Florent en Nora verzorgden het webinar "Opleidingen Bouw, Milieu en Energie". Antwoorden op jullie vragen verwerken we op deze pagina, uiterlijk 1 dag na het webinar. Toch nog iets niet duidelijk of je wil graag een afspraak maken? We helpen je hier verder.

Wat zijn de voorwaarden om een opleiding te volgen bij Syntra?

Welke noodzakelijke voorkennis vereist is voor een bepaalde opleiding staat vermeld op de opleidingspagina zelf. Voor elke opleiding van Syntra AB geldt minstens de regel dat je 18 jaar bent of voldaan hebt aan de leerplicht.

Voor andere opleidingen kunnen er extra voorwaarden zijn.

Wat zijn de maatregelen voor Corona in de opleidingen?

De maatregelen die Syntra momenteel neemt ifv Corona kan je nalezen op volgende webpagina
Wij volgen de regels die opgelegd worden door de Vlaamse Overheid. Momenteel mogen wij opnieuw lessen aanbieden. Dit met de juiste afstandsregels, verplicht dragen van een mondmasker, regelmatig wassen/ontsmetten van de handen, …

Hoe de lessen er vanaf september gaan uitzien is moeilijk te voorspellen.

Kan ik nog inschrijven voor een opleiding? Hoe weet ik of er nog plaatsen vrij zijn?

Op elke opleidingspagina staat er een rode knop 'inschrijven'. Dit betekent dat je momenteel kan inschrijven voor de opleiding.

Is de opleiding bijna volzet, dan staat dit ook vermeld op onze website.
Je vindt dan specifiek bij de welbepaalde startdatum "bijna volzet - laatste plaatsen". 

Staat er "wachtlijst"? Dan kan je enkel inschrijven voor onze wachtlijst. 
Van zodra er een plaats vrij komt in de opleiding nemen we met jou contact op.

Wat is het verschil tussen Syntra en CVO?

Syntra valt onder het ministerie van werk en CVO valt onder het ministerie van onderwijs.
Over inhoud van lessen kunnen we moeilijk info geven. Wij zijn niet op de hoogte van de leerstof van CVO.

Wat Syntra uniek maakt is dat je vooral les krijgt van mensen die al jaren zelf in de praktijk staan.
Je krijgt enkel vakken die je later nodig hebt als je de job zal uitoefenen. Bijvakken zoals Frans en of Wiskunde komen niet aan bod.

Wanneer heb je examens?

De examens worden gegeven doorheen het cursusjaar. Je ontvangt via het cursistenportaal het lessenrooster. Daarin staan de data vermeld van de examens. Deze zijn altijd ingepland na de welbepaalde module/vak en liggen vast voor het volledige cursusjaar.

Vallen de vakanties samen met de schoolvakanties?

Doorgaans heb je geen les tijdens schoolvakanties en wettelijke feestdagen. Dit kan echter per opleiding verschillen, maar is eerder uitzonderlijk.

Maak je in een avondopleiding ook een eindwerk?

Ja, elke opleiding bij Syntra beëindig je door het maken van een eindwerk dat je ook verdedigt voor een jury.

Welke uren zijn de Voltijdse dagopleidingen?

De planning verschilt van opleiding tot opleiding. De bedoeling is dat je van maandag tot en met vrijdag beschikbaar bent. Als opleidingen vaste lesdagen hebben staat dit vermeld op de infopagina van de website. Het is mogelijk dat lesdagen variëren naargelang de beschikbaarheden van de docenten en de combinatie met de andere campussen. Zo kan je de ene week vijf dagen les hebben terwijl dat de week nadien misschien maar anderhalve dag is. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Moet ik mijn stageplek zelf zoeken?

Als in je opleiding stage zit, dan dien je zelf je stageplek te zoeken. Al deze info wordt nog meegedeeld aan het begin van je opleiding. Volg je een PACT opleiding dan zoek je zelf ook een werkplek waar je 60% van je tijd het vak leert.

