Cursist KNX domotica wint prijs van €1000!

Geert Dooms volgde de opleiding KNX Domotica. Hij legde een bijna foutloze eindproef af en mocht van de KNX Association de gratis licentie voor ETS5 Professional in ontvangst nemen. Een prijs van zomaar eventjes €1000!

Geert, allereerst proficiat met je prijs. Wat vond je van het examen?

“Er waren een aantal lastige vragen bij, maar al bij al viel het goed mee. Zeker de specifieke domoticatechnische vragen lagen me wel. De prijs is natuurlijk mooi meegenomen. Dat hebben we te danken aan de docent die dat speciaal voor ons geregeld heeft.”

Hoe ben je met domotica begonnen en wat zijn je plannen ermee na de opleiding?

“Ik ben geen installateur of professional. Eigenlijk ben ik er elf jaar geleden ingerold toen ik mijn eigen huis begon te bouwen. KNX sprak me vooral aan omdat het een open standaard is waar veel fabrikanten mee werken. Toen was er jammer genoeg nog maar bitter weinig beschikbaar en ik was niet op de hoogte van cursussen, dus heb ik het mezelf aangeleerd. Door een herstructurering binnen mijn job kwam er opeens tijd en budget vrij om een aantal opleidingen te volgen, dus heb ik me ingeschreven voor deze cursus. 

Gelukkig maar, want ik heb toch een hele hoop dingen bijgeleerd die ik vroeger verkeerd deed (lacht). Ik ben ook van plan om mijn domoticasysteem uit te breiden naar de tuin en mijn tuinhuis, dus een beetje extra kennis is zeker meegenomen.

Voorlopig heb ik de opleiding KNX Domotica dus puur uit mijn eigen interesse gevolgd, maar ik sluit niet uit dat ik er ooit professioneel mee aan de slag ga. Ik heb inmiddels een sabbatical genomen en ben verschillende opleidingen aan het volgen. Ik weet nog niet exact welke richting ik uit wil, maar domotica spreekt me zeker aan. Ik ben van opleiding ingenieur en heb altijd technische jobs gehad zoals product engineer, quality engineer etc. Ik ben heel graag met techniek bezig, dus domotica past perfect in dat rijtje.
 

Ik ben nu helemaal up-to-date en door de lessen ken ik het programma ook door en door.

Kan je even schetsen hoe jouw eigen domotica systeem eruitziet?

“Het is een woonhuis, dus de belangrijkste twee punten zijn bij mij lichtsturing en verwarming. In acht ruimtes heb ik een thermostaat gehangen die de verwarming stuurt, zowel voor de vloerverwarming als de radiatoren. Verder ben ik sinds kort ook bewegingssensoren aan het plaatsen. Dat had ik eigenlijk al veel vroeger willen doen, maar ik vond geen interface voor mijn alarmsysteem dat op KNX draaide. Dat is me vorig jaar pas gelukt om dat te programmeren. Nu gebruik ik die bewegingssensoren dus ook om mijn lichten te sturen. Verder wil ik ook graag elektrische zonweringen installeren die reageren op zonlicht.

Een andere reden dat ik de opleiding wou volgen, is dat ik thuis nog een weerstation heb liggen (lacht). Ik heb het ooit eens gratis bij een grote bestelling gekregen en het zit nog altijd in de doos. Het lijkt me een redelijk ingewikkeld projectje en ik moet het eigenlijk nog volledig ontdekken. Een beetje extra kennis van zaken is dus mooi meegenomen. "

Je hebt nu van KNX Association de licentie voor ETS5 Professional gekregen, ben je blij met je upgrade?

Ik had al een licentie voor ETS3 Professional. Helaas voldeed dat niet helemaal aan mijn verwachtingen omdat het al wat verouderd is en niet meer ondersteund wordt. Daarom ben ik bijzonder blij dat ik nu deze licentie heb. Ik ben nu helemaal up-to-date en door de lessen ken ik het programma ook door en door. ETS5 Professional is dé standaard voor wie zich met domotica wil bezig houden, dus ik zit voor de komende tijd wel goed. In de cursus werken we met de Light-versie en ik merk toch dat er in beide versies heel wat uitbreidingen inzitten tegenover ETS3 Professional.” 

Wat vond je van het niveau van de opleiding?

"Wij hadden een redelijk ver gevorderde groep met een aantal mensen die al ervaring hadden in programmeren. De basis en theorie over hoe je een domoticasysteem opbouwt met KNX konden we dus al redelijk snel afhandelen om ons bezig te houden met het gespecialiseerde werk.

Toch is deze opleiding zeker niet alleen voor mensen met voorkennis, want in principe kan je hier van nul beginnen. De docent past zich dus zeker aan aan het niveau van de groep en het is natuurlijk leuk dat een gevorderde groep wat sneller kan gaan. Zo merk je ook dat de docent echt wel weet waarover hij het heeft. 

Doordat we zo goed opschoten, kon hij ook tijd vrijmaken om ons een extra les rond visualisatie te geven, het werken met schermen. Ik gebruik zelf al een heel simpele visualisatie om de lichten bij mij thuis te regelen. Maar in de les hebben we een nieuw mini-servertje gezien dat perfect is voor thuisgebruik. Dus misschien schaf ik me dat ook nog wel aan. Het is wel een hobby waarmee je kan bezig blijven tot in het oneindige, maar dat maakt het ook bijzonder leuk.”