annick holemans
Annick Holemans
Florist

Tussen de groene blaadjes: Atelier Mooi Groen

“Het was tijd voor iets anders.” Soms weet je het gewoon: de tijd is rijp voor een nieuw hoofdstuk. Zo ging het ook bij Annick Holemans, ze ruilde haar vertrouwde kantooromgeving in voor een groene opleiding en een pop-up store in het centrum van Mechelen.
 

Atelier Mooi Groen is een plantenwinkel met alle soorten kamerplanten, homemade groen terrariums en leuke decoratieve spullen om elk interieur een gezellige, groene touch te geven.

"Ik ben zot van planten en vooral van kamerplanten", vertelt Annick. "Mijn kennis over kamperplanten is gaandeweg gegroeid door veel te lezen, planten te verzorgen en op decoratievlak het één en het ander uit te proberen."

"Mijn creatieve ei kan ik kwijt in de avondopleiding Florist bij Syntra in Antwerpen, waar ik momenteel in het 2e jaar zit. Ik leer vaktechnisch enorm veel bij, de docenten beheersen alle technieken zeer goed en je krijgt vele opdrachten om deze technieken in de vingers te krijgen. Zo maken we bijvoorbeeld veldboeketten en bruidsboeketten op draad, dit moet je natuurlijk kunnen als florist", zegt Annick.

"Ik vind het vooral leuk om creatief met de opdrachten om te gaan in mijn eigen stijl en in te spelen op nieuwe trends zoals groen in huis. Interieurs zijn dezer dagen warmer met meer attributen. Kamerplanten passen perfect in dit plaatje."
 

De klasgroep is heel tof, we wisselen ideeën uit en geven elkaar tips inzake het runnen van een bloemen- of plantenzaak.

Annick dacht al langer aan een eigen zaak en had zich geregistreerd bij Mest, een project van de stad Mechelen om startende ondernemers te begeleiden. Zij lieten haar weten dat er een pand vrij was en zo was de pop-up store geboren. 

"De verkoop in de winkel is slechts een deel van het concept", legt Annick uit. "Daarnaast geef ik met plezier advies, zowel over decoratie als over het onderhoud van de plant. Van elke plant die ik aankoop, hou ik een plantenfiche bij om de klant optimaal te kunnen adviseren. Er zijn ook klanten die foto’s meebrengen van hun interieur en geschikte planten zoeken in functie van hun interieur en lichtinval."

Ook op verplaatsing gaat Annick handelszaken in het Mechelse inrichten met groen, zoals bijvoorbeeld kappers en tavernes. "Een groen interieur is echt wel een hype momenteel en de keuze in kamperplanten is heel divers. Zo zijn de kamerplanten uit de jaren ’70 zoals monstera en vrouwentongen opnieuw hip", vertelt ze.  
 

Ik wil graag dat mensen een plantje geven als ze op bezoek gaan bij mensen. Er zijn zo veel toffe planten, de keuze is heel divers

"Ik krijg goede reacties op de winkel, dat is wel heel fijn. Ik nodig iedereen uit om een kijkje te nemen in mijn plantenzaak en uit te testen welke planten en potten in hun interieur het best tot hun recht komen", besluit Annick.

ateliermooigroen.be
facebook.com/ateliermooigroen/
instagram/atelier_mooi_groen