Evelien Van Eetvelde
Data-analist

Van Syntra-cursist tot Syntra-collega

Evelien Van Eetvelde volgde de opleiding Data-analist bij Syntra AB in Mechelen. Sinds een paar maanden is ze aan de slag op de IT-afdeling van de centrale zetel van Syntra AB in Antwerpen.
 

“Ik was al een tijdje op zoek naar een opleiding omdat ik het steeds als een gemis ervoer dat ik enkel op een aso-diploma kon terugvallen en daardoor heel wat minder kansen had om te doen wat ik graag wou doen”, vertelt Evelien.

“Al van jongs af aan had ik een affiniteit met programmeertalen en programma’s zoals crm en cms. In mijn toenmalige job als marketing en office assistant hield ik me ook al bezig met eenvoudige, repetitieve processen uit mijn job te automatiseren. Iemand wees me erop dat een job als data-analist misschien wel iets voor mij was. Toen ik dat wat verder uitzocht leek het me inderdaad een ideale optie.”

Logica voor dummies

Evelien deed wat opzoekwerk naar verschillende opleidingen en kwam uiteindelijk bij de opleiding data-analist van Syntra AB terecht. “De cursus was perfect te combineren met mijn job. Bovendien was het ook een betaalbare cursus, wat natuurlijk mooi meegenomen is”, lacht Evelien. 

“Het gegeven data-analyse was me op dat moment nog behoorlijk vreemd. In het begin was ik wat onzeker, omdat ik had geen enkele voorkennis had en van nul moest beginnen. Ik vreesde eigenlijk een beetje dat de opleiding misschien boven mijn niveau zou zijn.” Dat wist Evelien op een handige manier op te lossen. “Voor ik aan de opleiding begon, heb ik een boekje Statistiek en Logica voor Dummies gekocht om me voor te bereiden.”

Van de schoolbanken naar het bureau

Naargelang de lessen vorderden maakte die onzekerheid plaats voor enthousiasme en passie. “Week na week ontdekte ik nieuwe dingen en begon mijn interesse enkel te groeien. De lessen vlogen telkens voorbij en waren zo praktijkgericht dat ik onmiddellijk een aantal dingen kon uittesten in mijn toenmalige job (data cleaning, betere opbouw van de databases, kennis van nieuwe programma’s, de SQL, betere visualisaties).”

“Een groot pluspunt van de opleiding was, voor mij, dat de lessen werden gegeven door iemand die op dat moment het vak uitoefende, de beroepskennis die zo’n docent dan meegeeft aan de leerlingen zorgt voor een grote meerwaarde.” Bovendien wees de docent  Evelien op een openstaande vacature voor business analist op de centrale zetel van Syntra AB in Antwerpen. “Dat ging heel snel. Ik waagde mijn kans en kijk: hier zit ik nu”, lacht Evelien. “Ik ben heel graag met cijfertjes en nerdy dingen bezig, dus deze job ligt me helemaal.”