Lenthe De Pauw

Lenthe ging van modeliefhebber naar fashiongoeroe

Sinds ze afstudeerde als Modevormgever in 2022, zit het Lenthe De Pauw allemaal mee. Na het organiseren van een modeshow als afsluiter van de opleiding en in de finale van de LolaLiza Fashion School te belanden, is ze nu aan de slag bij Essentiel Antwerp.

Inhoud links

Hoe ben je bij de opleiding Modevormgever terechtgekomen?

Ik behaalde mijn master TEW in het midden van de coronapandemie. Hierdoor had ik niet meteen de intentie om aan het werk te gaan in een bedrijf dus ik besloot nog iets bij te studeren. Mode heeft me altijd al geïnteresseerd en ik wilde dan ook in die sector aan de slag gaan. Mijn mama was al een tijdje mondmaskers aan het maken en door haar te helpen, kwam ik voor het eerst zelf in contact met een naaimachine. Ik besefte al snel dat zelf stukken tot leven brengen helemaal mijn ding is en een technische achtergrond zou me kunnen helpen om werk te vinden in de mode-industrie.

Mijn zus volgde de opleidingen Lasser en Meubelmaker bij Syntra AB en was zo tevreden, dat ze me overtuigde de opleidingen Mode te bekijken. Dat Modevormgever slechts 2 jaar duurt, was voor mij de doorslag om me in te schrijven.

Inhoud rechts
Foto's collectie

Wat vind je van de opleiding Mode bij Syntra?

In het eerste jaar kregen we meer theorie, maar alles werd nog steeds praktisch toegepast. Het tweede jaar focust volledig op het zelf uitvoeren van technieken en collecties ontwerpen en maken. In de meeste vakken werd iets voorgedaan door de docent en meteen daarna was het al aan ons om die techniek toe te passen op een kledingstuk.

De docenten hebben duidelijk veel ervaring en ze geven ook zeer gerichte en specifieke tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Ik zou de opleiding dan ook aan iedereen aanraden omdat ik op relatief korte tijd enorm veel heb bijgeleerd dat ik voor de rest van mijn leven kan gebruiken. De cursussen zijn heel duidelijk, want zelfs als totale leek kon ik alles volgen omdat het begrijpelijk wordt uitgelegd. Voorkennis is niet nodig, zelfs wie er helemaal niets over kent, kan instappen en meedoen.

Heb je er op het einde van de opleiding dan een volle nieuwe kleerkast bij?

Dat valt nog mee! Tijdens het vak ‘Dameskleermaker’ maakten we draagbare stukken waarvan ik er geregeld draag. Bij ‘Modeontwerper’ maakten we een creatieve collectie waarbij we veel materialen hergebruikten en waarbij out-of-the-box werd gedacht dus daarmee ga je niet iemand over straat zien lopen. Daarnaast maakten we ook een commerciële collectie van 12 stuks en dat mocht volledig in onze eigen stijl. Daardoor heb je uiteindelijk meteen een hoop stuks die zo in je eigen kleerkast passen. We werden uitgedaagd door de docent om niet met ‘basic’ ontwerpen aan de slag te gaan en je eigen stempel erop te drukken. Daardoor draag ik met trots nog steeds mijn eigen stuks.

Jullie sloten de opleiding af met een modeshow. Hoe verliep dat?

Een klasgenoot, Margaux, en ik namen de leiding in de organisatie van de modeshow. We verdeelden de taken onder onze klasgenoten. Na het vinden van een locatie en modellen, brachten we verdere praktische zaken in orde zoals decoratie, de DJ, verzekeringen, sponsoring, marketing etc. Uiteindelijk hebben we meer dan 200 tickets verkocht en is alles goed verlopen. We kregen enorm veel vrijheid om dit project uit te werken.

Na de opleiding ging je meteen aan de slag met je kennis.

Klopt. Ik zag een advertentie voor een wedstrijd van LolaLiza en was meteen enthousiast. In de opleiding maakten we reeds een eigen portfolio dus dat had ik al klaar om in te dienen. Even later hoorde ik dat ik bij de 10 finalisten hoorde! We mochten 2 dagen op ‘bootcamp’ bij het ontwerp- en marketingteam van LolaLiza. We ontwierpen kleedjes en kregen elk een coach toegewezen die ons hierin begeleidde met feedback. Uit alle ontwerpen werden er 3 gekozen die binnenkort in de winkel zullen hangen. Jammer genoeg eindigde ik net vierde, maar de ervaring was geweldig! Ik ben enorm trots op wat ik heb bereikt aangezien de andere kandidaten meer ervaring hebben dan ik.

Waar ben je momenteel aan de slag?

Ik doe een vrijwillige stage PR & Marketing bij modelabel Essentiel Antwerp. Hier kan ik mijn TEW-diploma combineren met mijn liefde en kennis van mode. Mijn takenpakket bevat o.a. het managen van de showroom en in contact staan met de pers en stylisten.

Mijn doel voor de toekomst is om te werken in marketing in de modewereld en misschien op een dag zelfstandig in de mode te beginnen.

 

Wij kijken er alvast naar uit om een echte ‘Lenthe De Pauw’ in onze kleerkast te hangen!

Ook geïnteresseerd in een opleiding mode? Check ons aanbod mode en kledij.