Wim De Meulemeester & Antoine Sprimont

Boekhouder zijn is rock & roll!

Wim De Meulemeester is ITAA fiscaal accountant-boekhouder en partner bij Bofidi, maar ook al 5 jaar docent bij Syntra AB. Hij geeft les in zowel de voltijdse dagopleiding Accountant-Boekhouder als in de avondopleiding Succesvol Ondernemen en Start Me Up.
Antoine Sprimont was één van zijn studenten en nu zijn ze collega-boekhouders.

Wim, je deelt jouw expertise vanuit het werkveld met de studenten, klopt dat?

Wim: “We zitten in een theoretische boekhoudkundige omgeving, maar de meerwaarde die wij als boekhouder aan onze ondernemers kunnen bieden is niet enkel puur het fiscale luik. Ook vanuit de insteek van het ondernemerschap, samen met ondernemers en studenten aan de slag gaan en nadenken over financiële haalbaarheid van hun onderneming.”

Men zegt wel eens dat de boekhoudkundige kennis van de Vlaming ondermaats is. Ondervind je dat mensen niet altijd realistisch zijn in hun ondernemingsplannen?

Wim: “In sommige opleidingen is het onderdeel financiën niet aanwezig waardoor sommige beroepsgroepen op de, eventueel zelfstandige, arbeidsmarkt komen zonder enige notie van fiscaliteit en financiën. Ik vind het dan ook positief dat Syntra inzet op die groep ondernemers.

Gelukkig is er veel aan het evolueren door de digitale tools die we vandaag ter beschikking hebben. We maken gebruik van digitale pakketten waar de ondernemer in 1 oogopslag zijn financiële en boekhoudkundige situatie kan zien. We evolueren meer en meer naar rapporteringen die afwijken van het klassieke boekhoudkundige stelsel. Digitalisering en het gebruik van digitale tools is een belangrijk onderdeel in het opleiden van onze toekomstige collega’s.”

Hebben jullie het gevoel dat het beroep van boekhouder evolueert dankzij die digitale tools?

Wim: “Ja. In de buitenwereld leeft vaak de perceptie dat digitalisering ervoor zorgt dat wij niets meer moeten doen. Dat is zeker niet het geval. De kracht van digitaal boekhouden zit in het feit dat de cijfers 24/7 beschikbaar zijn voor zowel de boekhouder als voor de ondernemer. Vroeger keken we meer achteruit, want de boekhouder behandelde de cijfers van het afgelopen kwartaal. Nu kunnen we in real time adviseren. We adviseren niet minder of meer dan vroeger, maar we kunnen veel accurater te werk gaan.”

Je hebt dus al een fulltime job. Vanwaar de interesse in lesgeven bij Syntra?

Wim: “Het is een totaal andere discipline dan werken op kantoor en ik houd van de afwisseling. Het geeft mij energie om die jonge mensen klaar te stomen om in het werkveld te stappen. Ik vind het mijn verantwoordelijkheid als boekhouder om de jarenlange ervaring die ik heb opgedaan te delen met de volgende generatie. De dingen die ik vandaag ervaar in het werkveld kan je niet leren op de schoolbanken. Dat is de kracht van Syntra, dat de docenten zelf uit de praktijk komen. Er worden casussen en valkuilen uit de praktijk meegegeven, alsook een deel soft skills. Zo kunnen we topcollega’s zoals Antoine hun loopbaan laten uitbouwen.”

Een groot voordeel is dat de opleiding maar 1 jaar duurt zodat het haalbaar blijft met een gezin en huishouden.

Antoine, jij was één van die studenten. Hoe ben je bij die opleiding terechtgekomen?

Antoine: “Het was echt een carrièreswitch. Na het behalen van mijn master Vertaler werkte ik in financiële instellingen als backoffice medewerker. Daarna kwam ik in een internationaal bedrijf terecht waar ik vertalingen deed. Aangezien ik me niet goed voelde in die job, vond ik dat het tijd was voor iets anders. Ik ben altijd al graag bezig geweest met cijfers en mijn eigen financiën dus waarom zou ik dat voor iemand anders niet kunnen doen. Via VDAB ben ik zo bij Syntra terecht gekomen. Daar heb ik me dan omgeschoold tot accountant-boekhouder.

Heb je nog geen spijt van de carrièreswitch naar Boekhouder?

Antoine: “Helemaal niet! Een groot voordeel is dat de opleiding maar 1 jaar duurt, want ik heb een gezin en een huishouden en 3 jaar aan een hogeschool is gewoon niet haalbaar. Een ander pluspunt is dat de lessen gegeven worden door vakmensen en dat voel je wel omdat het niet puur theorie is dat je krijgt. Je hebt wel een handboek maar dat dient eerder als naslagwerk. De meeste docenten leggen vooral uit hoe zij de dingen zien en hoe zij het aanpakken. Ze grijpen soms wel terug naar de inhoud van het handboek, maar de informatie komt vooral uit reële casussen. De opleiding is allesbehalve saai door alle praktijkzaken die we behandelen.

De docenten verschillen per module en ze hebben elk hun eigen specialiteit. Ik heb ook les gehad van Wim en het is dan ook via Syntra dat ik hier terecht ben gekomen. Hij stelde zichzelf en Bofidi voor tijdens zijn les en het kwam ter sprake dat ze soms stagiairs zoeken. Ik was toen zelf nog op zoek naar een stageplaats dus diezelfde avond heb ik Bofidi gemaild en even later ging mijn stage van 1,5 maand hier van start. Tijdens de laatste week van mijn stage als boekhouder heb ik het aanbod gekregen om hier vast te komen werken en dat heb ik met plezier aanvaard.”

Wim: “Het succesratio van stagiairs bij ons is heel hoog. We behandelen hen van in het begin als een echte werknemer en ze doorgaan dus ook een soort sollicitatieproces. Zo zijn we zeker dat ze zullen passen binnen ons bedrijf. De stage is ook vergelijkbaar met het werk zelf, want de stagiair draait mee in een team en heeft eigen taken en verantwoordelijkheden.

Na mijn stage kreeg ik een job aangeboden, die ik met plezier heb aanvaard.

Boekhouder zijn is dus niet zo saai als mensen denken?

Wim: “Mensen hebben een verkeerd beeld van boekhouders. Ze denken dat wij heel de dag facturen inboeken en boekhoudingen lezen, maar dat is zeker niet het geval. Dat hoort er uiteraard bij, maar dat is slechts een deel ervan. Ons takenpakket blijft steeds uitbreiden. Daarom dat ondernemers ook naar ons komen, omdat het te veel wordt om zelf nog te onderhouden. Een student zei ook tegen mij “Boekhouder zijn is rock and roll” en daar sluit ik me volledig bij aan!”

Logo Bofidi