Van cursist ijsbereider naar docent met een eigen ijssalon

Anita Meert begon haar Syntra-carrière als cursist ijsbereider. Tegenwoordig geeft ze als docent haar kennis door aan een nieuwe generatie cursisten.

“Na een carrière in IT, besloot ik in 2007 mijn passie te volgen en ik schreef me in voor de opleiding ambachtelijk ijsbereider in Leuven”, vertelt Anita.
“Ik ben zelf altijd verzot geweest op ijs, dus dat was mijn grote motivatie. Bij Syntra kreeg ik de kans om het vak te leren van meester ijsbereider Dominique Vandermeulen. Na de opleiding heb ik mijn vaste job opgezegd om mijn ijssalon Coulis Coulà te starten. Velen verklaarden mij gek, maar de passie om ijscreaties en schepijs van de hoogste kwaliteit te maken, gaf toch de doorslag om de zekerheid van het werknemerschap achter zich te laten.”

Anita baatte salon Coulis Coulà gedurende 10 jaar uit, met groot succes. “Het gaf veel voldoening ook al was het hard werken”, vertelt ze.

Passie doorgeven

Ondertussen doet Anita het een beetje kalmer aan, maar de passie is er niet minder op geworden.  “Tegenwoordig geef ik op mijn beurt met veel plezier mijn kennis en liefde voor het ijs door aan de cursisten van Syntra Leuven”, lacht Anita.
“De opleiding ijsbereider is ondertussen ingekort naar één jaar, het is een erg praktische opleiding waarin je alle soorten ijs zoals roomijs, sorbet, parfait, vruchtenijs … leert te maken. Een goede consistentie, spuittechnieken, de juiste afwerking komen aan bod zodat je ook ijstaarten, pralines en frisco’s kan maken. Eens je de basis kent, wordt het persoonlijk en in de opleiding experimenteer je met verschillende smaken.”

Wie naast het vakmanschap ondersteuning wil om net als Anita een eigen zaak te starten, kan bij Syntra AB ook terecht voor een cursus Business skills. “Mijn gouden tip voor kandidaat starters? Maak een goede haalbaarheidsstudie en wees zeer voorzichtig als je wil starten met tweedehandsapparatuur.”

Kriebelt het bij jou ook om aan de slag te gaan? Anita maakt je wegwijs in ijs bereiden in slechts enkele sessies.