Ingrid en Anja gaven de infosessies rond "Opleidingen Dieren". Antwoorden op jullie vragen verwerken we op deze pagina, uiterlijk 1 dag na het webinar. Toch nog iets niet duidelijk of je wil graag een afspraak maken? We helpen je hier verder.

Vragen en antwoorden
Wat zijn de voorwaarden om een opleiding te volgen bij Syntra?

Welke noodzakelijke voorkennis er vereist is voor een bepaalde opleiding staat vermeld op de opleidingspagina zelf. Voor elke opleiding van Syntra AB geldt minstens de regel dat je 18 jaar bent of voldaan hebt aan de leerplicht.
Voor andere opleidingen kunnen er extra voorwaarden zijn.

Wat zijn de maatregelen voor Corona in de opleidingen?

De maatregelen die Syntra momenteel neemt ifv Corona kan je nalezen op volgende webpagina.
Wij volgen de regels die opgelegd worden door de Vlaamse Overheid. Momenteel mogen wij opnieuw lessen aanbieden. Dit met de juiste afstandsregels, verplicht dragen van een mondmasker, regelmatig wassen/ontsmetten van de handen, … 

Hoe de lessen er vanaf september gaan uitzien is moeilijk te voorspellen.

Kan ik nog inschrijven voor een opleiding? Hoe weet ik of er nog plaatsen vrij zijn?

Op elke opleidingspagina staat er een rode knop 'inschrijven'. Dit betekent dat je momenteel kan inschrijven voor de opleiding.

Is de opleiding bijna volzet, dan staat dit ook vermeld op onze website.
Je vindt dan specifiek bij de welbepaalde startdatum "bijna volzet - laatste plaatsen". 

Staat er "wachtlijst"? Dan kan je enkel inschrijven voor onze wachtlijst. 
Van zodra er een plaats vrij komt in de opleiding nemen we met jou contact op.

Wat is het verschil tussen Syntra en CVO?

Syntra valt onder het ministerie van werk en CVO valt onder het ministerie van onderwijs.
Over inhoud van lessen kunnen we moeilijk info geven. Wij zijn niet op de hoogte van de leerstof van CVO.

Wat Syntra zo uniek maakt is dat je vooral les krijgt van mensen die jaren zelf in de praktijk staan. Je krijgt enkel vakken die je later nodig zal hebben als je de job zal uitoefenen.
Bijvakken zoals Frans en of Wiskunde komen niet aan bod.

Wanneer heb je examens?

De examens worden gegeven doorheen het cursusjaar. Je ontvangt via het cursistenportaal het lessenrooster. Daarin staan de data vermeld van de examens. Deze zijn altijd ingepland na de welbepaalde module/vak en liggen vast voor het volledige cursusjaar.

Vallen de vakanties samen met de schoolvakanties?

Doorgaans heb je geen les tijdens schoolvakanties en wettelijke feestdagen. Dit kan echter per opleiding verschillen, maar is eerder uitzonderlijk.

Maak je in een avondopleiding ook een eindwerk?

Vaak, maar niet altijd. Of dit zo is verneem je na je inschrijving. Je kan ook vooraf navragen via het klantencentrum. Indien een eindwerk of eindproef voorzien is, dan verdedig je deze voor een jury.

Welke uren zijn de Voltijdse dagopleidingen?

De planning verschilt van opleiding tot opleiding. De bedoeling is dat je van maandag tot en met vrijdag beschikbaar bent. Als opleidingen vaste lesdagen hebben staat dit vermeld op de infopagina van de website. Het is mogelijk dat lesdagen variëren naargelang de beschikbaarheden van de docenten en de combinatie met de andere campussen. Zo kan je de ene week vijf dagen les hebben terwijl dat de week nadien misschien maar anderhalve dag is. Maar dit is eerder uitzondering dan regel.

Welke soort honden worden er geknipt in de opleiding Hondentrimmer?

In deze opleiding komen alle vachttypes aan bod. Wanneer je welk ras of specifiek vachttype je naar de les moet meebrengen wordt bij de start van de opleiding uitgelegd door de docent.

Hoeveel % van de lessen zal online zijn en hoeveel op de campus?

We zijn momenteel druk bezig met het opmaken van de lessenroosters.
Ongeveer een week voor de start van je opleiding zal deze te vinden zijn op het cursistenportaal.
Hoe de exacte verhouding zal zijn tussen online lessen en lessen op de campus is nog niet gekend.

Ik wil een vrijstelling aanvragen, kan dat?

Elke vrijstelling wordt individueel behandeld.
Heb je ergens anders al een opleiding gevuld en denk je in aanmerking te komen voor een vrijstellen, dan dien je dit via dit webformulier aan te vragen.

Opgelet: Om een vrijstelling aan te vragen dien je wel eerst in te schrijven voor de opleiding.
Anders kunnen we geen dossier van je opmaken.

Na de avondopleiding van Hondentrimmer krijg je een getuigschrift. Is dit evenveel waard als een diploma?

