Succesverhaal: Annick Demarsin aan het werk
Annick Demarsin
Opleiding Juwelier-Goudsmid

"Het leuke is dat je al vanaf het eerste jaar aan de slag gaat"

Annick Demarsin studeerde in 2010 af in de 4-jarige avondopleiding ‘Juwelier-Goudsmid’ bij Syntra-AB. Ze startte onmiddellijk in bijberoep en sinds 2 jaar heeft ze ook haar eigen atelier in het Klapdorp in Antwerpen.

Het is een kwaliteitsvolle opleiding die je veel vakkennis bijbrengt. Ik had nooit verwacht zo veel te leren rond materialenleer en de verschillende technieken

Deze buurt is de laatste jaren in opmars: lege winkelvitrines worden ingepalmd door jonge ondernemers. Annick combineert haar passie voor het maken van juwelen met een halftijdse job als maatschappelijk assistent.

Met een diploma hogeschool op zak, koos je toch nog voor een bijkomende opleiding bij Syntra-AB?

"Dat klopt, als tiener was ik al gefascineerd door een creatief ambacht en dacht ik eraan om naar de vakschool te gaan. Uiteindelijk werd het toch hogeschool en behaalde ik mijn diploma maatschappelijk assistent. Maar ik bleef met mijn ‘creatief ei’ zitten dus ging ik op zoek naar een opleiding die ik kon combineren met mijn werk van maatschappelijk assistent."

Kan je iets meer vertellen over de opleiding juwelier-goudsmid?

"De opleiding duurt 4 jaar à rato van 1 avond per week losvlogen. Het is een kwaliteitsvolle opleiding die je veel vakkennis bijbrengt. Ik had nooit verwacht zo veel te leren rond materialenleer en de verschillende technieken. Het leuke aan de opleiding is dat je vanaf het eerste jaar onmiddellijk aan de slag gaat. Aan de hand van eenvoudige opdrachten leer je de basistechnieken. Gaandeweg verhoogt de moeilijkheidsgraad, in het tweede jaar werk je o.a. met zilver en krijg je vrijere opdrachten die je creativiteit stimuleren. Als ik nu terugkijk, beschouw ik die opleidingsjaren als een hele leuke periode. 
Juwelen ontwerpen is echt mijn ding en we hadden ook een hele toffe groep, met sommige medecursisten heb ik nog steeds contact."

Leer je ook van medecursisten?

"Zeer zeker, opdrachten worden klassikaal geëvalueerd. Het is leuk om te zien wat het resultaat is van een andere invalshoek of het gebruik van andere materialen.
De docenten bij Syntra-AB hebben veel ervaring. Ze brengen je veel bij, zowel over de technieken als alles wat er rond zit.
In het laatste jaar kregen we ook workshops met mensen die al in het vak staan. Dit was heel leerrijk voor de commerciële aanpak van een eigen project."

Wat zijn jouw toekomstplannen?

Het is geweldig om mijn halftijdse job als maatschappelijk assistente te combineren met dit bijberoep. Door mijn zaak op te starten in Antwerpen, proef ik van het ondernemerschap en kreeg ik ook nieuw cliënteel bij.
Ik merk ook een groeiende interesse voor gepersonaliseerde juwelen. Mensen zijn meer en meer op zoek naar maatwerk, een uniek juweel dat een bepaalde boodschap symboliseert.
Ik werk zowel opdrachten uit als vrij juweelontwerp en mijn stijl evolueert ook nog gaandeweg. Ik wil zeker creatief bezig blijven. Wie benieuwd is naar mijn werk kan een kijkje nemen op mijn website www.annickdemarsin.be. Mijn atelier is vrijdag en zaterdags open van 11 tot 18 uur of op afspraak."

  • Annick Demarsin
  • Klapdorp 7
  • 2000 Antwerpen

Naar de opleiding

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.