cruciale rol in het stimuleren van duurzame praktijken. Cursisten met expertise in duurzame energietransitie kunnen overheden ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van beleid voor hernieuwbare energie en klimaatbescherming.
Ben jij de huidige of toekomstige energietransitiemanager die jouw bedrijf nodig heeft om voorop te lopen in de duurzame transformatie? Schrijf je dan in bij Syntra Bizz / Syntra AB via https://www.syntra-ab.be/opleidingen/duurzame-energietransitie-en-transformatie-de-energiemarkt-en-het-energiebeleid.
Neem deel aan onze GRATIS lanceringsevent op 24/06 met een uniek bezoek aan de duurzaamheidssite van Nike in Laakdal.
Heb je dit event gemist? Geen nood. Op maandag 9 september komt er een tweede kans. Inschrijven kan hier: https://www.syntra-ab.be/event/duurzame-energietransitie-en-transformatie-kijk-naar-de-toekomst-van-energie
#DuurzameEnergietransitie
#AlexPolfliet
#VLAIO
#HernieuwbareEnergie
#EnergieEfficiëntie
#Nike
oktober 2023
In haar Europese Green Deal heeft de Europese Commissie al een duidelijke visie uiteengezet over de manier waarop zij tegen 2050 klimaatneutraliteit wil bereiken, waarbij zij het belang benadrukt om ons dagelijks leven en onze mentaliteit aan te passen, inclusief de manier waarop we produceren en consumeren, werken en samenleven.
Daarom is het van cruciaal belang om mensen te voorzien van de juiste vaardigheden en kennis om actief bij te dragen aan deze algehele transformatie, waarbij sociale rechtvaardigheid en inclusie worden bevorderd voor een rechtvaardige transitie.
Binnen deze context zijn microcredentials geleidelijk naar voren gekomen als een innovatieve maatregel om gerichte, flexibele, inclusieve leertrajecten te stimuleren om de vaardigheden te verschaffen die nodig zijn om te slagen in een snel veranderende realiteit. Daarom zal Syntra AB in een groot consortium van internationale partners meewerken om de groene gedachte te importeren in iedere beroepsopleiding. Het GREENLAB-partnerschap zal in de eerste plaats de gemeenschappelijke transversale en sectorspecifieke technische vaardigheden identificeren die nodig zijn om tegemoet te komen aan de grote veranderingen die worden gestimuleerd door de groene transitie, met specifieke aandacht voor deze professionele figuren.
Gefinancierd door de Europese Unie. De weergegeven standpunten en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of Erasmus. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.
september 2023
Met deze gloednieuwe, state-of-the-art apparatuur zet Syntra in op een verhoogd aanbod aan hybride leren en biedt zo aan elke persoon die een beroepsgerichte opleiding wil volgen, de kans om zijn/haar ambitie te realiseren en deel te nemen aan levenslang leren.
Met deze investering kan Syntra haar doelgroep versterken en vergroten. Concreet willen we enerzijds digitaal leren versnellen en anderzijds inclusiever werken en levenslang leren aanmoedigen voor een ruimere doelgroep. Hybride & digitaal leren vormen de vandaag het nieuwe onderwijslandschap. Deze tendens was ingezet maar is stevig versneld sinds de coronacrisis. Een deel van het ‘oudere’ of kortgeschoolde publiek, de kleine zelfstandige, de KMO-medewerker,…. kon maar moeizaam aanklampen. Met deze investering verkleinen we jaar na jaar deze kloof.
Niet iedereen is in de mogelijkheid om elke keer op het geplande uur op de campus te geraken, maar dankzij hybride leren, stijgen die kansen -en dus ook inclusiviteit- exponentieel. De cursist kan van op elke gekozen locatie op het geplande uur ‘inloggen’ in zijn klas en via schermen interactief deelnemen aan de vorming. Dankzij dit aanbod zullen meer mensen zich durven inschrijven in een opleiding of in staat zijn de cursus ook te voleindigen als er zich onvoorziene omstandigheden voordoen gedurende de opleiding.
Hybride leren is een perfecte manier voor meer verspreiding van kennis en innovatieve toepassingen met als doel economische valorisatie te verhogen en te laten doorstromen naar Vlaamse ondernemingen.
Wat betreft de laptopzuilen: In de Syntra-omgeving werken cursisten heel vaak met eigen laptops. Echter zijn de lokalen hier nog niet allemaal op voorzien en zijn er niet voldoende aansluitpunten om laptops op te laden. De verplaatsbare laptopzuil is in deze een absolute must om op deze manier de lokalen op een flexibele manier te voorzien van voldoende stroompunten. Bovendien kan hij ook worden ingezet met dataframes voor een stabiele internetverbinding. Op deze manier kunnen cursisten optimaal gebruik maken van de nieuwste technologieën, (online) samenwerken en casten naar de digitale smartboards.
