Oona Smet
Opleiding grafisch vormgever

"Mijn creativiteit reikte verder dan enkel fotografie"

"In het eerste jaar zie je de basisbeginselen van het DTP-werk. Om eerlijk te zijn, is dat soms wat aan de saaie kant, maar een goede basiskennis is absoluut nodig om te evolueren en nieuwe technieken aan te leren."

Je leert stap voor stap om op een snelle en efficiënte manier met grafische programma's werken

"In het tweede jaar wordt de aandacht dan meer gevestigd op het creatieve gedeelte van de cursus en ligt de focus meer op grafische vormgeving."

Waarom de keuze voor deze opleiding?

"Als freelance fotografe kreeg ik regelmatig de vraag van klanten of ik voor hen - naast foto's - ook een nieuwe huisstijl voor hun zaak kon ontwerpen. Bovendien reikt mijn creativiteit verder dan alleen maar het medium fotografie en vandaar mijn keuze voor deze cursus. Ik kon al een beetje overweg met Indesign, maar een opleiding volgen leek me de beste oplossing om alle aspecten van het programma van A tot Z gezien te hebben."

Wat vind je goed aan deze opleiding, wat eventueel minder? 

"Iedereen kan met deze cursus starten. Alles wordt heel duidelijk stap voor stap uitgelegd en je hoeft geen bepaalde voorkennis te hebben om met deze opleiding te starten. Het enige wat je nodig hebt is een goede dosis creativiteit en de rest wordt je aangeleerd. Wat ik minder goed vind? Persoonlijk vind ik dat Syntra meer aandacht mag schenken aan de vrijstellingen. Mensen die net zoals ik van een professionele bachelor opleiding fotografie hebben genoten, hebben echt geen baat bij het krijgen van een module Photoshop. Ik heb mijn vrijstelling daarvoor ingediend maar deze is geweigerd geweest wegens een onduidelijke reden."

Naast de eigenlijke vakkennis, helpt de module bedrijfsbeheer je verder? 

"Niet van toepassing: in de opleiding krijg je geen module bedrijfsbeheer, ik heb mijn diploma bedrijfsbeheer wel behaald tijdens mijn hogeschool opleiding vier jaar geleden."

Ben je er al actief mee aan de slag / wat zijn je toekomstplannen / hoe heeft de opleiding je leven veranderd? 

"Voordien had ik een aantal zaken ontworpen voor klanten, dus ik was er al actief mee aan de slag, maar de manier van werken is wel nu sneller en praktischer dan voordien. Door de cursus heb ik al een aantal handige tips geleerd waardoor mijn werkwijze een pak efficiënter is geworden. Een concrete toekomstvisie heb ik nog niet, al weet ik wel dat ik een all round creatieve visuele artieste wil worden/ben: klanten kunnen later bij me terecht voor fotografie, grafische vormgeving en op langere termijn ook web design."

Wat vind je van de docenten / manier van lesgeven? 

"Prima, de docenten leggen alles heel enthousiast uit en bij eventuele vragen helpen ze je direct verder!"

Oona Smet, cursiste Indesign, freelance modefotografe
Bekijk het werk van of contacteer Oona op www.oonasmet.be.

 

Naar de opleiding

 

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.