Word elektricien
Gitte Van Nieuwenhove
Elektricien

Marketeer wordt Elektricien

Van een carrièreswitch gesproken. Met een bachelor digitale marketing op zak, koos Gitte resoluut voor een nieuwe wending met een technische opleiding. Ze volbracht de opleiding Elektricien in 1 jaar en kon vast aan de slag in haar leerbedrijf.

Gitte Van Nieuwenhove houdt wel van een uitdaging. Ze is net in de twintig als ze afstudeert als digital marketeer op de hogeschool. In plaats van te solliciteren, maakt ze een verrassende keuze. Zonder enige voorkennis kiest ze voor techniek en schrijft zich in voor de 1-jarige voltijdse dagopleiding Elektricien in Mechelen.  De job en haar stageplek bij T-DS Elektriciteit bevallen haar zo goed dat ze er ook na het afstuderen in 2020 aan de slag blijft. ‘De junior’, haar bijnaam bij T-DS, draait ondertussen al een jaar mee in het bedrijf en ze was ook te zien in ‘Ladybouwers’; het programma bij VTM over straffe vrouwen in de bouw.

Inhoud links

Waarom heb je de switch gemaakt van marketeer naar elektricien?

Ik studeerde af als digital marketeer maar mijn stage in het laatste jaar gaf me weinig voldoening. Ik ben een actief type en het was hoofdzakelijk bureauwerk, bovendien had ik het ook creatiever verwacht. Ik deed die marketingstage bij een bedrijf gespecialiseerd in constructiewerk van rolluiken en branddeuren. De productiesite en de techniek rond het veilig maken van producten, vond ik wel erg interessant. Mijn interesse was gewekt. Ik heb me dan verder geïnformeerd op een jobevent bij o.a. beveiligingsfirma’s en die gaven aan dat een basiskennis elektriciteit nodig is om in die sector te werken.

 

Waarom koos je specifiek voor Syntra?

Na 3 jaar hogeschool-opleiding en vrij veel theorie, snakte ik naar een praktische opleiding waarbij ik de dingen vooral al doende kon leren. De voltijdse dagopleiding was perfect; de combinatie van 2 dagen les volgen met 3 dagen praktijk is niet alleen een leuke maar ook een snelle manier om vaardigheden aan te leren.
Dit opleidingstraject is ook kort in vergelijking met andere trajecten. Ik behaalde mijn diploma van elektricien al na 1 jaar.

 

Had je technische voorkennis?

Neen totaal niet! Ik studeerde altijd vrij gemakkelijk waardoor ik een algemene studierichting heb gevolgd om nog alle kanten uit te kunnen. Ik heb wel altijd veel interesses gehad, mijn hobby’s zijn sporten en creatieve bezigheden zoals knutselen.
Voor de opleiding had ik nog nooit een boormachine in mijn handen gehad dus ik ben echt van nul vertrokken.

 

Hoe verliep de opleiding zonder enige voorkennis?

Als leek krijg je veel informatie te verwerken, maar je maakt snel vooruitgang door de ondersteuning bij Syntra en op mijn werkplek. De mentor bij TD-S, mijn stageplek en nu mijn werkgever, was heel geduldig met mij. De eerste weken leer je vooral met je ogen om daarna stap voor stap mee ingeschakeld te worden in het technisch proces.
Bij Syntra kreeg ik les van 2 betrokken docenten; de ene gaf vooral de technische basis, de andere gaf les vanuit zijn praktijkervaring want hij was ook actief als zelfstandig elektricien. Hij weet goed welke obstakels zich kunnen voordoen en speelde daar in de lessen op in.
De opleiding omvat ook een module veilig werken met do’s & don’ts en werken op hoogte.

 

Inhoud rechts

Ondertussen ben je vast aan de slag bij T-DS Elektriciteit?

Klopt, aanvankelijk koos ik deze opleiding omdat ik aan de slag wou in de beveilingssector, maar mijn stage-ervaring bij T-DS Elektriciteit was zo fijn dat ik er ben gebleven. Wij doen elektriciteitswerken voor particulieren en bedrijven met naast residentiële installaties ook keuringen, het monteren van laadpalen enz. Het werk is heel divers en ik werk tijdens projecten altijd samen met één of meerdere ervaren collega’s, zodat ik nog dagelijks bijleer.

 

Wat vind je het leukst aan je job?

Ik werk graag in de bouw, er is veel variatie zowel naar type werk als naar klanten.
Je ziet ook veel meer het resultaat van je werk dan met een bureaujob; het geeft mij veel voldoening om een afgewerkt product of project te kunnen opleveren zoals de elektriciteitswerken in een nieuwbouw.
Elektricien is ook een knelpuntberoep, er is veel werk in de sector en die stabiliteit is ook meegenomen.

 

Je bent de vrouw van de actie. Heb je genoeg actie in deze job?

Zeker wel. Het is een fysieke job; vooral nieuwe projecten waarbij ik moet kappen en slijpen zijn pittig. Na zo’n dagje ‘gratis fitness’ heb ik geen behoefte meer om ’s avonds nog te sporten. ?
Maar ook daar merk ik vooruitgang, mijn armspieren zijn ondertussen al goed ontwikkeld.

 

Hoe reageren collega’s en klanten op een jonge vrouw in deze sector?

Ik krijg vooral positieve reacties, zeker bij klanten, die zijn blij verrast.
De meeste mannelijke collega’s zijn vriendelijk en hulpvaardig; enkel buitenlandse bouwvakkers kijken al eens raar op omdat ze een vrouw op de werf niet gewend zijn.

 

Bedankt Gitte voor dit interview en nog veel plezier & succes in je job.