Met de tablets zorgen we ervoor dat de cursisten over de meest geavanceerde en noodzakelijke hard- en software beschikken om hun opleiding te kunnen volgen en zich optimaal voor te breiden op hun leven als ondernemer.
Syntra dankt EFRO om dit mee mogelijk te maken.
mei 2023
Logistiek medewerker Kinderdagverblijf en Werkplekcoach
Syntra AB, Kinderdagverblijf Kinderspel en Wingparent (een ondersteunend bedrijf voor Kinderdagverblijven) slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van twee praktijkgerichte trainingen binnen de sector van de Kinderdagverblijven, dankzij de steun van de Provincie Antwerpen.
Omdat we weten hoezeer de sector van de kinderdagverblijven moeite heeft om personeel te vinden en te houden, ontwikkelen we enerzijds een opleiding voor Logistiek medewerker Kinderdagverblijf. Dit traject zet erop in om kort- en oudgeschoolde werkenden -alsook nieuwe krachten- voldoende basisvaardigheden mee te geven zodat ze efficiënt kunnen instappen en meedraaien in een kinderdagverblijf, als ondersteuners van de kinderbegeleiders op de werkplek met kleine taken zoals helpen bij het eten bereiden, opscheppen, kindjes voeden of verluieren of meehelpen in de administratie, zonder de eindverantwoordelijkheid te dragen. We brengen hen onder andere ook taalvaardigheden en digitale skills bij, leren hen werken met een online platform enz. Dit voortraject verkleint de drempel voor deze mensen om nadien ook effectief in te stappen in een EVC-traject- voor kinderbegeleider.
Anderzijds ontwikkelen we een traject Werkplekcoach. Dit is een praktijkgerichte training die de werkende kinderbegeleiders opschalen tot werkplekcoaches. Deze coaches kunnen dan met de collega ‘op de werkplek aan de slag gaan om hun vaardigheden (taal, digitale vaardigheden, heen-en-weerboekjes,…) te versterken. Zij kunnen nieuwe medewerkers ook aanmoedigen om één of beide leertrajecten te gaan volgen. Het geeft carrièreperspectief voor mensen met ambitie in de kinderdagverblijven.
De ontwikkeling is in volle gang en we denken de testfase uit te rollen in januari 2024.
Dit project ontvangt financiële steun van Provincie Antwerpen binnen de projectoproep “co-creatie van aangepast opleidingsaanbod”. Hiermee wil de provincie Antwerpen de inzetbaar- en weerbaarheid van kort- en oudgeschoolde werkenden verhogen via het versterken van (digitale) basisgeletterdheid alsook de leercultuur in ondernemingen ondersteunen. Voor meer info, surf naar deze weblink.
april 2023
Met Interreg-subsidies helpt het AMV-ELC-project de SYNTRA om de essentiële competenties mee te detecteren en daar de geschikte opleidingen voor te ontwikkelen.
Samen met cruciale partners zoals Flux520, Volta, universiteiten en arbeidsmarktbemiddelaars werkt dit project concreet toe naar een antwoord op het tekort aan vaklui die gespecialiseerd zijn in de energietransitie. Er is een markt- en tewerkstellingspotentieel dat Nederland en België niet verloren mogen laten gaan. Het belang van de energietransitie is vandaag de dag groter dan ooit. Niet alleen vanwege de klimaatverandering, maar ook in het streven naar meer onafhankelijkheid als het gaat om energievoorziening.
Opslag van Elektrische energie is een nieuwe markt in het hart van de energietransitie. Batterijen zijn een sleuteltechnologie voor koolstofneutrale mobiliteit en energieopslag in electriciteitssystemen. Deze sector is in volle ontwikkeling. Een tekort aan arbeidskrachten wordt op dit moment gezien als de grootste bedreiging voor het tijdig realiseren van de energietransitie. De uitdaging is om voldoende vakmensen met up-to-date kennis en vaardigheden in het veld te krijgen. De toestroom vanuit het onderwijs zal de komende jaren niet toereikend zijn om aan de vraag naar technisch personeel te voldoen. Vakkennis bouw je op in de praktijk in remote labs, bij aangesloten kennisinstellingen en hands-on bij bedrijven. Een eigentijdse aanpak, aantrekkelijk voor beginners en op maat voor vaklui.
Grensoverschrijdende samenwerking met bundeling van kennis afkomstig Nederland en Vlaanderen in combinatie met toepassing in de praktijk bij gespecialiseerde bedrijven in de regio bieden de oplossing. Vandaar dat de SYNTRA mee inzetten om de beste opleidingen te kunnen geven in deze sector.
Het project AMV-ELC is gefinancierd binnen het Interreg Vlaanderen-Nederland VI programma, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info op www.grensregio.eu.
