Michael Fardad
Vastgoedmakelaar

Cursist wordt docent met de opleiding vastgoedmakelaar bij Syntra AB

Michael Fardad volgde de avondopleiding Vastgoedmakelaar bij Syntra Antwerpen en studeerde af in 2020. Hieronder deelt hij zijn ervaringen in een interview met Syntra AB.

Waarom koos je voor de opleiding vastgoedmakelaar?

“Mijn keuze voor de opleiding vastgoedmakelaar was weloverwogen:

  1. Ik ben altijd geboeid geweest door vastgoed, onderhandelen en het juridische aspect ervan;
  2. Bij Syntra AB kon ik de avondopleiding combineren met mijn toenmalige dagtaak;
  3. De ambitie was om mensen te ondersteunen en blij te maken met hun nieuwe woning;
  4. en het verschil te kunnen maken voor investeerders bij het maken van een goede investering.

De opleiding vastgoedmakelaar maakt haar goede reputatie helemaal waar! Een eerste grote troef van de opleiding is dat je effectief les krijgt van vakmensen die met beide voeten in de praktijk staan. Een bijzondere vermelding hierbij voor Meester Didier Dhaenens die al vele jaren een maatstaf zet voor het niveau van de opleiding. Daarnaast ook een bijzonder woord voor Kevin Bauwens, mijn mentor die me ongelofelijk veel heeft bijgebracht. De andere docenten waren uiteraard ook zeer goed, maar van deze twee toppers heb ik het meest opgestoken.

Een tweede grote troef zijn in mijn ogen ook zeker de cursisten. Ik heb het geluk gehad om in een ontzettend fijne klasgroep terecht te zijn gekomen, waarbij er een enorme collegialiteit aanwezig was. De verschillende achtergronden van onze groep en de gedrevenheid blijven me steeds bij. Uit de opleiding vastgoedmakelaar zijn er ook mooie vriendschappen gegroeid. Steeds leuk om ze terug te zien en bij te praten."

Op welke manier wordt de praktijk in de vastgoedopleiding verweven?

“Docenten leggen regelmatig de link met cases uit de praktijk omdat ze kunnen putten uit hun ervaring ‘in the field’. Zo werd bij elk vak de theorie gekoppeld aan de praktijk. Bij marketing leerden we een swot- en concurrentieanalyse te maken, maar oefenden we tegelijk ook op koude prospectie. Bij 'opdrachten en mandaten' gingen we dieper in op de verschillende contracten waar een vastgoedmakelaar mee in contact komt. Zelf vond ik de lessen 'ramingen en schattingen' en 'plaatsbeschrijving' het leukst omdat we daar zelf zo’n schatting en een plaatsbeschrijving mochten maken.

Alle modules uit de opleiding bereiden de cursist voor op het eindwerk. Een soort algehele samenvatting van de opleiding. Het is een lijvig document dat bestaat uit twee grote componenten, een bedrijfseconomische component en een vaktechnische component. In zo’n eindwerk heb je het dan o.a. over het deontologisch aspect van het beroep, het marketingplan, een haalbaarheidsstudie, een financieel plan en maak je ook een verkoop- en verhuurdossier op, voorzien van de verplichte wettelijke documenten. Met het eindwerk kan je dus nog eens laten zien wat je hebt opgestoken.”

Is het een moeilijke opleiding?

"De opleiding vereist de nodige toewijding en een goede planning. Ze valt dus zeker niet te onderschatten. Les volgen en examens afleggen terwijl je ook werkt, kost tijd en de nodige discipline. In het laatste jaar volgt er met het eindwerk bovendien een extra challenge. Een mooi eindwerk schrijf je niet zomaar en vergt het nodige inzicht en voorbereiding. Gelukkig krijg je hier ook wel de nodige ondersteuning bij. Wanneer het eindwerk eenmaal ingediend is, wacht dan nog het orgelpunt met de verdediging voor een jury, een heel erg spannend en zenuwslopend moment.

De module recht is ook best pittig ondanks mijn juridische achtergrond. Ik was het wel gewoon om met mijn codex te werken, maar in deze lessen en op het examen moet je parate kennis hebben en kon ik daar niet op terugvallen. Op dat moment misschien een vloek, maar eenmaal in de praktijk ontzettend handig omdat je als makelaar ook ad rem een antwoord moet kunnen geven aan klanten."

Ben je onmiddellijk aan de slag gegaan in de vastgoedsector?

Ik studeerde af in het coronajaar 2020, een zeer atypisch jaar. Vandaar ook dat ik even gewacht heb om binnen de vastgoedsector aan de slag te gaan. Ik heb me de overstap echter geen moment beklaagd. Als huisjurist en vastgoedadviseur heb ik een uitgebreid en afwisselend takenpakket waarbij geen dag hetzelfde is.

En nu geef je ook les aan vastgoedspecialisten in spe?

Klopt inderdaad! Ik ben er ingerold via Hatem Bahlouli, bij wie ik ook mijn eerste stappen in de vastgoedsector heb gezet en waar ik heel veel van geleerd heb. Het is natuurlijk een hele eer om nu naast mijn (oud-) docenten te staan. Ik geef het vak ‘basisbeginselen vastgoed’ en hoop dat ik dezelfde passie en expertise kan overbrengen aan onze (toekomstige) cursisten. De eerste ervaringen waren alvast positief.

Wat vind je het leukst aan de job van vastgoedmakelaar?

Als vastgoedmakelaar moet je, zoals het cliché het zegt, van alle markten thuis zijn. Je hebt de nodige juridische- en bouwtechnische skills nodig, maar daarnaast is ook een goed menselijk inzicht en contact onontbeerlijk. De wisselwerking tussen deze aspecten en de afwisseling maken het een zeer aantrekkelijke beroep in een uitermate boeiende sector.

Ikzelf krijg een gelukzalig gevoel wanneer ik mensen kan ondersteunen en bijstaan bij één van de belangrijkste beslissingen uit hun leven. Als dossiervreter met oog voor detail is er voor mij dan ook niets leuker dan mensen met een glimlach te zien vertrekken.

Bekijk de opleiding vastgoedmakelaar

Ook interesse in de opleiding vastgoedmakelaar? Wil je graag docent worden bij Syntra AB?

Wil je aan de slag in de vastgoedsector? Bekijk dan zeker onze opleidingen en schrijf je in. Zit je nog met vragen? Neem dan even contact op met ons klantencentrum. They love to help!

Nog een kleine protip: surf zeker ook even naar onze kortingpagina. Wie weet kan je nog iets besparen op je opleiding.

Bekijk alle opleidingen in de vastgoedsector

 

Speel je met de gedachte om docent te worden en wil je ons team komen versterken? Don't be a stranger. Spontane sollicitaties zijn altijd welkom.

Bekijk vacatures voor docenten