personal stylist

Styliste Sandra beleeft haar passie voor mode in haar beroep.

Styliste Sandra Van Der Auwera studeerde 15 jaar geleden af als kleur- en stijlconsulent bij Syntra in Mechelen. Tegenwoordig staat ze zelf voor de klas in de opleiding Personal Stylist.

"Na mijn studies vestigde ik mij als zelfstandige. In de beginjaren deed ik vooral individuele analyses, maar de laatste jaren geef ik vooral workshops en advies bij kleur-en stijlparty’s. Dit maakt het voor de deelnemers democratischer dan een één-op-één consult. Ik werk af en toe samen met winkels en geef opleidingen aan verkoopsters. Klanten vinden het namelijk belangrijk om waarheidsgetrouw kledingadvies te krijgen. Daarnaast deel ik mijn ervaring in de opleiding Personal Stylist en Kapper bij Syntra."

Is het vak van modestylist geëvoleerd?

"Zeer zeker. In mijn eerste jaren als zelfstandig styliste was mijn beroep nog niet zo bekend. Ik kreeg klanten via mond-aan-mondreclame. Door bekende stylisten zoals Trinny en Susannah, Jani Kazaltzis en Marie Kondo, is er heel wat aandacht rond ons beroep. De vragen voor workshops en feestjes zoals vrijgezellen of verjaardagen zijn sterk toegenomen. Nu word ik ook geboekt als personal shopper om mensen outfits te helpen kiezen of hun kleerkast te inspecteren. Naast seizoenstypologie en stijladvies, is het accentueren van de persoonlijkheid belangrijker geworden in een professionele styling. Een persoonlijkheid inschatten leer je door ervaring."

Hoe verloopt een styling?

"We starten met een ontspannen gesprek waarin we een checklist doorlopen met een aantal vragen, zoals bijvoorbeeld ‘Welke haarkleur had je als kind?’. Je kleurtype wordt namelijk bepaald door de natuurlijk kleur van je haar, je ogen en huidskleur. Vervolgens doen we een kleuranalyse met kleurdoeken. Ik verwijder hiervoor alle make-up van het gelaat en gekleurd haar wordt verstopt onder een haarlint. Ik vind het belangrijk dat er een consensus is tussen wat ik de beste kleuren vind en van welke kleuren de klant houdt. Ik ga natuurlijk geen dingen opleggen en het is belangrijk dat de klant zich goed voelt bij bepaalde kleuren. Het komt regelmatig voor dat de klant vooraf een bepaald idee heeft over kleuren, maar dit na de kleuranalyse toch moet bijstellen. Als je kleurtype is bepaald, heb je de keuze uit een breed kleurenpalet. Haar- en make-upkleuren komen eveneens aan bod. Ook het gelaats- en figuurtype worden besproken. Ik geef advies om bepaalde lichaamsdelen wel of niet te accentueren of optisch bij te stellen om zo tot een mooi resultaat te komen. We onderscheiden 6 figuurtypes. Tot slot zoeken we ook naar een match met je stijlpersoonlijkheid, we maken een onderscheid tussen een natuurlijk, klassiek, romantisch en dramatisch type."

Als je van fashion en styling houdt, is dit echt de job van je leven.

Welke styling is je bijgebleven?

"Een styling voor een viergeslacht is mij bijgebleven, het was een kerstcadeau van de 3e generatie. Alsook de styling van een mevrouw met extravagante kledingstijl, die op zoek was naar een ‘neutralere’ stijl voor haar werk als kleuterleidster. Mannen zijn in de minderheid en worden meestal gestuurd door hun partner.

Het is grappig om te zien dat mannen hun figuur altijd beter inschatten dan de werkelijkheid en het moeilijk vinden om ‘3 mindere punten’ aan hun lichaam te benoemen, terwijl dit bij vrouwen meestal omgekeerd is. Veel vrouwelijke klanten hebben al een goede feeling voor mode en stijl maar willen dit graag nog eens bevestigd zien door een professional."

Waarom is personal styling leuk ?

"Als je van fashion en styling houdt, is dit echt de job van je leven. De mensen die je begeleidt zijn gemotiveerd om op dat vlak bij te leren. Als ze de verbetering zien, zijn ze blij met het resultaat en het ondersteunt hun zelfvertrouwen. Ook het sociale aspect is een troef; mensen vertellen graag hun verhaal, het is mijn taak om te luisteren, er de juiste dingen uit te pikken en dit in de styling te verwerken."

Wist-je-datjes van personal stylist Sandra.

Heel weinig mensen staan met zwart, terwijl de meesten wel veel zwarte kledij dragen of hun haar zwart verven.

Je figuurtype kan wijzigen doorheen de jaren maar je kleurtype niet. Je kan wel verschuiven binnen een kleurenpalet, als je bijvoorbeeld grijs wordt, is het aangeraden de zachtere of lichtere kleuren uit je palet te gebruiken.

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen slechts 30% van hun kledij regelmatig dragen. Er zitten heel wat miskopen in de kledingkast die je met een professionele styling en kleuranalyse kan vermijden.

Iedereen is zijn eigen visitekaartje. Toon wie je bent en accentueer je persoonlijkheid en stijl met de juiste kleuren, de juiste kledij en het juiste kapsel.

Bezoek zeker ook Sandra's blog over de mooie en leuke dingen in het leven:

genieteninstijl.wordpress.com of www.facebook.com/genieteninstijl

Bekijk nu de opleiding Personal Stylist