Niels Tollet – cursist Brood-en banketbakker DUAAL leertraject

Het is fijn om zien hoe sommige jongeren al snel weten wat ze willen en voluit voor hun passie gaan.
Niels Tollet is één van hen, 17 jaar en cursist Brood- en banketbakker Duaal in Syntra Antwerpen. Na een passage in het beroepsonderwijs bij Siba, koos hij bewust voor een traject van werkplekleren.

Waarom heb je de overstap naar een duaal opleidingstraject gemaakt?

Ik werkte al in het weekend en de combinatie met dagschool in de week en weekendwerk ’s nachts was heel zwaar. Ik vond ook dat ik te weinig leerde op school, zeker in vergelijking met wat ik in het weekend in de bakkerij bijleerde. In een bakkerij krijg je zicht op de realiteit en ligt het tempo een stuk hoger, je leert er verschillende dingen tegelijk te combineren.
Al werkend leren gaat me gewoon beter af: het gaat sneller, je leert je werk beter te doen en je kan in een duaal leertraject ook je diploma behalen. Niets dan voordelen dus.
Ik werk momenteel 4 dagen per week bij bakkerij Gellens en Wouters in Zichem gecombineerd met 1 dag les volgen bij Syntra.

Wat vind je zo leuk aan het beroep?

Het ambachtelijke aspect spreekt me erg aan, ik zou bijvoorbeeld niet in een industriële bakkerij willen werken. De variatie in het werk en het met de handen bezig zijn, vind ik heel tof om te doen.
Ik zie ook het resultaat van mijn werk en kan mensen blij maken met lekkere dingen die ik heb gemaakt, dat geeft veel voldoening.

Valt het nachtwerk niet te zwaar?

Ik ben dat gewoon, ik start rond middernacht in de bakkerij en sta een uurtje vroeger op zodat ik de tijd heb om rustig wakker te worden. Mijn leerplek is op wandelafstand van mijn woonplaats, dat is mooi meegenomen. Je bent altijd bezig en de uren vliegen voorbij. Afhankelijk van het werk stop ik ’s morgens of rond de middag en in de namiddag ga ik slapen. Ik neem voldoende rust anders hou je een actief, staand beroep zoals bakker niet vol.
Wat ook helpt is de sfeer op mijn leerplek. De verstandhouding met de zaakvoerder-bakker is zeer goed, ik kom met plezier werken.

Wat zijn de toekomstplannen?

Na dit jaar volg ik nog een tweede jaar in bakker duaal. Dan studeer ik af, maar ik wil er nog een extra jaartje bijdoen om te specialiseren in chocolade en ijs. Over werk hoef ik mij geen zorgen te maken, want er zijn bakkers tekort.
In een verdere toekomst wil ik een eigen bakkerij openen, maar eerst nog bijleren, afstuderen en specialiseren. Daarvoor zit ik bij Syntra goed.