hulpkok leertijd

Van Hulpkok in Leertijd tot chef van toprestaurant

Simon van Dun studeerde in 2015 af als kok in de Leertijd. Ondertussen is hij de chef van Dim Dining -een van de beste Aziatische restaurants van Antwerpen- en kan hij al een samenwerking met Peter Goossens op zijn CV zetten.

“Ik was al een tijdje schoolmoe en zeg het echt niet zitten om elke dag acht uur lang op de schoolbanken te zitten en lessen te volgen die me toch niet interesseerden”, vertelt Simon. "Voeding heeft me altijd al wel geïnteresseerd en in het vijfde middelbaar heb ik de knoop doorgehakt om bij Syntra Mechelen de opleiding Hulpkok in Leertijd te volgen en er mijn beroep van te maken."

Lessen vol praktijk

Toen hij aan de opleiding begon, merkte Simon meteen dat de niet-schoolse aanpak van een opleiding Leertijd veel beter bij hem paste. “Het concept van de opleiding vond ik perfect: een dag per week les op de campus en voor de rest het vak leren op de werkvloer. Dat is een geweldige oplossing voor mensen die graag al hard willen werken en toch ook hun middelbaar diploma halen”, zegt hij. “Ook de sfeer in de les was totaal anders dan in het reguliere onderwijs. Iedereen staat er omdat ze een gemeenschappelijke interesse delen. Bovendien voelden de docenten perfect aan hoe ze met ons moesten omgaan en dat we vooral geïnteresseerd waren in de praktijk.”
 

Ik ben onderaan de ladder begonnen en opgeklommen tot chef

Van hulpkok tot chef

Simon werkte tijdens zijn opleiding al een jaar in sterrenrestaurant Centpourcent . Daarna ging hij aan de slag bij De Vijfhoek. Het restaurant werd uitgebaat door Kenny Bernaerts, bekend als jurylid van Masterchef Junior. “In De Vijfhoek heb ik drie jaar lang heel graag gewerkt”, vertelt Simon. “Kenny is een zeer ervaren chef die in zijn carrière in verschillende toprestaurants heeft kunnen werken, zoals Comme Chez Soi en Gordon Ramsay at Royal Hospital Road. Door zijn verhalen begon het bij mij toch weer te kriebelen om hogerop te raken. In De Vijfhoek had ik zowat alles bereikt wat ik kon en daarom ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Die vond hij bij Dim Dining, een Japans restaurant in hartje Antwerpen. Zij hadden een plek vrij in het keukenteam en Simon kon er beginnen als keukenhulp. “Ik ben onderaan de ladder begonnen, zonder veel kennis van de Japanse keuken”, aldus Simon. “Door enkele verschuivingen binnen het keukenteam, vroeg de zaakvoerder me na een jaar of ik het zag zitten om de functie van Chef in te vullen. Ik was een beetje overdonderd door de vraag, maar heb besloten om ervoor te gaan. Een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad.”

Samenwerking met Peter Goossens

Deze zomer kon het team van Dim Dining uitpakken met een stunt van formaat: een samenwerking met niemand minder dan Peter Goossens van Hof Van Cleve. “Het was een wild idee en we besloten om hem gewoon een mailtje te sturen”, lacht Simon. “Toegegeven: we hadden eigenlijk geen antwoord verwacht, maar hij zag het volledig zitten.”

Met een bang hartje vertrok het team naar Hof Van Cleve om de samenwerking te bespreken. “Nadat we even met hem gesproken hadden, werden we meteen in de keuken gesmeten”, zegt Simon. “Daar is een team van 15 man constant in de weer en de adrenaline die er in de lucht hangt is onbeschrijflijk. Nadien hebben we samen met Peter recepten uitgeschreven en een menu opgesteld voor de avond van de samenwerking. Een geweldige ervaring, waar veel pers en belangrijke mensen uit de horecasector aanwezig waren.”

“Achteraf hebben we van Peter ook enkele van zijn recepten gekregen. Die zijn soms zo gedetailleerd dat het absurd wordt", lacht Simon. “Maar wel ongelooflijk inspirerend. Die man speelt duidelijk op topniveau.”

Inspiratie opdoen in Japan

Onlangs ging het team van Dim Dining voor twee weken naar Japan, om nieuwe menu-ideeën op te doen. “Dat was een geweldige ervaring voor iedereen. Ik was er zelf nog nooit geweest, maar het is een fantastisch land, zowel op cultureel als culinair vlak”, glundert Simon.

“Op twee weken tijd hebben we zoveel mogelijk willen doen. We hebben Tokyo en Kyoto bezocht, proeverijen gedaan in sake- en sojabrouwerijen en uiteraard heel veel gegeten. Het leuke aan Japan is dat je zowat overal lekker kan eten. Zelfs in de kleinste zaakjes is het altijd vers en verzorgd en de streetfoodcultuur is er geweldig. Tijdens die twee weken hebben we heel veel nieuwe dingen leren kennen die we in onze zaak kunnen gebruiken."

Het is duidelijk dat Simon zich perfect op zijn plaats voelt bij Dim Dining. “Onze ambities blijven groot en we willen nieuwe concepten blijven uitwerken, zodat onze gasten niet gewoon een avondje komen eten, maar echt een belevenis krijgen. We willen Dim Dining nog meer op de kaart zetten en bekend maken tot ver buiten Antwerpen”, klinkt het.

UPDATE

Net als vele andere horecazaken, werd ook Dim Dining geconfronteerd met de gevolgen van de Corona-crisis. We vroegen Simon om een reactie.

"13 maart was de zwarte dag dat alle horeca verplicht de deuren moest sluiten en dat was voor ons een serieuze denkoefening.

Allerlei opties gingen door ons hoofd.  Van personeel op technische werkloosheid zetten en hopen dat we de vaste kosten konden blijven betalen, tot zelfs de boeken neerleggen. Die laatste optie was gelukkig niets voor ons.  Eerst en vooral wilden we onze gasten niet in de steek laten. Sommige klanten zijn immers echte vrienden geworden, waar we een mooie band mee opgebouwd hebben.

We hadden een idee om een take-away te doen, maar dan op een hoger niveau waarbij het hele traject onder onze controle valt. Van bereiding tot levering en dit mede dankzij Mini Belgium.

We hebben toen onze stoute schoenen aangetrokken en zijn naar sterrenchef Viki Geunes van Zilte gestapt om een samenwerking op te starten. Een dag later was de take-away geboren onder de noemer ‘The best of Antwerp’.

Tijdens de lockdown hebben we vier nieuwe menu’s gecreëerd en heeft de crisis ons aan het denken gezet.  We zijn tot het besluit gekomen dat we allemaal moeten stilstaan bij de mooie dingen in het leven. Voor ons is dat onze passie voor koken en onze gasten te verwennen en collega’s te omarmen. We delen allemaal dezelfde passie en we blijven er staan als één team."

 

Naar de opleiding Hulpkok - Leertijd

Restaurant Dim Dining

 

© foto's: Robbie Depuydt