Kristof Maes
Data Analist

De opleiding Data Analist was mijn toegangsticket tot deze job

Kristof Maes komt uit de finance wereld, maar vond het tijd voor een carrièreswitch. Als data analist levert hij zijn collega’s nu complexe rapporten op maat.

‘Ik ben mijn carrière gestart als dossierbeheerder bij een boekhoudkantoor. Daaropvolgend heb ik de laatste 4 jaar als finance consultant gewerkt, waarbij ik altijd gedetacheerd werd aan andere klanten. In die job botste ik jammer genoeg altijd op dezelfde struikelblokken. Grote bedrijven hebben namelijk enorm veel data, maar vaak was er op de financiële afdeling niet genoeg kennis aanwezig om daar op de juiste manier gebruik van te maken.

Daardoor voelde ik dat het efficiënter kon en bleef ik op mijn honger zitten. Ik had het gevoel dat ik opkuiswerk deed, terwijl ik aan de bron voor meer efficiëntie wou zorgen door een grondige data analyse.’

Van Consultant tot Data Analist

‘Als finance consultant moet je altijd werken met de informatie de je krijgt, maar eigenlijk voelde ik dat ik liever aan de andere kant wou staan. Daarom besloot ik dat het tijd was om een switch te maken. Omdat data me zo interesseerde, heb ik besloten om de opleiding Data Analist bij Syntra AB te volgen en nadien de consultancy vaarwel te zeggen.

Ik had al de ideale achtergrond vanuit mijn vorige job en in de opleiding Data Analist leerde ik alles om te starten in mijn huidige job als reporting en data analist.’

SQL en Power BI zijn cruciaal

‘Ik kreeg er een grondige kennis van SQL en Power BI en een inzicht in alles wat met data te maken heeft. Zonder die kennis had ik nooit kunnen beginnen als data analist.

De duur van de opleiding lijkt me ook ideaal. Op een jaar tijd heb je de basis grondig onder de knie en dat lijkt me ideaal voor iedereen die de wereld van data analyse wil leren kennen. Bovendien is de opleiding ook toegankelijk voor iedereen. Je hebt gewoon logisch denkvermogen en een analytische geest nodig.

Bovendien is data analist ook een veelgevraagd profiel op de jobmarkt. In de opleiding krijg je een stevige basis en daarna kan je je nog verder specialiseren in bijvoorbeeld data science.’

Data analyse op maat

‘Zelf werk ik nu als reporting en data analist bij Wolters Kluwer en daar ben ik nu de persoon die de data gebruiksklaar aanlevert aan de finance afdeling. Ik hou me nu dagelijks bezig met SQL, wat een groot deel van de opleiding is. Ik maak rapportering op maat, rechtstreeks van de bron voor al onze interne stakeholders.

Als onze collega’s complexe rapporten nodig hebben, zoeken wij uit wat ze nodig hebben en bouwen we dat from scratch op in SQL en nadien zorgen we voor de visualisatie in Qlik, een soortgelijke tool als PowerBI.

De opleiding is absoluut mijn toegangsticket geweest tot deze job. De stevige basis van SQL en data visualisatie gebruik ik elke dag, dat had ik op eigen houtje nooit kunnen leren.’