Rijschoolinstructeur: een flexibele job met veel sociaal contact

Christian Jacobs volgde bij Syntra AB de opleiding Rijschoolinstructeur. Ondertussen werkt hij al enkele jaren als instructeur bij VAB en doet hij de job nog steeds even graag.

“Het idee om als rijschoolinstructeur aan de slag te gaan speelde al wel langer in mijn hoofd”, vertelt Christian. “Ik had mijn kinderen al leren rijden en had besloten om het iets rustiger aan te doen in mijn job als zelfstandig vertegenwoordiger. Bovendien ging ik naar de zestig toe en bood de job de nodige zekerheid.”

Grondige opleiding tot Rijschoolinstructeur

Christian ging zich informeren bij verschillende rijscholen en was aangenaam verrast. “Om te beginnen speelde leeftijd geen enkele rol. Verder waren de rijscholen ook bijzonder flexibel ingesteld. Parttime, zelfstandig, in vaste dienst,… Het kon allemaal. Zij verwezen me dan ook door naar Syntra AB om mijn opleiding te starten.”

Na de opleiding stuurde ik de docent een bedankmailtje

In de opleiding Rijschoolinstructeur kreeg Christian eerst een grondige kennis van de wegcode en automechanica. “Bij een opleiding als deze staat of valt alles met de lesgevers. Ik kreeg les van Rudi De Wever, een geweldige docent die me enorm motiveerde. Na de opleiding heb ik hem dan ook een bedankmailtje gestuurd. Zonder zijn gedrevenheid was ik er immers niet gekomen”, lacht Christian. 

Zelfstandigheid en flexibiliteit

Na het theoretische gedeelte volgde een schriftelijk en mondeling examen, waarna hij toelating kreeg om stage te doen bij een erkende rijschool. “Die stage bestond uit drie delen. De les volgen vanop de achterbank, lesgeven met de instructeur en tenslotte zelfstandig lesgeven. Tijdens mijn stage veranderde de wetgeving bovendien, waardoor ik in plaats van 75 uur, 225 uur stage moest doen. Dat vind ik trouwens een zeer goede zaak, want die extra tijd kan je echt gebruiken.” 

Na zijn opleiding ging Christian aan de slag bij VAB, aanvankelijk parttime en later voltijds. “Het is een fantastische job, maar je moet het graag doen. De uren zijn soms iets lastiger dan bij andere jobs, maar daar staat dan weer veel zelfstandigheid en flexibiliteit tegenover. Je krijgt vooral enorm veel voldoening van het feit dat je mensen iets bijleert en je leerlingen echt vooruitgang ziet maken. Dat geeft een zeer goed gevoel”, besluit Christian.
 

Ontdek de opleiding

Begint het bij jou ook te kriebelen om achter het stuur te kruipen en nieuwe chauffeurs op te leiden? 

Schrijf je nu in