Miek Paulus
Ket Baker

Syntra-bakker ‘down under’

Miek Paulus slaagde bij Syntra als brood- en banketbakker, als chocolatier èn ijsbereider. Ze ontmoette de man van haar leven in Frankrijk en emigreerde met hem naar Australië. Daar bouwt ze aan een uniek concept met Ket Baker. Ook op Instagram is ze bijzonder populair.

Miek is ingenieur van opleiding, maar bij Syntra in Leuven is ze kind aan huis, want ze volgde er 5 jaar les. “Ik heb een aangeboren nieuwsgierigheid, ben altijd gretig om nieuwe dingen te leren. Mijn laatste jaar brood- en banketbakker combineerde ik met een eerste jaar chocolatier. Toen ik het bakkersdiploma had en aan mijn 2e jaar chocolatier begon, had ik ruimte om dat te combineren met ijsbereiding.”

Toen Miek enkele dagen in België was voor het huwelijk van haar broer, kwam ze in haar vertrouwde campus langs om ons kennis te laten maken met haar specialiteit: zuurdesem croissants. Miek: “Voor een lekkere croissant moet je in het deeg de juiste gistkolonie opbouwen. Het basisdeeg waarmee je start, ‘la mère’, bestaat uit water, gist en bloem. Gistbacteriën ‘eten’ suiker. Daarom voeg je er een paar keer per dag suiker aan toe, of fruit. Dat doe je idealiter 5 dagen lang!”
 

Voor een lekkere croissant moet je de juiste gistkolonie opbouwen.

Miek ontmoette haar Australische man Stewart bij het snowboarden in de Franse bergen. Ze woonden 6 jaar in België, maar ook een hele tijd in Frankrijk. 

“Vooral het bakken van brood heeft me altijd geboeid. In Frankrijk heb ik erg lang met brood geëxperimenteerd. Ik wilde de zuurdesembrioches op punt krijgen, en nu ben ik nog aan het zoeken naar de perfecte zuurdesembaguette.” Miek had ook contact met Jurgen Raedts in Zweden om van hem meer te leren over zuurdesembrood en croissants. 

Vandaag wonen Miek en Stewart in Australië. Stewart is verpleger. Hij assisteert bij operaties en verzorgt wonden. Ook Stewart is vertrouwd met de Leuvense Syntra-campus, want hij volgde er de opleiding slager/traiteur. “Ik verbeterde er mijn Nederlands mee, maar ik vond het ook heel boeiend. Gek genoeg is Miek thuis niet degene die graag in de keuken staat. De specialist in koken, dat ben ik.” 

Gek genoeg is Miek thuis niet degene die graag in de keuken staat.

Het dorpje Geelong waar Miek en Stewart wonen, ligt ongeveer een uur van Melbourne. “In Australië vind je veel goede voedingszaken: Franse, Italiaanse, Spaanse, Zuid-Amerikaanse, Amerikaanse…”, vertelt Miek. “Dat is een voordeel, want door die invloeden blijf ik leren.” Toch was starten met Ket Baker niet eenvoudig. “Ik had een achterstand wat kwaliteitsvolle leveranciers betreft. Dus importeer ik boter en chocolade uit België. Eieren en bloem haal ik wel lokaal. Ik wil wel steeds meer lokale ingrediënten gaan gebruiken.” 

Met Ket Baker is Miek vooral actief in wholesale. Horecazaken en cafés in de omgeving bieden hun klanten koffie en lunch met gebak. Miek rijdt rond met proevertjes om nieuwe klanten te overtuigen. En dat valt in de smaak. “Na amper 8 maanden krijg ik al spontane aanvragen, ook vanuit Melbourne.” 

Miek wil dat haar gebak aangename emoties oproept, dat het ‘doet denken aan’. Traditionele croissants in Australië zijn met ‘ham & cheese’. Ket Baker laat mensen nieuwe croissants ontdekken met aardbeienconfituur, chocolade/sinaasappel… en nog veel meer.

www.ketbaker.com.au

 

< terug naar succesvol starten