Maryleen Maes
Docente Dentaaltechnicus

"Je kan in dit beroep mits specialisatie goed je boterham verdienen"

Maryleen Maes doceert de opleiding Dentaaltechnicus. Ze vertelt waarom dit zo’n tof beroep is. “Mijn man en ik runnen al meer dan 30 jaar ons eigen tandlabo en we hebben nog 3 medewerkers in loondienst. Het is een goed draaiende zaak. Dentaaltechnicus is dan ook een knelpuntberoep.”

Wie interesse heeft in een innovatief en technisch beroep en daarbij ook nog handig is, zit hier op zijn of haar plaats

Dag Maryleen, jij  bent een vertrouwd gezicht bij Syntra-AB.
Hoe lang werk je al bij onze organisatie?

Meer nog ik werk er niet alleen, ik ben zelf een Syntra-product want ik kreeg er mijn opleiding tot dentaaltechnicus. Ik ben gestart in de leertijd met aanvullend een driejarige avondopleiding. In 1978 ben ik afgestudeerd en ik ben onmiddellijk gestart met het lesgeven. Dus nu heb ik 36 jaren op de teller, zowel in het lesgeven als in mijn vak want ik combineer het lesgeven met mijn eigen tandlabo maguy-dent in Reet.

Ben je onmiddellijk na het afstuderen gestart met een eigen randlabo?

Vrij snel toch wel, ongeveer drie jaar na het afstuderen. Eerst heb ik nog wat bijkomende ervaring opgedaan o.a.  in het buitenland. In die tijd waren de technieken en de materialen uit het buitenland vernieuwend. Maar de tijden zijn – gelukkig voor onze dentaalcursisten – veranderd. België is vandaag de dag toonaangevend qua dentaaltechniek en dit is mede de verdienste van onze sterk kwalitatieve opleidingen.

Welke verschuivingen heb je nog gezien in de opleiding tandtechniek?

Toen ik afstudeerde was het vooral een mannenpubliek. Ik zat als enig meisje in de cursus, wat ik niet erg vond want ik heb in die opleiding mijn man leren kennen (lacht). Nu bestaat de meerderheid van mijn klas uit meisjes. Ze kiezen bewust voor rustig labowerk waarbij ze hun vaak sterke fijne motoriek ten volle kunnen benutten. De technologie evolueert ook snel; de computer is in dit vak meer en meer aanwezig. Veel materialen zijn alleen nog met CAD/CAM systemen te verwerken.
Technieken en materialen zijn geïnnoveerd en fel verbeterd. Zo kan je het porselein van vandaag echt niet meer vergelijken met het porselein van twintig jaar terug. Vroeger was je meer all-round technicus, vandaag de dag is het gespecialiseerder. Iedere medewerker in een labo heeft meestal één of meerdere specialiteiten, dit is ook zo bij de docenten.

Kan je dit even toelichten?

Ikzelf ben gespecialiseerd in opsteltechnieken en anatomie, mijn collega Frans De Borger in kroon- en brugwerk, Maarten in skeletprothesen en Frans Martens in Cad-Cam technieken.
De cursisten kennen onze specialisaties en vragen ondersteuning bij de desbetreffende docent.
Dit systeem werkt goed.

Wat vind je leuk aan lesgeven?

Het ligt mij, ik heb het altijd graag gedaan. De interactie met de cursisten en de hoge graad van innovatie in ons vak, maakt dat er nog steeds geen sleet op zit.
Het is een cliché, maar het contact met jonge mensen houdt je jong. Het geeft veel voldoening om mijn kennis en ervaring met hen te kunnen delen en hen te helpen hun droom te verwezenlijken.

Dromen ze van een eigen tandlabo?

Sommigen wel.
Heel wat cursisten zijn al aan de slag bij een tandlabo. Er is dan ook werk genoeg. Tandlabo’s willen zelf onervaren mensen aanwerven en in hun opleiding investeren.
Mijn man en ik runnen al meer dan 30 jaar ons eigen tandlabo en we hebben nog 3 medewerkers in loondienst. Het is een goed draaiende zaak; ook de andere tandlabo’s draaien bij mijn weten goed.
Dentaaltechnicus is dan ook een knelpuntberoep.

Dus werk verzekerd met deze opleiding.

Zeer zeker!
In de volgende jaren is de uitstroom van gepensioneerde tandtechniekers groter dan de instroom van nieuwe dentaaltechnici. Als ik me niet vergis is de verhouding acht tov. één.
Bovendien leven de mensen langer wat ook de vraag naar kunstgebitten en implantaten nog vergroot. En ook het esthetische aspect heeft in onze maatschappij enkel aan belang gewonnen.
Je kan in dit beroep veel uren kloppen en mits specialisatie goed je boterham verdienen.
Voor wie vakkennis met ondernemingszin combineert, is de stap naar een eigen tandlabo vlug gemaakt.

Wie komt in aanmerking om de opleiding dentaaltechnicus te volgen?

We richten ons zowel naar jongeren vanaf 15 jaar in de leertijd als naar volwassenen in avondonderwijs die zich willen herscholen.
Wie interesse heeft in een innovatief en technisch beroep en daarbij ook nog handig is, zit hier op zijn of haar plaats.

De cursus vereist geen voorkennis, naast een theoretische en technische vorming doe je vooral labowerk om het handwerk in de ‘vingers te krijgen’. Al doende leer je tandprothesen, orthodontische apparaten, opbeetplaten en mondbeschermers te vervaardigen volgens de instructies van de tandarts.

En zoals daarnet al aangehaald is de werkzekerheid een mooie plus voor dit beroep.

Bedankt voor het interview.
Nog veel succes met het lesgeven en met je eigen tandlabo.

 

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.