opleiding reisbegeleider Europa

Reisleider Carine gidst mensen in hun buitenlandse reizen

Carine Van der Trappen heeft de reismicrobe in haar bloed. Ze trok rond in Europa, Azië, Noord-Afrika, Noord- en Midden-Amerika. Gedreven door deze passie en met meer vrije tijd in het verschiet, schreef ze zich in voor de opleiding Reisleider Europa in Mechelen.

Ik sta actief in het leven en reis heel graag, maar doe dit liever niet alleen. De opleiding Reisleider Europa lag voor de hand, gezien mijn passie voor het reizen.

Door deze opleiding en het getuigschrift heb ik nu alle troeven op zak om mensen te begeleiden en te gidsen in hun buitenlandse reizen. Alle landen van Europa heb ik al bezocht met uitzondering van Roemenië, Noorwegen en Zweden – die staan nog op mijn ‘to do’ lijstje.

Hoe was jouw ervaring met de opleiding ‘Reisleider Europa’?

Ik vond de avondcursus heel leuk om te doen, het programma is zeer afwisselend met theorie- en praktijklessen. De docent heeft ervaring met het begeleiden van toeristen, hij geeft praktische tips zoals bijvoorbeeld hoe de aandacht van reizigers te prikkelen, hoe op een vlotte manier uitleg te geven, hoe een plaats zo interessant mogelijk aan te brengen en hoe je leiding kan geven aan de groep.
De opleiding vergt veel voorbereiding, zeker de eindproef, dat is niet te onderschatten.

Hoe verloopt een praktijkles?

Wij kregen een dagtrip naar Rotterdam opgelegd. Je dient deze trip van a tot z te regelen: van het huren van een touringcar, de promotie ervan, de groep ter plaatse gidsen en een aantal opgelegde locaties bezoeken, een stadswandeling doen en architectuur bespreken en een restaurant vinden voor de groep.
Door mijn reizen heb ik al veel parate kennis over vele landen en ik bereid me telkens goed voor maar het toespreken van groepen en hun interesse behouden, was iets nieuws voor mij. Ik ben hier in die 2 jaar sterk in gegroeid.

Over welke eigenschappen moet een goede reisbegeleider beschikken?

Hij of zij is een goede organisator en planner. Vlot omgaan met alle soorten karakters in de groep. Je dient je bij voorkeur ook goed uit de slag te trekken in vreemde talen. De opleiding omvat een taaltest, naast je moedertaal dien je nog minstens 2 Europese talen te spreken.
En flexibiliteit is ook nodig, er gebeuren altijd onverwachte dingen zodat je bijvoorbeeld een reisschema moet wijzigen of je aanpassen aan de noden van de groep.

Wat zijn de toekomstplannen?

Mijn eindwerk ging over Ierland en het toeval wil dat ze bij busreizen Lauwers nog iemand zochten om de reizen naar Ierland te begeleiden. Ik heb met hen al 3 trips naar Ierland gedaan en ik verzorgde ook een citytrip naar Dublin.
Voor Tour Management Belgium heb ik Amerikaanse toeristen mogen rondleiden in Brussel. Allemaal erg leerrijke ervaringen. Het is de bedoeling om mij in dienst van touroperatoren eerst te bewijzen in de Europese landen om later eventueel verre reizen te begeleiden.
Ik hoop alvast om mijn passie te kunnen combineren met deze beroepsactiviteit.

https://www.instagram.com/carinevdt
https://www.linkedin.com/in/carina-van-der-trappen-17610aab/