Word grafisch vormgever
Kit Severius
Grafisch vormgever

Grafisch ontwerpen is zó leuk om te doen

Kit Serverius studeerde in het ‘coronajaar 2020’ af als Grafisch vormgever (nu Grafisch designer) en is nu als voltijds freelancer aan de slag. Je kan haar werk checken op kitspirations.be

Grafisch ontwerpen is helemaal mijn ding, ik vind het zo leuk om te doen’ steekt Kit van wal.

Ik deed eerst een bachelor in optiek & optometrie en kon meteen op mijn stageplaats aan de slag als  opticien. Voor die optiekzaak maakte ik ook uitnodigingen en verzorgde ik de posts op social media en dat vond ik heel leuk om te doen. Vervolgens zag ik op TV een interview met een grafisch ontwerper en toen besefte ik pas voor het eerst dat je dat ook als job kan doen. Mijn schoolwerkjes vroeger waren creatieve pareltjes dus het zat wel altijd al in mij.
Ik zocht vervolgens naar een praktische opleiding die niet te lang meer duurde want ik had al 3 jaar hogeschool achter de rug en ik was ook wel klaar om te werken. Zo kwam ik terecht in de voltijdse dagopleiding bij Syntra AB en dat is me heel goed bevallen.

Ik wou echt ondergedompeld worden in het grafisch ontwerpen om het vak snel en goed te leren. Deze opleiding is intens want je gaat voltijds aan de slag, maar na één jaar ben je klaargestoomd om mee te draaien in het werkveld, dat heeft voor mij de doorslag gegeven om voor Syntra te kiezen.
De opleiding is super praktisch. In het eerste semester zie je vooral de technische kant en leer je werken met Adobe opmaakprogramma’s. In het 2e semester werk je aan projecten en groei je in het creatief proces met waardevolle feedback van de docenten.
Bij Syntra word je gestimuleerd om je ambitie te tonen en zelf feedback te vragen aan de docenten, je krijgt verschillende opdrachten met deadlines door elkaar waardoor je goed leert plannen. Dit is belangrijk omdat het in de praktijk ook zo is.
Ik had wel de pech om in het coronajaar te studeren waardoor interactie met docenten en mede-cursisten vaak digitaal verliep. Voor mijn eindwerk heb ik de volledige rebranding kunnen doen van het Middelheim museum in Antwerpen, inclusief creatie van een nieuwe logo en huisstijl en het uitwerken van afgeleiden zoals posters, social media, uitnodigingen, verpakkingen…

 

De opleiding omvat ook een module ondernemerschap die je voorbereidt op het opstarten van een eigen zaak, zowel op financieel als commercieel vlak. Reeds in mijn opleiding startte ik een studentenonderneming zodat ik voor kleine opdrachten al betaald kon worden en ben ik mijn netwerk beginnen opbouwen. Na afstuderen werd ik deeltijds zelfstandige en een jaar later was ik al voltijds aan de slag als freelancer.
Ondertussen heb ik ook een eigen, kleurrijke stijl ontwikkeld. Je kan mijn online portfolio checken op kitspirations.be.

Mijn ambitie is om me als grafisch ontwerper verder te specifiëren naar optiekzaken. Vanuit mijn eerdere opleiding en werkervaring ken ik de doelgroep en hun specifieke noden erg goed. In de Syntra-opleiding heb ik mijn businessplan hiervoor uitgewerkt.  
Ik solliciteerde bij freelancer-agencies waarvoor ik regelmatig opdrachten mag uitvoeren. Het valt op bij de sollicitaties dat het niet uitmaakt waar je de opleiding hebt gevolgd, in een hogeschool of bij Syntra, zolang je maar kan aantonen dat je over de competenties beschikt.

Deze opleiding was echt ‘life changing’ voor mij. Bij mijn eerste job, na het afstuderen in de hogeschool, had ik het gevoel dat mijn weg was uitgestippeld, maar het wachten in de winkel tot er een klant kwam was het niet voor mij. Op korte termijn iets kunnen opbouwen en iets anders gaan doen, had ik echt nodig.