Grapes To Bottle - Wijnbouwer Raf Van Den Broeck

Raf Van Den Broeck is al 15 jaar gepassioneerd door wijn en heeft een grote interesse voor tuinieren. De opleiding wijnbouwer-wijnmaker leek dan ook een voor de hand liggende keuze.

“Tijdens het aanleren van alles wat komt kijken bij een wijngaard, werd het me meer en meer duidelijk dat wijnbouwer zijn, zowel je beroep, je hobby als je passie moet zijn”, begint Raf. “De praktijklessen, waarbij we op zaterdagnamiddag in de Belgische wijngaarden werkten, zijn een geweldige aanvulling op de theorie die we in de lessen zien. Snoeitechnieken beheers je immers pas echt door ze te oefenen in de praktijk.” 

In de eerste lessen wordt er veel aandacht besteed aan het proeven van wijn, het herkennen van geuren en de invloed van locatie en terroir op het uiteindelijke product.“Doordat de docenten zelf actief zijn in de wijngaard en ook zelf wijn produceren, is hun kennis groot en zijn de achterliggende verhalen, tips en weetjes enorm interessant”, aldus Raf.

Puur biologische wijnbouw

In de cursus komen alle methodes aan bod, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de biologische en biodynamische wijnbouw. Bij de biologische wijnbouw bewerk je de grond om hem levendig te houden en vermijd je ziektes door de rendementen te beperken en de teeltechnieken aan te passen.

Biodynamische wijnbouw past ook de principes van de biologische wijnbouw toe, maar kijkt ook naar de harmonie tussen alle elementen in de wijngaard, zodat er een wisselwerking komt tussen grond en atmosfeer.

Van passie naar beroep

Na de opleiding koos Raf ervoor om van zijn passie zijn beroep te maken en startte met zijn eigen zaak: Grapes to Bottle, een webshop met in het gamma biologische, biodynamische en natuurwijn. “Samen met mijn vrouw probeer ik de keten van producent tot klant zo kort mogelijk te houden”, legt hij uit. “We zoeken en bezoeken de wijnbouwers zelf en door mijn jarenlange ervaring in de logistieke sector was het voor mij evident om de wijnen eigenhandig te importeren. “

Ook bij de uitbouw van zijn webshop kon Raf terecht bij Syntra voor ondersteuning. “De korte, efficiënte cursussen Facebookmarketing en de positionering van een website in Google geven inzicht en ideeën omtrent onze marketing. Syntra heeft dus zijn slogan alle eer aangedaan en draagt absoluut bij tot succesvol ondernemen”, besluit Raf.

www.grapestobottle.be