Van bierliefhebber tot brouwer

In het dagelijks leven is Philippe Maertens communicatiemanager bij wielerploeg Katusha en tv-presentator. Daarnaast heeft hij al jarenlang een passie voor allerlei soorten bier. Bij Syntra AB vond hij de perfecte opleiding om bij te leren over die passie.

“Ik ben altijd wel een bierliefhebber geweest maar veel wist ik er niet over”, vertelt Philippe. “Een aantal jaar geleden begon ik bierflesjes bij te houden, tot ik op den duur zo’n verzameling had dat mijn huis begon uit te puilen”, lacht hij. “In het begin noteerde ik daar niks bij, omdat ik dacht dat ik alles wel zou onthouden, maar dat bleek dus niet zo te zijn.”

Op dat moment zag Philippe de opleiding Zytholoog bij Syntra AB voorbijkomen en besloot hij dat het toch tijd was om de kennis over zijn hobby wat verder uit te breiden.

“De opleiding is beestig interessant, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik was in het begin zelfs verbaasd over hoe hoog het niveau is; er komt zelfs biochemie aan te pas! De lessen zelf bevatten vrij veel theorie en eindigen altijd met een smaakproef”, vertelt hij. 
 

Leren van medecursisten

“Ik heb in mijn leven al veel avondlessen gevolgd en weet uit ervaring dat het na een lange werkdag niet altijd makkelijk is om wakker te blijven of de motivatie op te brengen om nog naar de les te gaan. Dat was bij deze cursus wel even anders”, lacht Philippe. “Hier heb ik zelfs verschillende afspraken verzet om toch naar de lessen te kunnen gaan.”

Tijdens de lessen leert Philippe niet alleen van de docent, maar ook van zijn medecursisten. “Onze groep bestaat uit 22 mensen, dus hoor je heel verschillende meningen bij het proeven. Het gekke is ook dat het bij iedereen altijd wel juist is”, lacht hij. “Verder komen we van alles te weten over het chemische proces. Zo had onze docent onlangs enkele pure chemische stoffen bij die gevormd worden in het brouwproces. Neem nu bijvoorbeeld isoamylacetaat. Je ruikt eraan en je herkent meteen de geur van bananen, maar je vindt het ook terug in een Tripel van Westmalle. Fascinerend, toch?”
 

Topdocent van brouwerij Moortgat

Ook over de docent is Philippe meer dan tevreden. “Dimitri Staelens heeft ruim vijftien jaar ervaring bij InBev en als Quality director bij Duvel Moortgat. Uit alle lessen hoor en zie je dat die man vanuit zijn praktijkervaring spreekt. Bovendien zie je ook dat hij plezier heeft in het lesgeven en dat hij zijn kennis op een fantastische manier overbrengt aan de klas. Daarnaast wil ik ook absoluut een pluim geven aan het campuspersoneel van Syntra Leuven.”

De docent en de opleiding werpen dus duidelijk hun vruchten af, want Philippe heeft al plannen voor de toekomst. “Ik ben begonnen uit interesse en het idee dat ik misschien ooit wel eens zelf wou beginnen brouwen, maar ondertussen is dat plan in een stroomversnelling geraakt. Mijn installatie is besteld en ik kan niet wachten om er zelf aan te beginnen”, lacht hij.
 

Ontdek de opleiding