zennafi
Renata Jacobs
Zorgmassage

De balans verlegd: van chocolade naar zorgmassage

Op de middelbare school volgde Renata Jacobs uit Duffel de sociaal-technische richting. Als jong meisje al, voelde zich aangetrokken tot de zorg. Het liefst wilde ze mensen met problemen helpen. Ze startte met een opleiding orthopedagogie, maar die bleek te zwaar. Ontgoocheld stopte ze haar studies en zocht ze naar werk. 

In het publiciteitskrantje waar ze korte tijd aan de slag kon, ontdekte Renata een zoekertje van Leonidas. Onder hun vlag kon ze starten met haar eigen chocoladewinkel, mits ze zelfstandige werd. “Die winkel heb ik 26 jaar lang gehouden”, vertelt Renate. “Het bood me werkzekerheid en een inkomen om mijn kinderen groot te brengen. Maar mijn hart zat er nooit echt in. Ik miste de zorg voor mensen.”

Renata’s kinderen werden groot en kozen hun eigen richting. Haar jongste dochter volgde een opleiding in de verkoop en deed haar stage bij een parfumerieketen. Om er nadien vast aan de slag te kunnen, had ze bijkomend een diploma van schoonheidsspecialiste nodig. “Toen zij zich in het dagonderwijs voor de opleiding inschreef, begon het bij mij echt te knagen”, zegt Renata. “Ik wilde die opleiding ook volgen. Mijn man vond dat ik het gewoon moest doen. Springen, zei hij. Hij stuurde me naar Syntra in Mechelen om te informeren naar de avondcursus. De drang was zo groot, dat ik me zonder nadenken heb ingeschreven.” 

De drang was zo groot, dat ik me zonder nadenken heb ingeschreven

Renata was al 47 en lang van de schoolbanken af toen ze aan de opleiding bij Syntra begon. Maar ze heeft geen seconde haar beslissing betreurd. “Ik was de mama in de klas, de meeste cursisten waren prille twintigers. Toch voelde het goed. Met een van hen heb ik trouwens nog altijd contact.”

Het was hard werken. Renata runde overdag nog steeds haar winkel en thuis had ze haar gezin. “De eerste weken waren ontzettend zwaar. Al die theorie over anatomie, ingrediënten, cosmetologie… Ik verloor even de moed, maar toen herpakte ik me: ik maakte schema’s van de leerstof en dat gaf me inzicht, ik kon alles aan elkaar knopen. Mijn punten waren goed en ik was erg fier. Mijn huisgenoten zagen me helemaal opfleuren. Ze hebben me altijd volop aangemoedigd en gesteund. Ik had me geen betere supporters kunnen wensen.” 

De twee jaar durende avondopleiding raakt de vele facetten aan van de schoonheidszorg: gelaats- en nagelverzorging, make-up, massages, ontharing, pedicure, werken met toestellen… Voor Renata sprong één aspect boven al het andere uit: ze ontdekte haar liefde voor massages. Nadat ze haar diploma behaalde, besloot ze zich verder te specialiseren in herbalanceringsmassages voor zwaar zieke mensen. 

Kanker beauty professional

“Mensen die zwaar en langdurig ziek zijn, hebben het hard nodig om zich even te ontspannen. Vrijwilligers van de Stichting tegen kanker komen ongeveer om de 6 weken langs bij patiënten in het ziekenhuis voor een gelaatsverzorging. Het doet deze mensen ontzettend deugd. Wanneer ze echter het ziekenhuis verlaten, kunnen ze hier niet meer automatisch van genieten. Renata is zelf ook vrijwilliger in twee lotgenotengroepen voor vrouwen met borstkanker. “Ik wil zieke mensen dat ontspannen moment blijven aanbieden, in mijn eigen praktijk of bij hen thuis, bv. voor palliatieve massages.”

“Mensen die zwaar en langdurig ziek zijn,  hebben het hard nodig om zich even te ontspannen”

In België zijn er nog maar 90 afgestudeerde schoonheidsspecialisten met een + voor bv. kankerpatiënten, mensen met CVS, fibromyalgie.... Renata’s droom is om samen met enkele partners een heel centrum uit te bouwen waar zwaar en langdurig zieke mensen alle aandacht krijgen. “Daarin zie ik een zwembad, keuzes voor een ontspannende verzorging, schoonheidszorg, een kapper, lingerie voor kankerpatiënten, ruimtes die gebruikt worden door diëtisten, oncologen…” 

De pralinewinkel heeft ze ondertussen definitief gesloten. Het pand staat te huur, maar tot een huurder is gevonden, heeft Renata er alvast een massagetafel geïnstalleerd. Haar cliënten komen er opgetogen weer buiten. “Mensen zijn onder de indruk van het effect dat de zorgmassages hebben. En dat vertellen ze graag verder.” Eindelijk heeft Renata haar plek gevonden in de zorg, met een geweldig en nodig initiatief, waar haar hart echt van smelt.