barbier syntra ab

Tom opende een eigen barbershop in zijn garage

Tom Van Poppel volgde de opleiding Barbier bij Syntra Antwerpen. Ondertussen is hij in bijberoep gestart met barbershop Tomdeuse, vanuit zijn eigen garage.

Waarom ben je begonnen aan de opleiding Barbier? 

“Eigenlijk was kapper altijd al een beetje mijn droomjob”, vertelt Tom. “Door omstandigheden heb ik voor een andere carrière gekozen, ik ben nu koerverantwoordelijke bij De Lijn. Toch is die kappersdroom altijd blijven hangen. Zeker nu er de laatste jaren meer en meer barbiers bijkwamen, kwam de interesse terug boven. Ik ben zelf naar verschillende barbershops geweest en dat was een fantastische ervaring.  Ondertussen begon ik ook zelf het haar van mijn kinderen en broer te knippen en zo besloot ik dat het toch tijd was om er verder mee te gaan. Na wat opzoekwerk kwam Syntra AB er voor mij als de beste keuze uit voor een professionele opleiding Barbier.”

Hoe verliep de opleiding?

“Onze docente was Sonne Neyens, zij is een ongelooflijke professional. Echt een barbier in hart en nieren. Ze kan terugblikken op jarenlange ervaring in salons in Los Angeles, Phoenix en Parijs. Het is een echte luxe om van zo iemand les te krijgen en ze heeft me dingen aangeleerd die ik nergens anders had kunnen zien. Als je les krijgt van zo’n professional werkt dat ook stimulerend en het geeft je als cursist een drive om nog beter je best te doen.”

“Naast de lessen moesten we ook stage lopen. Dat heb ik gedaan bij Sam’s Barbershop in Mechelen. Ook een bijzonder leerrijke ervaring, want Sam is een echte vakman. Ik heb uiteindelijk zelfs een pak meer uren stage gedraaid dan eigenlijk nodig was, gewoon omdat ik het zo leuk vond. Het heeft ook zijn resultaat niet gemist, want mijn punten waren uitstekend, al zeg ik het zelf.”(lacht).

Er kwam dit jaar natuurlijk wel een spelbreker op de proppen. Hoe heeft het Coronavirus je parten gespeeld?

“De lessen zijn even weggevallen, en dat was natuurlijk zeer spijtig. Toch heeft Sonne dat goed opgelost door ons originele opdrachten te geven en ons te blijven prikkelen. We focusten wat meer de theoretische kant en kregen thema-opdrachten rond bepaalde stijlen en kapsels. Al bij al zijn we zeer goed opgevangen door zowel Syntra AB als onze docent.”

Je hebt je door het virus zelfs niet laten tegenhouden om met je eigen zaak te starten.

“Ja, hoewel dat oorspronkelijk niet eens mijn bedoeling was”, lacht Tom. “Ik wilde vooral zoveel mogelijk oefenen, dus ik was constant bezig met mensen te knippen in onze living. Dat bleek toch niet ideaal, dus heb ik beslist om de garage in te richten als barbershop. Om in de sfeer te komen zocht ik wat vintage decoratie op tweedehandssites. En kijk: sinds 1 juli ben ik officieel Barbier in bijberoep en heb ik al een stevige lijst aan vaste klanten. Mijn agenda voor september is al helemaal volgeboekt, dus de zaken lopen goed. Omwille van Corona hebben we natuurlijk wel zeer strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis, dus we zien erop toe dat alle maatregelen strikt worden nageleefd. De klanten appreciëren dat ook en alles verloopt zeer vlot."

Benieuwd naar de laatste nieuwtjes van Tomdeuse? Volg hem dan zeker op Instagram en Facebook.
Of boek meteen een afspraak op info@tomdeuse.be