Met de (financiële) steun van Provincie Noord-Brabant, Provincie Limburg, Provincie Vlaams Brabant, Provincie Antwerpen, en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
#energietransitie #opleiden #grensregio #Vlaanderen #Nederland #Europabijons
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/amv-energy-learning-community/
Partners: Baandomein Flux50 Green Energy Park Katholieke Universiteit te Leuven Oanax Schakel Sterk in Samenwerking SYNTRUM Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Gent, Volta The Future.
Dit Interreg Vlaanderen-Nederland project wordt gefinancierd door de Europese Unie.
Maart 2023
VDAB vraagt in dit project aan de SYNTRA om een dienstverlening aan te bieden aan werkzoekenden die een ondernemersidee hebben.
'Jumpstarters' helpt kandidaat-ondernemers die een afstand ervaren tot ondernemerschap. Werkzoekenden, kwetsbare werknemers, niet-beroepsactieven, inburgeraars, asielzoekers, erkende vluchtelingen en subsidiair beschermd kunnen rekenen op een begeleidingstraject op maat van maximaal 12 maanden. In die periode onderzoekt een ervaren SYNTRA-ondernemersadviseur de noden en het ondernemerspotentieel van de kandidaat die VDAB toeleidt.
Ben je werkzoekend, werk je deeltijds of word je bedreigd door ontslag? Wil je de draad terug oppikken of ben je nieuw in ons land? Jumpstarters biedt je een persoonlijke begeleiding om jouw ondernemersidee actief te verkennen en de haalbaarheid ervan in kaart te brengen op basis van een persoonlijk actieplan en een ondernemersplan.
Geïnteresseerd?
Neem contact, eerst met je VDAB-adviseur en vervolgens met de SYNTRA-ondernemersadviseurs! Zij werken een begeleidingstraject-op-maat uit.
Juni 2022
Kan jij nog volgen? De digitale wereld evolueert voortdurend. Je hoeft geen expert te worden om “mee” te zijn, maar het is wel handig als je enkele basisbegrippen onder de knie hebt.
Daarom ontwikkelde Syntra deze digitale leersnacks: toegankelijke modules om je digitaal sterker te maken, zodat ook jij kan volgen.
Met dit project willen we inzetten op de kansengroep “personen die onvoldoende digitaal vaardig zijn om 'mee' te zijn met de essentiële online diensten van onze maatschappij”. De SYNTRA zetten gezamenlijk een gratis en duurzaam beleid op rond digitale geletterdheid terwijl onze docenten, coaches en cursusbegeleiders doordrongen zijn van de nood aan digitale transformatie bij cursisten die onvoldoende digi-vaardig zijn.
mei 2022
Het project “Etools in de hybride Leeromgeving” kadert in de methodische transitie, een belangrijk onderdeel in het meerjarenplan van de SYNTRA, met oog voor inclusie en duurzaamheid.
Vlaio en Europa zien de meerwaarde in om de SYNTRA hierin te versterken. Het zijn tneslotte de SYNTRA die nieuwe kennis tot op de werkvloer brengen; KMO’s en ondernemers ondersteunen in hun innovatieve plannen.
september 2021
Vele ondernemingen werken hybride met online vergaderen, delen van documenten in de cloud enz. Zeker ten tijde van Covid zijn er (vaak snel-snel) heel wat systemen opgezet. Maar werd er toen voldoende stilgestaan bij de veiligheid daarvan? Want ook KMO’s, vrije beroepers en hun medewerkers kunnen slachtoffer worden van hacking, phishing, diefstal van bedrijfs- of cliëntengegevens…met ander woorden van cyber-attacks.
Het goede nieuws: cybersecurity opzetten hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Een goede, gestructureerde awareness van de mogelijke risico’s binnen je organisatie is het allerbelangrijkste.
Onze trainingen focussen zich op de vrije beroepen -omdat deze groep vaak wel over heel wat gevoelige data beschikken- en zijn uitgetest bij vastgoedmakelaars met concrete cases. Ze vertrekken vanuit het 12-stappen plan opgesteld door het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), in samenwerking met de Cyber Security Coalition België. Syntra AB versterkt de vrije-beroeper in 3 onderdelen:
Kortom: Ben jij een zaakvoerder, kantoorhouder, directeur, manager, teamleader, vrije beroeper... ? Kom dan kennismaken met ons aanbod. In minder dan 3 dagen training, verklein jij aanzienlijk de kans dat jouw organisatie de volgende is die in het nieuws komt als slachtoffer van cybercriminelen! En dat is gerealiseerd, mede dankzij de hulp van Europa (Europa WSE) en Vlaanderen (Vlaio).
Bovendien: Om bedrijven actief aan te moedigen te investeren in cyberveiligheid, voorziet de Vlaams minister van Economie sinds september 2021 via de KMO-portefeuille in een hoger subsidiepercentage voor de aankoop van opleiding rond cybersecurity.
https://www.syntra-ab.be/opleidingen?q=wegwijs%20in%20cybersecurity