Opleiding grafisch ontwerp
Gijs Van Dromme
Grafisch Vormgever / Webdesign

"Gelukkig ben ik naar Syntra gegaan"

Gijs Van Dromme volgde op Sint-Lucas de richting Reclame en Vormgeving, maar haakte uiteindelijk af op het gebrek aan een praktijkgerichte insteek. De docenten ‘Grafisch Vormgever’ en ‘Webdesign’ bij Syntra Leuven en Mechelen zetten hem echt op zijn weg.

“Ik was altijd al graag creatief bezig. Ik had het gevoel dat de richting op Sint-Lucas mij wel lag. Ik wilde projecten uitwerken, nieuwe dingen creëren. Maar de klemtoon lag er op het ‘out-of-the-box’-denken, met creatieve ideeën komen voor campagnes, niet bij de uitwerking ervan. Op het eind van mijn laatste jaar vond de jury de presentatie van mijn campagne niet goed genoeg. Alleen daarvoor zou ik een heel jaar opnieuw moeten doen. Bovendien vond ik het jammer dat ik nog altijd geen kennis van grafische programma’s had.”

Veel meer praktijk bij Syntra AB

Gijs hoorde dat de voltijdse opleiding Grafisch Vormgever bij Syntra veel praktijkgerichter was en schreef zich in. “Dat was absoluut de juiste keuze! Wat mij direct opviel, is dat ik helemaal mezelf kon zijn, niet meer iemand die leerkrachten van me wilden maken. De docenten bij Syntra begeleiden je om verder te bouwen op wie je bent. Ze komen uit het werkveld en begeleiden jou zo goed mogelijk om ook je eigen weg te vinden. Op school vertrokken de leerkrachten altijd meteen na de les. De Syntra-docenten bleven regelmatig wat napraten, ze waren echt in ons geïnteresseerd. Ik kon het bv. met hen hebben over mijn idee om zelfstandig te starten.”

De docenten begeleiden je om verder te bouwen op wie je bent

Eindexamen

Toen bij het eind van het jaar het moment was aangebroken om zijn project aan de jury te presenteren, brak bij Gijs het koude zweet uit. “Natuurlijk kwam de ervaring van op school terug, en de angst om ook hier weer te falen. Ik had een project uitgewerkt rond een ecologische winkel met smoothies en snacks van fruit en groenten die waren afgekeurd voor verkoop. Daarvoor had ik het promomateriaal en de verpakking gemaakt. Ik heb elk jurylid een box gegeven met een echte smoothie erin. Ze waren uitermate positief over mijn concept en de uitwerking.”

Ook webdesign

Aansluitend op de opleiding Grafisch Vormgever, schreef Gijs zich in voor de voltijdse opleiding webdesign bij Syntra in Mechelen. “Van een grafisch designer wordt vandaag verwacht dat hij of zij ook in webdesign thuis is. Het was een logische stap om mij hier ook in te professionaliseren. En ook hier was de aanpak van de docenten weer heel persoonlijk. Ze helpen je vooruit, zonder je in een bepaalde richting te duwen.”

Onderdeel van deze opleiding is ook een stage bij een leerbedrijf. “Ik deed die stage bij Tripleclick Design in Wijgmaal, een bedrijf dat aps ontwikkelt, websites bouwt, logo’s en ook drukwerk zoals boeken, brochures … maakt. Heel gevarieerd dus. Na mijn stage vroegen ze of ik wilde blijven. Sinds december 2017 ben ik er vast in dienst!”

www.tripleclick.be