Lieven Heuten
Tuinaanlegger-groenbeheerder

"Ik wil buiten zijn en met mijn handen werken"

Lieven Heuten heeft een master in de Germaanse taal- en letterkunde en in bedrijfskunde. Hij werkte 22 jaar als leidinggevende in de non-profitsector en zat mee aan het roer van een herstructurering. Dat deed hem nadenken over zijn eigen toekomst en zijn echte passie.

Hier mag ik doen wat we in de lessen hebben gezien

“Ik wilde iets helemaal anders doen met mijn leven: buiten bezig zijn, meer ambachtelijk, werken met mijn handen. In september 2016 startte ik bij Syntra in Leuven met de duale opleiding Tuinaannemer. Iets compleet nieuws.”

Een tof leerbedrijf én baas

Op maandag en dinsdag heeft Lieven les in Leuven, de drie andere dagen werkt hij bij een leerbedrijf. Cursisten gaan zelf op zoek naar een werkplek om tijdens hun leertraject ervaring op te doen. Voor Lieven werd dat ProGreen in Merksem bij Antwerpen, niet ver van waar hij woont. Hij kan er met de fiets naartoe.

“Ik koos bewust voor een kleinschalig bedrijf, met veel variatie in zowel tuinaanleg als -onderhoud. Bij Progreen werken naast de eigenaar nog 2 mensen. Hier mag ik doen wat we in de lessen hebben gezien. We gaan vaak maaien en snoeien, en in het najaar zijn we bezig met de aanplanting van hagen en bomen. Ik leer ook klinkers leggen, afsluitingen plaatsen… Zelfs de aanleg van een zwemvijver staat nog op de planning.”

Lieven is verheugd over de toffe omgang met zijn baas. “Het is de eerste keer dat hij iemand in opleiding begeleidt, maar hij doet het geweldig. Hij is heel geduldig, legt me alles uit van A tot Z, bijvoorbeeld hoe je een aanhangwagen aankoppelt, hoe je materiaal bevestigt voor transport.”

Aan de slag als zelfstandige?

Lieven rekent erop dat hij eind juni zijn diploma van Tuinaannemer in handen heeft. “Het lijkt me geweldig om als zelfstandig aannemer te starten, maar misschien nog niet meteen. Ik kan ook eerst een tijdje in dienstverband werken. We zien wel.”

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.