3D Artist na een jaar opleiding

Frank Saint-Ghislain volgde bij Syntra AB de opleiding 3D Artist. Die kennis past hij nu dagelijks toe in zijn job als concept artist bij game en film producent Cyborn.

Wat houdt je job precies in?

“In mijn job combineer ik wat ik in de opleiding 3D Artist bij Syntra geleerd heb met een aantal grafische skills die ik daarvoor al had opgedaan in het kunstonderwijs. Ik heb vroeger namelijk toegepaste grafiek en reclamevormgeving gestudeerd, waarbij ik veel bezig was met schilderen, zeefdrukken en fotografie. Nu teken ik concepten voor een VR-game die we ontwikkelen rond een Scifi verhaal dat door Ives Agemans, de oprichter van Cyborn, wordt geschreven.”

Toch zag je carrière er totaal anders uit voor je aan de opleiding 3D Artist begon?

“Klopt. Ik heb na mijn studies een tijdje in de reclame gewerkt, maar het grootste deel van mijn loopbaan ontwikkelde ik me binnen de socio-culturele sector. Ik begon er als logistiek medewerker en evolueerde uiteindelijk tot coördinerend projectmanager.

Toch voelde ik dat ik na een tijd gewoon aan mijn plafond zat en het stond te ver van wat ik eigenlijk wou doen en ik haalde er geen energie meer uit.

Ik kende Ives Agemans nog van vroeger en heb hem gevraagd of ik eens mocht komen kijken op de werkvloer om te zien of het überhaupt iets voor mij zou zijn. Dat bleek absoluut het geval en toen heb ik de koe bij de horens gevat en loopbaanonderbreking aangevraagd om bij Syntra de opleiding 3D Artist te volgen. Syntra werkt ook samen met Cyborn voor de opleiding, dus ik wist perfect waaraan ik me kon verwachten.”

Dus je wou echt wel je passie volgen?

“Absoluut. Het was tijd voor nieuwe uitdaging. Wat ik nu maak bij Cyborn is entertainment waar ik zelf enorm fan van ben. Het is misschien geen kunst met een grote K maar het is wel gewoon vet cool! (lacht).

Hoe verliep de opleiding?

“Mijn doel was om er ook professioneel mee aan de slag te gaan, liefst bij Cyborn, dus heb ik me keihard gesmeten en alles op alles gezet. De opleiding is behoorlijk zwaar en er wordt van de cursisten een zekere maturiteit en een pak inzet verwacht. Reken er dus maar op dat je zelf nog een pak tijd moet investeren. Je leert in de opleiding 3D artist werken met een aantal industry standard programma’s, waarbij een hoop parameters en procedures heel exact gevolgd moeten worden. Tijdens de les moet je dus constant aandachtig zijn, of je gaat de mist in. Bovendien krijg je les van doorgewinterde professionals, die soms heel specifieke vaktermen gebruiken (lacht).”

Hoe ben je bij Cyborn terecht gekomen?

“Mijn inzet en vorderingen waren de docenten wel opgevallen. Bij ons laatste bedrijfsbezoek heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en meteen gesolliciteerd met een portfolio, CV en motivatiebrief. Ik ben begonnen met een proefcontract van drie maanden en ondertussen ben ik vast in dienst.

Momenteel ben ik al bijna een jaar aan het werken aan de nieuwe ‘Triple A’ VR-game. Ik kan er nog niet al te veel over vertellen, maar het zal alleszins iets bijzonder cool worden."

Bezoek zeker de website van Cyborn en bekijk de teaser van de nieuwe game!

Zin om zelf aan de slag te gaan als 3D artist?