Het verschil zit hem in het onderdeel bedrijfsbeheer. Wie zijn/haar opleiding combineert met lessen bedrijfsbeheer/ ondernemerschap krijgt na afloop een diploma. Verder is er niet zo veel verschil.

Wanneer je de opleiding Hondeninstructeur volgt na de opleiding Hondentrimmer, vallen de twee eerste semesters dan weg?

Voor de onderdelen waarvoor je reeds geslaagd bent, word je inderdaad vrijgesteld. 

Wat is het referentienummer van de opleiding zorgverlener met therapiehond. Op het werk vragen ze dit voor educatief verlof

Educatief verlof is enkel nog van toepassing voor cursisten die wonen en/of werken in Brussel. Voor anderen is het sinds 2019 gewijzigd naar Vlaams opleidingsverlof (VOV). In hoeverre een opleiding hiervoor in aanmerking komt, kan je terugvinden in de opleidingsdatabank.

Opleiding hondentrimmer en hondenpension uitbater: hoeveel verschillende hondenrassen moet je zelf kunnen meebrengen naar de les en hoe kan ik deze vinden?

Je dient heel wat verschillende rassen mee te brengen. Je kan hier naar op zoek gaan door een voorstelling van jezelf te maken en op te hangen bij de dierenartsen in je regio, alsook de dierenspeciaalzaken, supermarkten, ... Spreek je kennissen aan, plaats oproepen op Facebook.

Indien je niet slaagt voor je eindproef kan je deze dan opnieuw doen?

Je krijgt altijd twee examenkansen. Ook voor de eindproef. Als je niet zou slagen in eerste zit, dan kan je deelnemen aan de tweede zit.

Een stageplaats zelf zoeken is dit makkelijk? Of hebben jullie zelf plekken waar jullie veel mee samen werken en zodoende plaats voor stage te lopen?

Cursisten vinden doorgaans wel een stageplek. Mocht dat echt niet lukken, kunnen we wel bekijken welke plaatsen er de vorige jaren aan bod zijn gekomen. Belangrijk is wel dat je je vlot kan verplaatsen. Als je afgelegen woont, is het belangrijk dat je de nodige afstand kan afleggen.

Indien ik enkel hondentrimmer volg en ik doe dit vanaf januari in de dag opleiding hoeveel uren stage zit hierin en is dit dan te doen buiten de schooluren?

In de opleiding Hondentrimmer is een stage van 60 uur voorzien. In hoeverre de stage combineerbaar is met jouw privé, kunnen wij voor jou niet bepalen. De meerderheid van onze cursisten combineert een opleiding met een job en een gezin. Het is dus zeker haalbaar. Welke dagen en uren je stage loopt bepaal je zelf in overleg met je stagementor (uiteraard buiten de lesdagen). Dit kan ook in het weekend zijn.

Voor hondenfysiotherapeut: wat is het verschil in opleiding tussen jullie en de Universiteit Gent?

Syntra valt onder het ministerie van werk en niet van onderwijs (zoals universiteiten). Syntra richt zich meer op de praktijk en doet hiervoor beroep op docenten die met twee voeten in de praktijk staan en kunnen terugblikken op jaren ervaring.

Mijn dochter studeert dit schooljaar af aan Pito 6de jaar in de richting dieren- landbouw technische wetenschappen. Kan zij dan deze opleidingen volgen?

Voor de opleiding Hondenfysiotherapeut moet men minimum over een professionele bachelor beschikken.

Het betalen van het inschrijvingsgeld, tegen wanneer moet dit voldaan worden?

Van zodra je inschrijving werd verwerkt, ontvang je een mail met de vraag tot betaling binnen 8 dagen.

Mijn hond is niet geschikt als therapiehond, kan je dan ook de opleiding volgen?

In de loop van het eerste jaar word je begeleid in je zoektocht naar een hond die bij jou past en bij de richting/therapie die je uit wilt. Aan het einde van het eerste jaar wordt de hond gekeurd door de docenten. Enkel wanneer de hond wordt goedgekeurd kan je slagen voor je eerste jaar. Zonder hond kan je dus niet verder. Dit mag ook een hond van je ouders, vrienden of kennissen zijn. Belangrijk is wel dat de hond op regelmatige basis mee kan naar de lessen.

Is er enkel stage in het 2de jaar van de opleiding Hondentrimmer?

De stage is inderdaad onderdeel van het tweede jaar binnen de opleiding Hondentrimmer. Je dient over enige kennis te beschikken alvorens je aan de slag kan gaan in een trimsalon.

Welke opleidingen kwamen aan bod?

Naar het overzicht

Hondenfysiotherapeut

Assistent hondenfysiotherapeut

Hondentrimmer - Pensionuitbater - voltijdse dagopleiding

Hondeninstructeur

Hondentrimmer

Uitbater van een honden-en kattenpension (versneld)

Zorgverlener met therapiehond