Tot wanneer loopt een opleiding bij Syntra AB?

Het cursusjaar of opleidingsjaar loopt van september tot en met juni. Natuurlijk kunnen er tussen opleidingen onderling verschillen zijn. Ook ikv. Corona kan een cursusjaar anders verlopen dan normaal.

Bij de opleiding interieurinrichter , zijn er stages verplicht? Zo ja , kan dit ook in het bedrijf waar ik werk?

Bedankt voor je interesse in onze opleiding! Zowel binnen de dag als binnen de avondopleiding van interieur zijn er geen verplichte stages aanwezig, je hebt  tijdens je opleiding verschillende 'praktijkuren'.

Bij de les SketchUp is er aangewezen om SketchUp Pro 2020 aan te kopen? Is hiervoor een studentenkorting?

Voor de lessen van sketch-up bij interieur of energiedeskundige werk je steeds met een online versie of op vaste pc's van Syntra waar het programma al op geïnstalleerd is.

Kan je ook eind juni inschrijven of zijn er beperkte plaatsen voor de voltijdse dagopleiding?

Voor onze dagopleiding van hout zijn er max. 16 beschikbare plaatsen, en het is moeilijk in te schatten hoe snel een opleiding volzet geraakt, inschrijven kan steeds via de website.

Ik ben ingeschreven voor het basisjaar Hout en zie het eigenlijk echt als een hobby want ik werk meer dan voltijds. Dus ik vroeg me af wat de werklast van de opleiding is buiten de lesuren?

Per groep werken wij met een max. aantal cursisten en dit o.a. voor de veiligheid, hierdoor kan je niet, ook als is dat uitzonderlijk, eens van groep/ lesavond wisselen. Eén lesuur bij Syntra bestaat standaard uit 50 min, er wordt dus niet verwacht dat je een half uur van thuis uit moet werken, enkel voor examens zal je op voorhand van thuis uit 'moeten studeren' en waar nodig zal je ook voor autocad extra moeten oefenen thuis ter voorbereiding van het examen. Zoals ik al eerder heb uitgelegd, wordt er niet standaard verwacht dat je thuis zaken moet voorbereiden van projecten en dergelijke, enkel ga je waar nodig voor bepaalde examens thuis moeten studeren of bepaalde voorbereidingen treffen.

Kunnen jullie een richtprijs geven van hoeveel het klein handgereedschap en de werkkledij, die je zelf dient te voorzien, zou kosten? Voor de cursus hout

Deze lijst met richtprijzen durft ieder jaar te variëren, en het hangt er ook vanaf waar je juist je werkkleding en materiaal aankoopt bij een speciaalzaak of bij bijvoorbeeld Brico, Aldi ( promo folder) enz. Dus ik kan daar voorlopig nog geen exact bedrag op plakken.

Beste, kan je de opleiding renovatiecoördinator volgen zonder enige voorkennis in de bouw? Wat zijn jouw kansen dan op de arbeidsmarkt?

Bedankt voor je interesse in onze opleiding, en klopt er zijn geen toelatingsvoorwaarden om te kunnen starten met deze opleiding. Enige voorkennis is mooi meegenomen, maar je begint met de module van introductie en bouwt zo verder op. Na deze opleiding krijg je een getuigschrift van ons. We hebben cursisten die na het volgen van deze opleiding als zelfstandig renovatiecoördinator beginnen, of als assistent bij een architect, of schade expert ...

Welke opleidingen kwamen aan bod?

Naar het overzicht

Installateur Centrale Verwarming - voltijdse dagopleiding

Interieurinrichter - voltijdse dagopleiding

Interieurinrichter

Schrijnwerker-interieurbouwer - voltijdse dagopleiding

Aannemer ruwbouw

Assistent werfleider

Coach Circulaire Economie

Meubelmaker (met voorkennis)

Basisjaar hout