Ysalyne van Dessel
Goudsmid

De gouden droom van Ysalyne

Ysalyne van Dessel weet wat ze wil. Als tiener al voelde ze de passie voor juweelontwerp. Enkele jaren later wordt ze in Parijs beloond voor haar doorzetting en is ze op weg naar een schitterende toekomst.

Ik had me niet voorgesteld dat ik mijn collectie ook in het Frans aan een groep professionelen zou moeten presenteren

Al in de middelbare school wist Ysalyne dat ze juwelen wilde ontwerpen. Toch overtuigden haar ouders haar om te gaan voor architectuur. “Die lessen heb ik welgeteld één week volgehouden”, vertelt ze. “Ik stapte over op voedingswetenschappen, maar zag uiteindelijk een stage in een ziekenhuis ook niet zitten.”

In plaats daarvan deed Ysalyne tijdens de zomer een maand stage bij goudsmid Pascale Masselis in Antwerpen. Toen was er geen houden meer aan. “Ik schreef me in voor de opleiding Goudsmid bij Syntra en ik kon niet wachten om in september te starten.”
 

Lost in paradise

In de opleiding maakte Ysalyne haar eerste werkstuk: een prachtige bezette ring met saffier en binnenin de naam ‘Lost in paradise’. Met haar diploma van goudsmid bij Syntra op zak, wilde ze zich nog verder bijscholen in Parijs. Ze werd er meteen toegelaten bij de Académie des Metiers d’Art. “Normaal doe je daar een ingangsexamen, maar met wat ik al had gemaakt, mocht ik zo binnen.”

Love + Guts

Op het eind van hun jaar stellen de studenten aan de Académie een eigen collectie voor aan een jury. Ysalyne gaf haar collectie de naam love + guts. “Dat is ook mijn lijfspreuk, aangezien alles bereikbaar is als je de passie en het doorzettingsvermogen hebt!” Deze gouden ring met gekleurde steentjes is het belangrijkste stuk van de collectie. Ysalyne slaagde ook bij de Académie met glans. En daar bleef het niet bij …

In de jury zetelt ook een afgevaardigde van het in Frankrijk gekende merk Agatha. Elk jaar wordt een van de studenten uitgekozen om haar of zijn collectie voor te stellen bij de marketingdirectie van Agatha. Die eer ging in juni 2017 naar Ysalyne. “Ik wilde in Parijs ook mijn Frans verbeteren en op een verdediging bij de jury was ik voorbereid. Maar ik had me niet voorgesteld dat ik mijn collectie in het Frans aan een groep professionelen zou moeten presenteren!”

Doorbreken met een eigen atelier

In de zomer van 2017 vonden we Ysalyne aan het werk in Knokke-Zoute, bij een van de vier juwelenwinkels van Wouters en Hendrix, waar ze ook in het atelier mag werken.

Dankzij de opbrengst van de stukken die ze tijdens haar opleiding maakte, kon Ysalyne al een klein atelier starten.

Haar droom is om voltijds haar eigen atelier te runnen en als juweelontwerper door te breken. Met haar liefde en lef zou dat weleens kunnen lukken!
 

 

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.