Karlijn Cornelissen
Apotheekassistent

Apotheekassistent Karlijn “Ik kon vast aan de slag op mijn stageplaats.”

Na je opleiding meteen aan de slag op je stageplek? Karlijn Cornelissen is nog steeds aan het werk in de apotheek waar ze in 2021 haar stage deed als Apotheekassistent!

Hoe ben je bij de Syntra-opleiding Apotheekassistent terechtgekomen?

“Na het secundair studeerde ik eerst Chemie en vervolgens Biomedische Laboratoriumtechnieken, maar deze zware theoretische richtingen waren geen succes. Door het stopzetten van mijn studies had ik weinig studiepunten over en ging ik op zoek naar een meer praktische richting waarvoor ik geen studiepunten nodig had. De opleiding Apotheekassistent bij Syntra wekte mijn interesse door de link met mijn vorige studies en door het sociale aspect van de job. Bovendien vond ik het belangrijk om toch een diploma op zak te hebben.”

Hoe heb jij de opleiding ervaren?

“Voor de stage krijg je veel praktijkvakken waar je leert verschillende bereidingen te maken. De kleine klas, zo’n 15 studenten, was perfect om de lessen te volgen. Dat maakt het makkelijker om vragen te stellen en de docenten zijn ook toegankelijker.

De achtergrond die ik al had in sommige wetenschappelijke vakken, zoals fysica en chemie, kwam goed van pas. De opleiding valt niet te onderschatten. Je dient echt wel moeite te doen en het theoretisch luik moet je instuderen, maar al bij al blijft het een praktische richting.”

Is de opleiding Apotheekassistent voldoende praktijkgericht?

“Zeker wel! Vanaf dag 1 maakte ik bereidingen zoals crèmes en gelulen op mijn stageplaats. Ik merkte dat een collega-stagiaire van de universiteit minder praktische kennis had om dat soort bereidingen te maken; ik kon bijvoorbeeld al een zalfmolen gebruiken om korreltjes uit zalf te halen om krassen op de huid te voorkomen. Naast theorie krijg je bij Syntra ook die praktische zaken in de vingers. Het was fijn om direct te kunnen meedraaien in de apotheek.”

Mijn stage verliep zo vlot dat mijn stagementor me een job aanbood!

Wat vond je van de stageperiode?

“We mochten zelf een stageplaats kiezen om aan de slag te gaan, wat in de pandemie niet evident was. Na enkele pogingen kon ik aan de slag in een leuke apotheek en het zat ook meteen goed tussen mijn stagementor en mij. De stage verliep vlot en mijn stagementor bood me een job aan op mijn laatste stagedag. Ik ben er nog steeds aan het werk en doe het nog even graag!”

Zou je anderen aanraden om de opleiding Apotheekassistent te volgen?

“Dat is voor iedereen persoonlijk, maar een opleiding bij Syntra raad ik zeker aan. Op voorhand had ik het beeld dat Syntra vooral volwassenonderwijs was voor mensen die niet goed weten wat ze willen doen. Daarom had ik de opleiding ook onderschat, maar het is echt een volwaardig diploma dat je behaalt.

Je haalt enorm veel voldoening uit de job door al de mensen die je elke dag kan helpen. Soms heb ik het gevoel dat wij een spoedafdeling zijn omdat ze plots bijvoorbeeld hun teen laten zien en mij vragen wat ze daarmee moeten doen. Uiteraard probeer ik hen zo goed mogelijk te helpen, maar bij ernstige zaken stuur ik hen door naar een arts. Het maakt de dag wel leuker.”