Sofie Willems
docent Copywriter

Als je schrijven leuk vindt

Sofie Willems is docent van de avondopleiding Copywriter bij Syntra AB in Berchem. De cursisten zijn opgetogen over haar aanpak.

We boetseren met woorden en zinnen tot je de juiste snaar raakt

“Er zijn niet zo veel kansen om nieuwe, sterke copywriters op te leiden. Ik vind het een plezier om elke cursist stap voor stap verder te brengen in zijn schrijfvaardigheid”, vertelt Sofie, zelf actief als freelance copywriter en marketeer.

Een copywriter verstaat de kunst om de kern van een boodschap in heldere en boeiende taal over te brengen naar verschillende doelgroepen. “Het is dus belangrijk dat je eerst probeert om in de huid van je doelgroep te kruipen voor je aan een marketingtekst begint. Natuurlijk komt ook de theorie van copywriting aan bod. Er zijn veel inzichtelijke tips en trucs om beter te verkopen”, aldus Sofie. “Maar je leert vooral door uitvoering en feedback. Dus geef ik heel wat briefings om individueel uit te werken.”

Tijd nemen

“Om uit taal te halen wat er in zit, is het belangrijk dat je ervan geniet. Soms gaan we bijna ambachtelijk boetseren met woorden en zinnen, tot je tekst de juiste snaar raakt. Met de groep staan we uitgebreid stil bij het effect van wat je schrijft. We kunnen een kwartier discussiëren over een liggend streepje, over ‘ik of jij’, of over de onderwerpregel van een mail.” “We boetseren met woorden en zinnen tot je de juiste snaar raakt”

Als je schrijven maar leuk vindt

Iedereen die schrijven plezierig vindt en er wat mee wil doen, is welkom op de cursus. Je hebt misschien nu al schrijfopdrachten in je takenpakket of je denkt aan een nieuwe richting in je loopbaan? Zolang je maar voldoende kent van spelling en grammatica. Ervaring als professionele copywriter hoef je niet te hebben. Sofie zelf maakte ooit de carrièreswitch van jeugdbeleidsmedewerker naar een job bij een groot communicatiebureau. Om zeker te zijn dat je beschikt over voldoende taalniveau, krijg je voor de start van de opleiding de opdracht om enkele teksten in te sturen.

Een echte briefing voor het examen

“Op het einde van het schooljaar volgt natuurlijk geen theoretisch examen! Ik zoek een echte klant, met een echte briefing. Dat wordt de opdracht voor onze cursisten. Wanneer je jouw werk dan komt presenteren, zit diezelfde klant ook voor je neus. Cursisten zwoegen erop, maar het geeft hen ook een kick. Zo’n examen is toch veel motiverender dan wat vragen en een fictieve opdracht, niet? En met wat geluk wordt jouw copy al echt gebruikt.

Al tijdens het jaar klanten zoeken

Sofie motiveert cursisten ook om alvast, in hun eigen tijd, klanten te zoeken, te solliciteren op juniorfuncties, mee te doen met wedstrijden. Want starten als copywriter zonder ervaring en portfolio, is niet makkelijk. “Een intensieve opleiding geeft je alvast een stevige duw in de juiste richting!”

Naar de opleiding

Vicky Janssen is het gezicht van de online galerij www.lechaperonunlimited.com. Zij heeft net haar eerste jaar van de opleiding afgerond. “Elke dag ben ik bezig met het schrijven van allerlei teksten. Om mijn kennis van copywriting te vergroten én te verfijnen, ben ik in deze avondcursus gestapt. Ik kwam terecht bij een bende gemotiveerde cursisten, met een uiteenlopend aantal jaren ervaring. Al snel veranderden de lessen van geconcentreerd luisteren naar een avond vol interactie: voorbeelden, oefeningen en vragen mochten sudderen in boeiende discussies, we gaven elkaar eerlijke en constructieve feedback. Je krijgt ook een mooi overzicht van de vele toepassingen van copywriting en er wordt al ingezoomd op enkele onderdelen. Sofie spreekt vanuit de praktijk, dat voel je. Ik ben benieuwd naar het tweede jaar.”

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.