Ann Depooter
Kruidenteler - Herborist

"Ik ben blijven plakken door het aanstekelijke enthousiasme van de docenten en medecursisten"

Ann De Pooter verhuisde met haar partner naar de Ardennen. Bij het perceel zat ook een mooi stukje landbouwgrond. Om dat te gaan bewerken, ging ze op zoek naar een cursus kruidenteelt. Die vond ze bij Syntra.

Ik wil saffraan bereikbaar maken voor iedereen, kennis over de aromatische en medicinale waarde delen

“Het eerste jaar van de cursus Kruidenteelt liep samen met de cursus Herborist. De docenten en medecursisten hadden zo’n aanstekelijk enthousiasme dat ik er ben blijven plakken en ook mijn diploma Herborist behaalde. Ik ontwikkelde een liefde voor medicinale planten."

Bosbessen en saffraan

"Toen ging het plots heel snel. De blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus L.) vormde het onderwerp voor mijn eindwerk. Ik legde een proefveld aan van de Amerikaanse bosbes, een cultivar van de blauwe bosbes. Mijn eerste oogst verkocht ik in een plaatselijke biowinkel."

In één van de laatste lessen bij Syntra werd Ann enthousiast over het idee om ook saffraan te telen. "De docent liet me inzien dat er in dit prachtige bloempje een mooi commercieel verhaal schuilde. Ik wilde saffraan bereikbaar maken voor iedereen, kennis over de aromatische en medicinale waarde ervan uitdragen." 

Blueberryme

In het najaar van 2016 hebben Ann en haar partner voor het eerst succesvol saffraan geoogst. Ze bieden de saffraan aan onder het merk Blueberryme in biowinkels en restaurants.

"In augustus geef ik een cursus aan iedereen die er meer over wil weten of zelf wil gaan telen. Dit is het moment waarop het plantgoed beschikbaar is. De locatie is prachtig, gelegen nabij Houffalize en Vielsalm, dus het is tegelijkertijd een leerrijke en mooie daguitstap. Je kan plantgoed meenemen om zelf al in het najaar van 2017 te oogsten."

"Mijn overgrootouders waren fruitboeren, mijn grootvaders gedreven moestuiniers. Door de cursus bij Syntra ben ik in hun voetsporen getreden. Ik ben fier dat ik de familietraditie verderzet, al is het in mijn eigen stijl, een beetje hipper en met een streepje rock-'n-roll erbij.”

Meer info vind je op www.blueberryme.be.

 

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.