Natalie
Opticien-optometrist

Na 14 jaar een carrièreswitch door de opleiding opticien

Velen dromen over een ander beroep. Sommigen zetten ook effectief de stap en starten met een Syntra-opleiding om die droom te kunnen realiseren. Natalie waagde de sprong. Met succes!

Natalie had haar bachelordiploma op zak en was al 14 jaar actief in een OCMW  waar ze zich o.a. bezig hield met het begeleiden van vluchtelingen. In 2015 maakte ze de switch en ging van start in de voltijdse dagopleiding  Opticien-optometrist. De opleiding opticien, is een uitdagende opleiding die vakkennis combineert met adviesverlening aan klanten.

Waarom jouw keuze voor de opleiding Opticien-optometrist?
 
Bij mij lag de keuze voor de hand. Mijn man heeft al jaren een optiekzaak in Mechelen, Optiek Tom De Roos, en hij kon hulp gebruiken.
Maar dit is niet de enige reden. De job sprak me echt aan en het verkorte traject van de opleiding opticien bij Syntra vond ik haalbaar. Investeren in een tweede bachelor verspreid over meerdere jaren zag ik in combinatie met mijn gezin niet echt zitten.

Inspirerende docent

Lukte het jou als prille 40’er om terug de studie-modus op te pakken?

Aanvankelijk had ik hier wel wat schrik voor. Mijn talenten op school lagen vroeger in communicatie, talen, psychologie, terwijl deze beroepsopleiding een belangrijke wetenschappelijke-technische component heeft.
De opleiding was best intensief met de nodige theorie zoals een basis wiskunde, fysica, optica en optometrie waar je o.a. de berekeningen leert maken.
Ik herinner mij levendig de docente Joke Hermans die de theorievakken toch heel boeiend wist te maken. Ik heb echt veel aan haar gehad.
Bovendien was ik sterk gemotiveerd om mijn diploma te halen. Met twee studerende kinderen in huis, kon ik het niet maken om niet te slagen in deze opleiding. Als mama wil je toch het goede voorbeeld geven.

Syntra is bekend voor opleidingen uit de praktijk. Hoe kwam dit tot uiting in deze opleiding?

Sommige docenten hebben een optiekzaak of hebben er één gehad. Ze geven tips uit de praktijk. Eens je de nodige theorie hebt aangeleerd, ga je oefenen in de klas waar heel wat materiaal aanwezig is zoals een phoropter, autorefractor en spleetlamp. De cursisten doen de oogmetingen bij elkaar.
In de opleiding zit ook een uitgebreide stage van 2 dagen per week. Dus wat je leert, kan je onmiddellijk toetsen in een optiekzaak. In het begin is je assistentie daar beperkt, maar doorheen de opleiding merk je dat je meer en meer zaken zelfstandig kan afhandelen en dat is wel fijn.
Ik kon mijn stage in onze eigen optiekzaak doen, zo kon ik gaandeweg onze klanten leren kennen en alle facetten die bij dit beroep komen kijken.

Afwisseling en klantencontact

Ondertussen ben je al enkele jaren aan de slag als opticien. Wat vind je zo leuk aan het beroep?

Het is een job met veel afwisseling: je hebt altijd wat te doen. Klanten adviseren, oogmetingen, bestellingen, collecties kiezen, montages, promoacties opzetten … De sector innoveert waardoor we regelmatig bijscholingen volgen bij leveranciers. Trivex kunstof is bijvoorbeeld een materiaal dat uit de luchtvaart komt.
Vooraf had ik gedacht vooral de commerciële kant voor mijn rekening te nemen, maar ik spendeer ook heel wat tijd in ons atelier waar we zelf glazen slijpen en monturen samenstellen. Het technische aspect zoals de berekeningen en het ambacht in het atelier vind ik dan ook fijn om te doen.

Hoe profileer je je als zelfstandig optiekzaak tussen de grote ketens?
De grote ketens richten zich vooral op de prijs. Wij richten ons op persoonlijke service naar de klant.
Luisteren naar de klanten, hen de juiste bril of lenzen adviseren in functie van hun noden  en budget. Wij leveren ook aan huis bij mensen die moeilijk te been zijn of in ons netwerk in het Waasland, waar we wonen, houden we ook houseparties om onze collecties te tonen. Zo hoeven mensen zich niet te verplaatsen.
Het relationele in een zaak als de onze heeft me echt positief verrast. Mensen willen graag hun verhaal doen en dat er naar hen geluisterd wordt. Ik kreeg zelfs bloemen van klanten bij het afstuderen. Mooi toch?
Verder proberen wij ons ook in onze collectie te differentiëren: wij verkopen merken die je niet meteen in de ketens vindt en ook eigen huismerken voor ieders budget.

Ben je tevreden met je carrièreswitch?

Zeker. In mijn vorige job had ik wel wat stress, die is nu weg. De variatie in de job en het persoonlijk contact met de klanten is heel fijn. Onze winkel ligt op een goede locatie, Mechelen bruist en vooral in de zomer hebben we ook heel wat toeristen voor zonnebrillen onder onze klanten.
In de toekomst wil ik onze website onder handen nemen. Dus wellicht zien jullie mij bij Syntra terug voor een cursus in digitale marketing.

 

Optiek Tom De Roos