Koeltechnieker, een job met een mooie toekomst

Paul Van den Kieboom is zaakvoerder van Milieu en koeltechniek, een bloeiende KMO in Wilrijk met een team van 20 koeltechniekers die instaan voor studie, installatie, onderhoud en service van koel- en vriesinstallaties, airconditioning, ventilatie en extracties. Met meer dan 30 jaar ervaring in koeltechniek op de teller is Paul de vakman bij uitstek om ons meer te vertellen over koeltechniek.
 

Hoe gaat het met de wereld van de koeltechiek?

De koelwereld is in volle beweging. De klimaatopwarming en strengere milieunormen maken dat toch ongeveer 70% van alle koelinstallaties tegen 2030 moeten vernieuwd of vervangen worden.
Dit zorgt voor een echte boost en koeltechnieker is dan ook een knelpuntberoep.
Ik heb het nooit anders geweten dat deze sector evolueert en sterk innoveert. In het begin van mijn carrière gebruikte men koelmiddelen die schadelijk zijn voor de ozonlaag. Gassen werden toen zo de lucht ingelaten.

Door het verbod hierop is de koelindustrie milieuvriendelijkere alternatieven gaan toepassen. Vandaag gebruiken we nog steeds chemische koelmiddelen maar deze zijn vrij van chloor en dus niet schadelijk voor de ozonlaag.
De laatste jaren is de klimaatopwarming een big issue en de koelsector dient zich opnieuw aan te passen om aan de strengere milieunormen te voldoen en installaties te ontwikkelen die minder energie verbruiken.

Kan men milieuvriendelijk koelen?

De technologie om milieuvriendelijk te koelen bestaat al maar is nog erg duur, je vindt alle onderdelen nog niet voldoende terug in de handel. Je moet daar rekenen op een meerkost van 50% tegenover een klassieke koelinstallatie.

Het grote milieuprobleem bij huidige koeling is de kans op lekken. Een lek van 1 kilogram -koelingsmiddel dat gaat vliegen dus- heeft een equivalent van 1430 kg CO2 dat in de lucht terecht komt. De vervuiling bij zo'n lek is enorm. Vandaar het belang van goed opgeleide koeltechniekers die installaties correct installeren en reviseren. De grootste oorzaak van lekken is het niet-conform bouwen van installaties. Door het tekort aan goed opgeleide koeltechnici zijn er helaas ook cowboys op de markt die zonder vakkennis aan de slag gaan.

Koeltechnieker is een knelpuntberoep. Mocht ik er morgen 10 vinden, mogen ze meteen bij mij starten

Waarom zou je een job in de koeling aanraden?

De sector is zo goed als onuitputtelijk, met toepassingen in verschillende sectoren zoals de voedingsindustrie, de chemische industrie, de pharmasector, enz. De vraag is nu al groter dan het aanbod en ik verwacht in de toekomst alleen maar meer werk.

Er komen toepassingen bij maar ook door verstrenging van regels en wetten in de sector en de de strengere milieunormen zal er nood zijn aan techniekers om koelinstallaties te installeren of aan te passen. Koeltechnieker is een knelpuntberoep en dat vertaalt zich naar werkzekerheid, een goed loon en desgewenst een extraatje aan overuren.

De grote vraag en technische evoluties maken dat je bijleert in je job en dat je kansen krijgt om door te groeien. Onze serviceverantwoordelijke is daar een mooi voorbeeld van. Gestart zonder technische opleiding als monteur, groeide hij verder door tot service-engineer en later tot verantwoordelijke.

Het enige minpunt van deze job is dat je geen vaste uren hebt, een installatie of storing dient afgewerkt te worden, dat strookt niet altijd binnen een 9-to-5 schema. Wie flexibel genoeg is om daar mee om te gaan, hands-on is en zich regelmatig wil bijscholen in koeltechniek zit in deze sector op zijn plaats.

Kan je iets meer vertellen over de opleiding koeltechniek?

Ik geef zelf les in de avondopleiding koeltechniek, die verspreid is over meerdere jaren. Cursisten met kennis in elektriciteit kunnen vrijstellingen krijgen.

In het 1e jaar krijg je de basistheorie over koeltechniek en basismontagetechnieken. Aan de hand van de theorie leg je bekabeling en buizen in het atelier. Het 2e jaar focust op elektriciteit en vervolgens worden de koeltechnieken verder uitgediept.

Het is een complete opleiding die van nul start dus iedereen die gemotiveerd en handig is en flexibel wil zijn in de job kan deze technische opleiding volgen.
Naast docent ben ik bij Syntra ook jurylid in de verplichte bijscholingen voor koeltechniekers. 
 

www.m-knv.be