fietshersteller
Jochen Van Nuffel
Fietshersteller- fietsvakhandelaar

"Na mijn opleiding ben ik gestart als zelfstandig fietsenmaker aan huis"

Jochen Van Nuffel werkte 's nachts in de productie in een fabriek en was toe aan iets anders. Hij koos voor de voltijdse dagopleiding fietshersteller-fietsvakhandelaar bij Syntra AB. Ondertussen is hij bekend als 'De Fietsman', een fietshersteller aan huis!

De docent fietstechnicus bel ik nog af en toe wanneer ik nood heb aan feedback over een technische oplossing

De sfeer bij Syntra is losser dan op school, allemaal volwassenen die niet-leerplichtig zijn maar uit eigen motivatie komen om bij te leren. De docenten werken in de sector waardoor de lessen realistisch en praktijkgericht zijn.
Je werkt aan fietsen onder begeleiding van een vakexpert, waardoor je snel bijleert. De docent fietstechnicus bel ik nog af en toe wanneer ik nood heb aan feedback over een technische oplossing.

De opleiding gaat verder dan het onderhoud en het herstellen van fietsen. Je leert ook een financieel plan op te maken en ze laten je kritisch nadenken over de haalbaarheid van je plannen en reiken verschillende mogelijkheden aan. Die voorbereiding is een must voor wie als zelfstandige wil starten.

In de opleiding zit ook een stage. Op mijn stageplaats heb ik veel kennis opgestoken, zowel vaktechnische zaken als commercieel beleid.

Na mijn opleiding ben ik onmiddellijk gestart als zelfstandig fietsenmaker aan huis in regio Turnhout. Ik maak mijn verplaatsingen met een bakfiets. De tweedehands bakfiets is intussen ingewisseld voor een elektrisch exemplaar.
De bakfiets is duurzaam en commercieel. De mensen zien mij overal, het is rijdende reclame. Bovendien is het ook praktisch want ik verplaats mij vlotter in het verkeer dan met een bestelwagen.

Het contact met verschillende mensen is een heel leuk aspect van mijn job. Doordat ik de klanten verder help, krijg ik veel appreciatie. Een groot verschil met de anonimiteit in de nachtploeg op mijn vorig werk.
Ik werk ook nog regelmatig op mijn vroegere stageplaats, maar nu als zelfstandige.
Voor de start van ‘De Fietsman’ ben ik bij verschillende fietsenmakers in de regio langs geweest. Ik wou me differentiëren van de rest en met een unieke service heb je meer kans op slagen.

Ik raad iedereen aan om zijn of haar eigen ding te doen, ik ben in alle geval zeer blij met mijn huidige job die ik dankzij de Syntra-opleiding kan uitoefenen.

Je kan Jochen contacteren via zijn website De Fietsman!

Heb je vragen rond deze opleiding? Of wil je jouw verhaal kwijt?
Chat of bel met het klantencentrum. Ze helpen je verder.